به گزارش شهرآرانیوز، علل متفاوتی میتوانند باعث ورم پاها شوند عبارتند از:
ادم
این عارضه زمانی است که بدن بیش از حد آب را در خود نگه میدارد، درنتیجه پاها و همچنین دست و صورت پف میکند. ممکن است بعد از ساعتها ایستادن یا سفرهای هوایی طولانی متوجه آن شوید و برخی از خانمها در دوران قاعدگی این حالت را تجربه میکنند. معمولاً به خودی خود از بین میرود، اما گاهی اوقات میتواند نشانه وجود عارضهای مانند کمبود پروتئین، نارسایی قلبی یا بیماری کلیوی یا کبدی باشد.
آسیب به پاها
در صورت رفتن به مسافرت یا درست راه نرفتن، تورم پا میتواند نشانه شکستگی استخوان یا پیچ خوردگی باشد. زمانی که بافت محکم و انعطافپذیری که استخوانهای اطراف مچ پا را به هم متصل میکند، دچار پارگی شود، پا و مچ پا به احتمال زیاد متورم میشود، زیرا خون به این ناحیه هجوم میآورد تا به بهبود آن کمک کند. اگر درد زیادی در ناحیه پا داشته باشید و نتوانید روی آن راه بروید یا در ظاهر پا مشکلی ایجاد شده باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
بارداری
پاها که بخشی طبیعی از بارداری هستند، متورم میشوند، زیرا بدن خانمها در طول دوران بارداری آب بیشتری را در خود نگه میدارد. ممکن است در پایان روز یا بعد از ایستادنهای طولانی مدت، ورم آن شدیدتر شود که معمولاً به دلیل وجود مشکل برای مادر یا نوزاد نیست، ولی برای خانمها آزاردهنده است.
مسمومیت حاملگی
در حالی که بسیاری از مادران باردار دچار ورم در پاها میشوند، ولی اگر تورم همراه با سردرد، تهوع، مشکل در تنفس یا درد شکمی باشد، میتواند نشانه مسمومیت بارداری باشد. این بیماری حداقل تا هفته بیستم بارداری شروع نمیشود و با فشارخون بالا مرتبط است و میتواند به کبد یا کلیهها آسیب برساند و در صورت عدم درمان میتواند شدت یابد. در صورت داشتن هر یک از این علائم حتماً به پزشک مراجعه کنید.
ادم لنفاوی
این بیماری زمانی است که یک یا چند غده لنفاوی، غدد کوچکی که بخشی از سیستم ایمنی هستند، آسیب دیده یا همانطور که اغلب در طول درمان سرطان اتفاق میافتد، برداشته میشوند. درنتیجه، بدن مایعات کمتری را دفع میکند و منجر به تورم بازوها، ساق پا و پاها میشود. همچنین میتواند ناشی از آسیب به عروق لنفاوی یا سایر ناهنجاریهای سیستم لنفاوی باشد. یکی از روشهای درمانی آن، استفاده از دستگاه کنترل فشار است. شما یک نوار روی نواحی آسیبدیده میبندید و هوا را به داخل آن پمپاژ میکنید تا به آن منطقه فشار وارد کرده و به خارج شدن مایع کمک کند. انجام تمرینات، ماساژ و نوار پارچهای یا جوراب نیز میتواند مفید باشد.
نارسایی مزمن وریدی
برای بازگشت خون به قلب از قسمت پایین بدن و پاها، خون به واسطه دریچههای یک طرفه در رگها حرکت میکند تا از بازگشت مجدد آن به قسمت پایین بدن جلوگیری کند. با بالا رفتن سن یا نشستنهای طولانی مدت این دریچهها ممکن است آسیب ببینند. آسیب به دریچهها نیز میتواند نتیجه لخته شدن خون باشد. اگر خون آنطور که باید به قلب باز نگردد میتواند در پاها جمع شده و موجب تورم شود.
نارسایی قلبی
این بیماری زمانی اتفاق میافتد که قلب آنطور که باید خون را پمپاژ نکند. اگر خون در جهت صحیح جریان نداشته باشد، میتواند در پاها به عقب برگشته و موجب تورم شود. در صورت ابتلا به نارسایی قلبی، دراز کشیدن آزاردهنده خواهد بود، ممکن است قلب تندتر یا با ضربان غیرمعمولی بتپد و یا نفس کشیدن دشوار شود. در صورت مشاهده این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
بیماری کلیوی
کلیهها مواد زائد را از خون پاک میکنند. اگر کلیهها درست کار نکنند، به دلیل بیماریهایی مانند دیابت یا فشار خون بالا، نمک زیاد در خون باقی میماند و موجب میشود تا بدن بیشتر از حد معمول آب را در خود نگهدارد. جاذبه زمین آب را پایین میکشد و پاها و مچ پا را متورم میکند.
بیماری کبد
اگر هپاتیت (التهاب کبدی) دارید یا مشروب زیاد مصرف میکنید، کبد باید بارها خود را ترمیم کند. درنتیجه موجب میشود تا بافت اسکار جایگزین بافت سالم شود و کبد میتواند مانند همیشه فعالیت خود را متوقف کند. اگر این حالت اتفاق بیفتد، مایع بیش از حد میتواند در شکم، پاها و ساق پا جمع شود و آنها را متورم کند.
کمپرس با کیسه برنج
استفاده از کیسه برنج به معنی استراحت، کیسه یخ، کمپرس کردن و ارتفاع دادن است. انجام این کارها برای رگ به رگ شدن و شکستگی استخوان مفید است، اما اگر پاهایتان به دلایلی متورم شده باشد، کمپرس با کیسه برنج نیز میتواند مفید باشد. اگر استراحت کنید و پاهایتان را بالا بگیرید، مایعات از پاها خارج میشود. کیسه یخ رگهای خونی را باریکتر میکند، جریان خون را محدود میکند و به رفع درد کمک میکند. جورابهای تنگ مخصوص مانند جوراب واریس که دور پا قرار میگیرد، میتواند مایعات را از پاها دفع کند.
تحرک داشته باشید
اگر هر ساعت یا ساعات بیشتری را قدم بزنید، تجمع مایعات در هر ناحیهای از بدن سختتر میشود و موجب میشود تا خون در بدن به جریان درآید. هر فعالیتی که زانوها را بحرکت درآورد و مچ پاها را خم کند میتواند کمککننده باشد.
مصرف دارو
برخی داروهایی که برای درمان فشارخون بالا، دیابت و التهابات مصرف میشوند، میتوانند بیش از حد، آب را در بدن نگه دارند و موجب تورم در پاها شوند. سایر داروها مانند دیورتیکها میتوانند تورم را بهبود دهند. این داروها با دفع بیشتر ادرار به بدن کمک میکنند تا مایعات را دفع کنند. همیشه قبل از تغییر دارو یا قطع داروها با پزشکتان مشورت کنید.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنید؟
در صورت متورم شدن پاها و تنگی نفس یا درد در قفسه سینه، فوراً به پزشک مراجعه کنید. تورم میتواند نشانه تجمع مایعات یا لخته شدن خون در ریهها شود. در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
• بعد از فشار دادن پای متورم با انگشت، گودی به جا میماند.
• پوست در ناحیه متورم، کشیده یا ترکدار به نظر میرسد.
• درد و تورم برطرف نمیشود.
منبع: بهداشت نیوز