به گزارش شهرآرانیوز؛ حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان در تشریح موضع دولت سیزدهم درباره مذاکرات هستهای به منظور احیای برجام و رفع تحریمها در دومین گفت وگوی مستقیم تلویزیونی خود با مردم گفت: ما کار اقتصاد مقاومتی را دنبال میکنیم و سفره مردم را به مذاکرات گره نمیزنیم، اما ایران هیچ گاه میز مذاکره را ترک نکرده است. ما درباره مذاکرات نتیجه محور آمادگی داریم و آمادگی طرف مقابل، باید لغو تحریمها باشد.
از سوی دیگر، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که در روزهای گذشته برای دیدار با مقامات کشورهای منطقه خلیج فارس به عربستان سفر کرده بود، روز گذشته به امارات متحده عربی رفت و با مقامات ارشد این کشور دیدار و درباره مسائل مختلف از جمله برنامه هستهای ایران در منطقه گفتگو کرد. مالی همچنین در ابوظبی با فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق، دیدار و در باره روابط ایران و آمریکا و راههای فعال کردن «گفتگوهای مقدماتی که پیش از این انجام شده بود»، بحث و تبادل نظر کرد. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز با رافائل گروسی، مدیرکل، آژانس بین المللی انرژی اتمی، دیدار کرد و طرفین درباره پرونده هستهای ایران تبادل نظر کردند.
اعلام موضع شفاف دولت ایران و تحرکات غربیها در روزهای گذشته، سبب شده است که تحلیلگران سیاست خارجی، وضعیت پرونده هستهای و مذاکرات را بهتر از قبل ارزیابی کنند و به دستیابی آن به توافق خوش بین باشند. در این راستا محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو کمیسیون امنیت ملی در مجلس دهم، در گفتگو با «فردا» درباره چشم انداز آینده مذاکرات هستهای گفت: فکر میکنم که مذاکرات برجامی وارد یک فاز جدید شده است و در ادامه شاهد تغییرات جدی هستیم.
وی با اشاره به اینکه در یکی دو ماه گذشته طرف آمریکایی هم نرمشهایی به خرج داده است، گفت: آمریکا دیگر خیلی تأکید نمیکند که مسائل منطقهای هم در مذاکرات گنجانده شود. همچنین رابرت مالی با مقامات کرهای درباره پولهای بلوکه شده ایران مذاکراتی داشته است. نکته سوم هم این است که دیگر مثل گذشته، شاهد تهدیدهای پنهان و آشکار نظامی در لحن مقامات آمریکایی نیستیم و بیشترین چیزی که عنوان میکنند، این است که نمیتوان طولانی مدت منتظر ماند. فکر میکنم دولت سیزدهم به سمت و سویی میرود که به توافقی محکمتر نسبت به گذشته دست یابد.
جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، در توضیح موضع ایران در مذاکرات هستهای پیش رو به «فردا» گفت: اقدام در برابر اقدام یعنی ما گامی برنخواهیم داشت، مگر آنکه غربیها یک گام رو به جلو بردارند. این موضع یعنی آنکه ما به مذاکرات نمیرویم تا صرفا مذاکره کنیم؛ یعنی مذاکره برای مذاکره از دید ایران دیگر پذیرفته نیست. غربیها همواره خواسته اند که چیزی بگیرند و هیچ چیز ندهند؛ دولت کنونی نشان داده است زیر بار چنین امری نخواهد رفت.
در نتیجه، روند مذاکرات آینده، بستگی به این دارد که غربیها از روحیه سلطه جویانه خود دست بکشند یا خیر. من باور دارم آنها در شرایط کنونی میدانند راهی به جز اجرای تعهداتشان ندارند؛ زیرا اگر چنین نشود، اساسا محملی برای مذاکره باقی نمیماند. آنها میدانند دولت کنونی ایران اهل عقب نشینی نیست و ترسی از تحریمها ندارد؛ به همین دلیل من روند احتمالی پیش رو را مثبت میبینم؛ زیرا غربیها اکنون با دولتی مواجه اند که اهل تسامح نیست و باج نمیدهد و اگر قرار باشد برجام احیا شود، راهی جز بازگشت واقعی طرفین به تعهدات وجود ندارد.
وی گفت: بهترین راه برای ما هم این است که ذهن خود را بی نیاز از برجام طراحی کنیم؛ یعنی پیش خود بگوییم برایمان مهم نیست که برجام احیا شود یا نه. حالا اگر احیا و تحریمها رفع شد که چه بهتر، اما اگر نشد، باید به سمتی برویم که خود را بی نیاز از رفع تحریمها کنیم و آن قدر قدرتمند بشویم که حتی اگر هیچ یک از تحریمها هم لغو نشد، برای ما مشکلی در زمینه اقتصادی به وجود نیاید.