تکتم جاوید | شهرآرانیوز؛ پس از چند قرن زندگی اجتماعی، بیشتر ما میدانیم که بسیاری از منافع فردی مان در گرو سود جمعی است. این است که در کنار تلاش و مراقبت از خود، باید مراقب افراد جامعه خود باشیم و از آنها حمایت کنیم.
این نگاه اگرچه از دیرباز در آموزههای دینی ما بوده است و در عرصههای زندگی فردی و اجتماعی خود به آن عمل میکرده ایم، اما به تازگی در زمره اولویتهای مدیریت شهری مشهد قرار گرفته است.
همین دو ماه قبل بود که سیدعبدا... ارجائی، شهردار مشهد، در آیین «اذن خدمت خادمان شهری» گفت: «خادم بودن به دربان و کفش دار بودن نیست، بلکه هرکس به زائر و مجاور امام هشتم (ع) خدمت کند، خادم است.
کسبه، پاکبانها و همه کسانی که به روشهای مختلف خدمت میکنند باید لباس خدمت نه بر تن، بلکه بر ذهن و روح داشته باشند.» نمونه این حرف و تأکید شهردار را میتوان در اقدام اخیر مأمور سد معبر شهرداری دید؛ جایی که بنا بر وظیفه شغلی باید از چادرزدن یک خانواده در حاشیه معبر جلوگیری میکرد، اما او قبل از اینکه خود را مأمور شهرداری بداند، خود را خادم امام رضا (ع) و خادم مشهدیها دانست و تلاش کرد با کمک خیران محله پورسینا سرپناهی برای این خانواده نیازمند فراهم کند.
بخش زیادی از آموزههای قرآنی به مسئولیت پذیری در برابر مشکلات دیگران اختصاص دارد. همین آموزهها در کنار نماز، مسئله انفاق و پرداخت زکات را مطرح میکنند که یک عمل اجتماعی است. به این معنا که بخشی از آنچه را به دست میآورید، باید به دیگران ببخشید، بی آنکه منتی بر آنان گذاشته شود. از این نمونه تا خدمتهای خالصانه دیگر همگی توصیههایی است برای زندگی در شهر خدمت و نمونه هایش کم نیستند.
حسن مودی شاید تنها وظیفه اش در همه ۱۲ سال خدمت همان رفع سد معبر در پیاده روهای شهر بوده و اجرای قوانین و دستورالعملهای شهرداری، اما از وقتی که در کنار انجام وظیفه دغدغه سامان دادن به اعضای یک خانواده نیازمند را پیدا کرده به یک «خادم شهر امام رضا (ع)» تغییر هویت داده است.
ماجرای مأمور رفع سد معبر شهرداری منطقه ۶ وقتی آغاز شد که شب هنگام در زمان سرکشی، متوجه وجود یک چادر مسافرتی در عقب نشینی معبری شد. خودش این گونه شرح میدهد: چادر را ابتدای خیابان پورسینای ۹ برپا کرده و چندتکه اسباب منزل دورش چیده بودند.
پس از پرس وجو متوجه شدم زن وشوهری هستند که به دلیل نداشتن هزینه رهن و اجاره، بی خانمان و آواره شده اند. نمیخواستم آنها را در آن هوای سرد رها کنم. حتی جان آنها با وجود پیک نیک روشن در چادر در معرض خطر مرگ قرار داشت.
مودی میتوانست با نگاه و تعریف «مأمورم و معذور» آنها را وادار به جمع آوری چادر کند و سرکشی هایش را ادامه بدهد، اما مأموریتش را جور دیگری پی گرفت. او توضیح میدهد: مرد خانواده حدود ۵۲ ساله بود و اعتیاد شدید داشت و ظاهرا به دلیل مشکلات مالی نتوانسته بود در کمپ بماند و شغلی هم نداشت و حالا همراه همسرش آواره کوچه و خیابان هم شده بود. اول ازهمه موضوع را به یکی از خیران محلی اطلاع دادم که خدا را شکر به خوبی همراهی ام کرد.
