طنین همتی |شهرآرانیوز- حسین موسوینژاد، رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسانرضوی، دراینباره اظهار کرد: از یک مهر ۹۹ که سامانه بازارگاه ایجاد شد، مرغدار نهادهاش را مستقیم از سامانه بازارگاه میخرید. این سامانه تنها مکانی است که مرغدار میتواند نهاده بخرد.
وی گفت: جدا از مشکلات این سامانه، نکته این است که از شهریورماه فقط ۴۱ درصد ذرت مورد نیاز تخصیص یافت. این در شرایطی است که مرغدار با مشکلات حمل بار از بنادر هم درگیر است. حدود ۶۰ درصد باقیمانده نهاده شهریورماه و در دوسه روز گذشته اختصاص پیدا کرده است که در خوشبینانهترین حالت یک ماه زمان میبرد تا مرغدار بعد از خریدش نهاده را تحویل بگیرد. مرغدار در این شرایط چارهای بهجز تأمین مرتب نهاده برای مرغ ندارد، در نتیجه مجبور است به بازار آزاد متوسل شود که معلوم نیست با وجود سامانه بازارگاه، نهاده در این بازار از کجا تأمین میشود!
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسانرضوی در ادامه تصریح کرد: باتوجهبه افزایش تقاضای ذرت از بازار آزاد، قیمت این نهاده هم بهشکل چشمگیر افزایش یافته است که در پی این موضوع، افزایش بهای تمامشده تخممرغ را هم داشتیم.
به گفته موسوینژاد، در شرایط عادی و با احتساب اینکه ما همه ذرت و کنجاله سویا را از بازارگاه دریافت کنیم، قیمت تمامشده یک کیلوگرم تخممرغ با احتساب ۱۵ درصد سود مرغدار، حدود ۲۰ هزار تومان میشود.
وی با اشاره به اینکه هزینههای مرغدار از دیماه سال گذشته تا الان ۳۶ درصد افزایش یافته است، اضافه کرد: این در حالی است که آخرین زمان بهروزرسانی نرخ تخممرغ دیماه سال گذشته بوده است. مرغدار دیگر بیش از این نمیتواند زیان کند. زیانی که دولت بهویژه دولت قبلی به مرغدار تحمیل کرده، باعث شده است ۴۰ درصد ظرفیت مرغداریهای ما خالی و فقط از ۶۰ درصد ظرفیت مرغداریها استفاده شود.
وی اذعان کرد: وقتی نرخ تعیینشده دولت با هزینههای مرغدار همخوانی نداشته باشد، دلالها سوءاستفاده میکنند؛ بهطوریکه قیمت تخممرغ در مشهد به کیلویی ۲۹ هزار تومان هم رسیده است. پیشنهاد کردیم و آمادگیمان را هم اعلام کردیم که با تمام این مشکلات تخممرغ را کیلویی ۲۲ هزار تومان به دست مصرفکننده برسانیم. ولی چون کارگروه ستاد تنظیم بازار استان مرجعی برای تعیین قیمت نیست، این پیشنهاد ما را نپذیرفتند.
به گفته این فعال حوزه پرورش طیور، خواسته مشخص ما از وزیر جهاد کشاورزی این است که هرچه سریعتر قیمت مصوب را با نرخ کارشناسی بهنحویکه تولیدکننده و مصرفکننده زیان نکنند، تعیین کند. تجربه ما از عملکرد تنظیم بازار در کشور این است که قیمتگذاری هیچوقت کارشناسی نبوده است. به همین دلیل هم هست که مرغدار در این وضع گرفتار شده است.