هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳) سهم مردم از هزینه‌های درمان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است | بدهی ۹۴ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت زن معتاد مدعی شد: قابله نوزادم را بعد زایمان دزدید «فاطمه» و «زهرا» پرتعدادترین نام دختران در ایران در حادثه سقوط هواپیما گردشگری در برزیل ۹ نفر کشته شدند+تصویر نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه| سه نفر از کادر درمان تعلیق شدند نشست «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی» در مشهد برگزار شد حجاب یک مسئله تمدنی و وجه تمایز ما با دنیای غرب است روماتیسم مفصلی ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد معاون دادستان مرکز خراسان رضوی: بیش از ۵۰ درصد طلاق‌ها ناشی از بی‌حجابی و بی‌بندوباری است ۱۵۰ دستگاه تلفن همراه سرقتی در مشهد کشف شد (۲ دی ۱۴۰۳) حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟ اصول رانندگی در زمان یخبندان و لغزندگی جاده | لغزندگی و رانندگی سقوط مرگبار بالگرد آمبولانس در ترکیه + فیلم عذرخواهی رئیس سازمان نظام پزشکی درخصوص حادثه نابیناشدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران تعداد پشت‌نوبتی‌های جهیزیه به صفر خواهد رسید مدارس کردستان فردا (۳ دی ۱۴۰۳) حضوری است آسیب‌دیدگان اجتماعی بیمه سلامت می‌شوند سالمندشدن جمعیت چه مشکلاتی به دنبال دارد؟ آیا خیار‌های توخالی برای خوردن بی‌خطر هستند؟ کمبود مدرسه در خیابان شهید آرمون مشهد و اطراف آن همچنان پابرجاست | روزنه‌های امید برای حل مشکل کمبود مدرسه هشدار سطح نارنجی سازمان هواشناسی برای مشهد و ۸ کلانشهر دیگر (۲ دی ۱۴۰۳) چگونه از کلاهبرداری‌ در خرید و فروش طلای آنلاین جلوگیری کنیم؟ رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: مشکلات و تنگنا‌های موجود باید با کار جهادی و تلاش مضاعف رفع شود انجام ۷ هزار تست HIV و شناسایی هفت مورد جدید در مشهد ۵۲ درصد سالمندان را زنان تشکیل می‌دهند توجه وزارت ورزش به قاچاق مکمل‌ هشدار پلیس فتا درخصوص برخورد با سازندگان ویدئو‌های چالشی اینستاگرامی ۳۸ درصد فرهنگیان نیازمند مسکن هستند نزاع مرگبار در دورهمی خانوادگی + عکس وزیر آموزش و پرورش: امتحانات نهایی به هیچ وجه تعطیل نخواهد شد  ۹۶ درصد افراد در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال باسواد هستند
سرخط خبرها

«نشتیفان» مهد آسباد‌های ایران است

  • کد خبر: ۷۹۰۶۷
  • ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۷:۲۷
«نشتیفان» مهد آسباد‌های ایران است
آسباد همان آسیاب بادی‌است، که ابتدا به آسیای بادی نام گرفت و سپس به آسباد تغییر کرد. در نشتیفان از توابع شهرستان خواف می‌توانید آن را بیابید.

به گزارش شهرآرانیوز؛ جاده خواف به سمت تایباد چشم اندازی جز بیابان ندارد، اما مسیری است تاریخی و روزگاری محل آمدوشد امیر و وزیر بوده است. در این مسیر ابتدا به خرگرد، بعد به نشتیفان و دست آخر به سنگان می‌رسیم؛ شهر و روستا‌هایی که تا دلمان بخواهد موقعیت‌های تاریخی پیش پای آدم می‌گذارند تا خودمان را در میانشان گم کنیم.

«آسباد» چیست؟

میراث گذشتگان به ۲ شکل ملموس مانند آیین‌ها و هنر‌ها یا غیرملموس به دست ما رسیده است؛ میراث غیرملموس هم به ۲ دسته منقول مثل صنایع دستی و غیرمنقول مانند بنا‌ها تقسیم می‌شود. حفاظت و امکانات نگهداری و چالش‌های هرکدام متفاوت است، اما درباره میراث غیرمنقول دغدغه گزند باد و باران و اتفاقات و تغییرات طبیعی زیاد است، ولی شرق کشور به ویژه خراسان و سیستان وبلوچستان و بخشی از افغانستان زادگاه میراثی است که یکی از همین پدیده‌های طبیعی را به فرصتی بی مانند تبدیل کرده است.

