تکمیل ۳۲۹ طرح آموزشی؛ ثمره سفر رییس جمهور به خوزستان معامله ۸۲ میلیون دلار در بازار ارز تجاری امروز (پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳) وزیر صنعت، معدن و تجارت با وزیر انرژی عمان دیدار و گفت‌و‌گو کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) ۷۰درصد کارگران نسخه قرارداد ندارند وزیر نیرو: تابستان ۱۴۰۴ قطعی برق نخواهیم داشت بی‌برقی، ۲۵۰ همت خسارت به بخش صنعت وارد کرد طرح جدید مرکز آمار ایران برای محاسبه دقیق تعداد زائران در خراسان رضوی + فیلم نرخ سکه از مرز ۶۰ میلیون تومان عبور کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) تکلیف پوشش بیمه موتورسواران در روز‌های بارانی به کجا رسید؟ ۱۲۵ میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران معامله شد مجلس با کاهش مبلغ وام ساخت مسکن به ۶۵۰ میلیون تومان مخالفت کرد عرضه اولیه یک شرکت مشهدی در بورس، دوشنبه آینده (۸ بهمن ۱۴۰۳) | حسابمان را برای عرضه اولیه «محتشم» چقدر شارژ کنیم؟ تاثیر نظافت صنعتی بر افزایش بهداشت و ایمنی محیط کار و کارکنان بیش از پنج هزار و ۸۰۰ تن گوشت تنظیم‌بازار در خراسان رضوی توزیع شد تهرانی‌ها ۲برابر الگو، مصرف آب دارند | هر تهرانی در شبانه‌روز، ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند لزوم همکاری دولت در ساخت مسکن کارگری افزایش قیمت طلا و سکه در مشهد | سکه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان گران‌تر شد (۴ بهمن ۱۴۰۳) بررسی قیمت امروز خودرو‌های خارجی در بازار آزاد (۴ بهمن ۱۴۰۳) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۴ بهمن ۱۴۰۳) | ساینا ۴۷۷ میلیون تومان رقم تخفیف نمایشگاه‌های بهاره امسال مشخص شد | برگزاری نمایشگاه بهاره از ۱۰ تا ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ دلار وارد کانال ۸۳ هزار تومان شد | جهش طلا به کانال ۵.۵ میلیون تومان (۴ بهمن ۱۴۰۳) صادرات ۴۹۳ هزار تن محصولات کشاورزی خراسان رضوی به کشور‌های خارجی رشد طلا در سایه تعرفه‌گذاری‌های جدید ترامپ با حذف ارز نیمایی، ارز مسافرتی با چه نرخی عرضه می‌شود؟ ویدئو | قیمت دلاری مسکن با لحاظ «افت قدرت خرید دلار» چقدر است؟ ناترازی انرژی تولیدات کاشی و سرامیک را کاهش داده است کاهش ارزش گمرکی ۱۰مدل خودرو وارداتی | خودروهای خارجی ارزان می‌شوند؟ نبض ناموزون صنعت در آذر ۱۴۰۳ | تولید کاهش یافت فعالان اقتصادی مشهد و خراسان رضوی، میزبان معاون وزیر امور خارجه | تأکید بر ضرورت جدایی اقتصاد و تجارت از تحولات سیاسی
سرخط خبرها

آیا حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تاثیری بر قیمت کالا‌ها دارد؟

  • کد خبر: ۸۶۷۵۴
  • ۱۵ آبان ۱۴۰۰ - ۰۸:۱۳
آیا حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تاثیری بر قیمت کالا‌ها دارد؟
استمرار یا حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی با واکنش‌های متفاوتی از سوی کارشناسان و فعالان اقتصادی همراه بوده است؛ یک عضو اتاق بازرگانی معتقد است، چون کالا‌های محدودی مشمول این ارز هستند، حذف آن تاثیر زیادی بر بهای اقلام بازار ندارد.

به گزارش شهرآرانیوز، زمزمه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و تاثیر منفی آن بر اقتصاد، چندی است که بالا گرفته است و کارشناسان می‌گویند این نوع ارز نتوانسته اهداف سیاستگذار برای ارزان نگاه داشتن کالا‌های مورد نیاز را محقق کند. هم‌اکنون این ارز برای واردات دارو، تجهیزات پزشکی، آرد، گندم و نهاده‌های دامی پرداخت می‌شود.

این روز‌ها که بحث حذف ارز ۴۲۰۰ تومان جدی‌تر شده، سوال درخصوص استمرار یا حذف این ارز ترجیحی با پاسخ‌های متفاوتی از سوی کارشناسان و فعالان اقتصادی همراه بوده است. منتقدان ارز ترجیحی بر ناکارآمدی و فسادزا بودن آن تاکید می‌کنند و حذف آن را به صلاح کشور می‌دانند. موافقان استمرار این سیاست هم اغلب نگران آثار تورمی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی هستند و معتقدند باید تدابیر لازم در این زمینه پیش‌بینی شود.