پس از پیگیریهای او، یکی از خیران ناشناس به سرعت خانهای را برایشان رهن میکند و حتی اجاره یک سال را میپردازد. مودی ادامه میدهد: مرد را برای ترک اعتیاد به مدت سه ماه به کمپ فرستادیم و همسرش راهی خانهای شد که برایش مهیا کرده بودند و بسته معیشتی هم دریافت کرد و البته برای رفع اموراتش زیرمجموعه یک خیریه قرار گرفته است.
در این باره نظر حجت الاسلام مهدی شریعتی تبار، از کارشناسان مذهبی حوزه، را جویا میشویم. او نیز تجلی خدمت به امام رضا (ع) را در خدمت رسانی به زائران و مجاوران ایشان میداند و میگوید: زمینه خدمت رسانی بسیار گسترده است و هرکس میتواند متناسب با تخصص و توان خود به عنوان خادم امام رضا (ع) عمل کند.
او خدمت رسانی به زائران و مجاوران را در راستای توسعه و تقویت فرهنگ رضوی میداند و اضافه میکند: امام رضا (ع) درباره اهمیت این مسئله میفرماید: «پس از ایمان به خدا و رسول خدا (ص) و اعتراف به حقوق اهل بیت پیامبراکرم (ع)، خدمت به مردم و معاونت و یاری رساندن به برادران دینی مهمترین روش شکرگزاری نعمات خداوند محسوب میشود که سعادت، رشد و بالندگی را به دنبال دارد.»
این کارشناس مذهبی با تأکید بر اینکه مفهوم خدمت بسیار وسیع و گسترده است، ادامه میدهد: مفهوم خدمت شامل خدمات مادی و معنوی-فرهنگی میشود. به این معنی که همه افراد میتوانند در این روزها خادم الرضا (ع) باشند و با احترام کامل و اخلاق عالی اسلامی و همراه با عشق، علاقه و ارادت فضای حرم مطهر رضوی و شهر مشهد را برای حضور مردم مهیا کنند.
شریعتی تبار یکی از عرصههای خدمت به امام رضا (ع) را خدمت رسانی عملی و ترویج زیباییهای کلام و فرهنگ ایشان برمی شمارد و تصریح میکند: خدمت هرفردی متناسب با شغل و حوزه فعالیت، تخصص و توان فرد است؛ براین اساس افراد میتوانند فرهنگ زیبا و سیره امامان معصوم (ع) را به درستی بازتاب دهند.
او خاطرنشان میکند: شعار خوب همراه با عمل شایسته، قطعا بر اعتماد و رضایت زائران و مجاوران که ممکن است به صورت حضوری یا از راه دور به زیارت امام رضا (ع) بپردازند، اثرگذار خواهد بود؛ بنابراین شعار زیبای «همه خادم الرضاییم» لازم است در مقام عمل نیز تحقق یابد.
ما مشهدی هستیم، پس فرصت خادمی در اختیار همه ماست. باید از این فرصت بهرهمند شد تا ضمن گسترش عملی سیره امام رضا (ع)، شرایط زیست اجتماعی در شهر مشهد را نیز تسهیل بخشیم.
رهبر معظم انقلاب در متن حکم انتصاب حجت الاسلام رئیسی برای تولیت آستان قدس رضوی به این فرصت اشاره دارند؛ فرصتی که نه برای مقام تولیت که برای همه مشهدیها برقرار است؛ آنجا که میگویند: «خدمتگزاری آستان قدس رضوی، افتخار معنوی بزرگ و زمینه بهره مندی از روحانیت آن خورشید فروزان و تقرّب به ساحت ولایت آن مهر درخشان است.
این فرصت کم نظیر را مغتنم بشمارید و همه توش وتوان خود را مصروف آن سازید و سرمایههای معنوی را که بحمدا ... از آن برخوردارید، در پرتو آن افزایش دهید. خدمت به زائران آن بارگاه مقدس به ویژه ضعفا و نیازمندان را از رئوس برنامههای خود قرار دهید. خدمت به مجاوران و به ویژه مستمندان و مستضعفان وظیفه دیگری است که شایسته است به آن اهتمام ورزید.»