«آسباد» پدیده‌ای تاریخی در این منطقه است که با توجه به کمبود آب، جایگزین خوبی برای آسیاب است و بومیان منطقه هنوز هم آس کردن غلاتشان را به دست باد می‌سپرند. بنای آسباد‌ها دو طبقه ساخته می‌شد و طبقه بالا فضایی بود که پره‌های آسباد بین دیوار قرار داشت و با پیچیدن باد در آن، پره‌ها می‌چرخید؛ درنتیجه، نیروی چرخش آن‌ها به واسطه تیری چوبی به طبقه پایین منتقل و به سنگ رویی آسیا متصل می‌شد و آن را می‌چرخاند، درحالی که فضای بین ۲ سنگ آسیا را غلاتی پر می‌کرد که رفته رفته در اثر سایش آرد می‌شد. پدیده آسباد نوعی نوآوری در صنعت کشاورزی بود، آن هم به قوت انرژی پاک باد.

همچنین فناوری مهم آس خانه، نصب و راه اندازی آس است؛ ۲ سنگ مسطح و گرد که روی هم قرار می‌گرفتند و غلات را خرد و نرم می‌کردند. در حفره‌ای که زیر سنگ‌ها وجود داشت نیز دستگاهی قدیمی و ابتدایی بود که می‌توانست به جای ترمز، سنگ‌ها را به هنگام لزوم از حرکت باز دارد. از جمله فضا‌های پیرامونی آسبادها، انبار غله و بارانداز است. در‌های این فضا‌ها در طبقه همکف باید مخالف جهت وزش باد ساخته می‌شد تا از نفوذ باد جلوگیری کند. همچنین آسباد‌ها معمولا برای مقاومت در برابر باد‌های شدید، در کنارهم و متصل به هم ساخته می‌شدند.

اهمیت آسباد‌های نشتیفان

از آنجا که آسباد‌های زیادی در شرق ایران داریم، موضوع حفاظت و نگهداری از آن‌ها هم بسیار پراهمیت است. در همین راستا سال ۱۳۸۱ مجموعه آسباد‌های نشتیفان ثبت ملی شد و در ادامه، سال ۱۳۹۶ پایگاه میراث فرهنگی آسباد‌های ایران در نشتیفان آغازبه کار کرد تا مسیر شناسایی آسباد‌های ایران و مستندنگاری آن‌ها را هموار کند. در این بین نوع معماری آسباد‌های منطقه نیز با هم متفاوت است، ولی عمده مصالح به کاررفته در آن‌ها سنگ و چوب و خشت است. آسباد‌های نشتیفان نیز به لحاظ معماری با دیگر هم نوعانش تفاوت دارد. شهر نشتیفان ۳۶ آسباد دارد و شگفت اینکه هنوز هم چند آسیای آن فعال است. منبع اصلی انرژی آسباد‌های منطقه باد‌های ۱۲۰ روزه است که در دوره گرم سال از بهار تا پاییز ادامه دارد.

نشتیفان هم که مهد آسباد‌های ایران است، در مسیر این باد‌ها قرار دارد و پره‌های آسبادهایش نیز از نوع عمودمحور است. درباره تاریخ دقیق آسباد‌های نشتیفان محتمل‌ترین نظر قدمت دوره صفوی است. در گذشته، هر آسباد، آسیابان مخصوص خود را داشت، اما امروز فقط یک نفر به عنوان آسیابان فعال در این مجموعه بزرگ باقی مانده است و او «حاج علی محمد اعتباری» است که ۲ سال قبل به عنوان آخرین بازمانده دانش سنتی ساخت آسباد‌ها در خراسان رضوی در فهرست گنجینه‌های زنده بشری ثبت شده است.

تا ثبت جهانی آسباد‌های نشتیفان

در پایان باید یادآوری کرد که وظیفه حفاظت از سایت‌های ثبت جهانی یونسکو، جدا از اینکه به حیطه حاکمیت کشور مربوط است، برعهده همه کشور‌های عضو است. به امید اینکه آسباد، این میراث ارزشمند و برخاسته از سنت و فرهنگ و خلاقیت انسانی که در تعامل با محیط زیست به نوآوری و فناوری رسیده است، به زودی ثبت جهانی شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->