برای بررسی ابعاد مختلف این موضوع با «مهراد عباد» عضو اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران گفتگو کردیم و نظر وی را جویا شدیم.

رانت و فساد نتیجه اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی

این کارشناس اقتصادی با اشاره به رانت و فساد شکل‌گرفته پیرامون ارز ۴۲۰۰ تومانی، گفت: سیاست ارز ترجیحی از جمله اقداماتی بود که برای مقابله با آثار و عوارض تحریم‌ها در دستور کار قرار گرفت، اما اکنون مساله‌ساز شده و رانت و فساد و سوء استفاده فراوانی به دنبال داشته است.

وی افزود: بنابراین نیازمند تجدیدنظر اساسی در سیاست‌های ارزی کشور هستیم تا موانع موجود از سر راه صادرات و واردات برداشته شود.

عباد تصریح‌کرد: نظرات سلیقه‌ای کارشناسان درباره چگونگی تخصیص ارز و اینکه ارز را به چه کالایی تخصیص بدهیم و به چه کالایی تخصیص ندهیم، مساله‌ساز شده و افزایش قیمت مواد اولیه را در پی داشته است.

وی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی باید سیاست جدیدی را اتخاذ کند، گفت: کالا‌های واردشده با ارز ترجیحی با قیمت بسیار بالایی وارد بازار شده و خیلی وقت‌ها شاید قیمت‌ها با نرخ بازار آزاد تعیین می‌شود و واردکنندگان کالا‌ها را با قیمت ارز آزاد می‌فروشند.

عضو اتاق بازرگانی تهران گفت: سیاست ارز ترجیحی مشکل دارد و منافع این سیاست به‌طور واقعی به مردم نمی‌رسد.

وی با بیان اینکه اتاق‌های بازرگانی موافق بحث نرخ‌گذاری و شیوه نظارت موجود نیستند، افزود: نظارت قوی شرط درست اجرا شدن یک قانون است و به همین دلیل باید وزارت صنعت، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد سیاست‌های موجود را اصلاح کنند.

ارز ۴۲۰۰ تاثیر مخربی بر تولید دارد

نایب‌رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران درباره تأثیرات مخرب سیاست ارز ترجیحی بر تولیدات داخلی، افزود: در برخی حوزه‌ها شاهد این تاثیرگذاری منفی بوده‌ایم، برای نمونه گاهی به دلیل اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به یک داروی وارداتی، قیمت آن پایین‌تر از داروی داخلی می‌شود و به‌طور طبیعی تولیدکننده داخلی دارو از این سیاست آسیب می‌بیند.

وی افزود: انجمن‌های دارویی و اتاق بازرگانی و کمیسیون بهداشت هم بار‌ها این نکته را متذکر می‌شدند و خواستار حذف این ارز بودند که تا این لحظه موفق نشده‌اند.

عباد خاطرنشان‌کرد: البته این موضوع هم خیلی مهم است که چه سیاستی را جایگزین شرایط فعلی می‌کنند؟

وی ابراز امیدواری کرد: تغییر سیاست‌ها به گونه‌ای نباشد که شرایط را بدتر کند. ما در سالیان گذشته شاهد این بوده‌ایم که هر زمان به منظور درست کردن شرایط قانونی را حذف کردند، موجب بدتر شدن اوضاع شده‌اند.

عضو اتاق بازرگانی تهران خواست تا از زوایای مختلف به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی توجه شود و نظرات ارگان‌ها و اتاق‌های بازرگانی مدنظر قرار گیرد.

وی همچنین با اشاره به مطرح شدن پیشنهاد جایگزینی کارت اعتباری خرید کالا‌های اساسی و پرداخت یارانه به مصرف‌کننده، اظهار داشت: واقعیت این است که در حال حاضر کالا‌های کمی مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌شود، زیرا در یک سال گذشته تعداد این کالا‌ها را کم کردند و امروز بیشترین ارز در نهاده‌ها و دارو تخصیص داده می‌شود.

سود ارز ۴۲۰۰ تومان به صورت خدمات ارائه شود

عباد گفت: هم اکنون کالا‌ها با نرخ آزاد فروخته می‌شود و شاید حذف ارز تأثیر زیادی در قیمت کالا‌ها نداشته باشد، اگرچه تاثیر روانی آن به صورت کوتاه‌مدت محتمل است.

وی افزود: درآمد حاصل از اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی شاید فقط بتواند بخشی از کمبود‌ها را برای مردم جبران کند، زیرا هزینه‌ها بسیار بالا است.

این فعال اقتصادی تاکید کرد: اگر قرار است برای مردم هزینه شود، بهتر است که به صورت خدمات به مردم بدهند؛ یعنی به‌طور مثال در زمینه یارانه دارو، بیمه افراد را تقویت کنند تا هزینه‌های سلامت مردم مدیریت شود.

وی ادامه‌داد: بخش زیادی از هزینه‌های مردم به حوزه دارو مربوط می‌شود و بنابراین بهتر است که این هزینه به صورت خدمات به مردم برگردد.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->