الهام مهدیزاده | شهرآرانیوز؛ اگرچه یکی از عرصههایی که زنان به خوبی در آن ایفای نقش داشته اند عرصه دفاع از کشور و انقلاب است، خیلی کم حضور آنها را دیده ایم. زنان در حکم سربازان گمنامی بوده اند که همیشه درسایه مانده اند و ما از جانفشانیها و مجاهدت هایشان کمتر شنیده ایم. پس کم دیدن یا کم شنیدنمان را از بانوان شهید به حساب نبودنشان نگذاریم.
سهم شهدای زن از نام گذاریهای کوچه و خیابان شهرها چقدر است؟ سؤالی که با تأکیدات رهبر معظم انقلاب در محافل رسانهای جان گرفت و اسامی خیابانها وکوچهها با نگاهی دقیقتر به بوته نقد کشیده شد.
سال ۹۷ آمار تأمل برانگیزی از تعداد اسامی شهدای زن در خیابانهای کشور از سوی رسانهها منتشر شد. بر این اساس و در فهرست شهدای جنگ تحمیلی، از میان زنان ایرانی شش هزار و ۴۲۸ نفر در سالهای دفاع مقدس شهید شده اند. بیشتر این زنان در بمباران و موشک باران شهرها به شهادت رسیده اند.
مهرماه ۹۸ وضعیت خیابانهای پایتخت در سهم دادن به شهدای زن مورد نقد و بررسی رسانهها قرار گرفت ودر همین راستا اعلام شد که تنها ۵ کوچه از گستره عظیم کلان شهر تهران به نام بانوان شهید است.
شاید همین تلنگری بود برای شورای شهر مشهد تا با جبران مافات، زمینه ثبت نام بانوان شهید مشهد را بر تابلوی ۴۲ معبر شهر فراهم کند.
اردیبهشت ماه امسال بود که شورای اسلامی شهر مزین شدن کوچههای مشهد به نام شهدای زن را به تصویب رساند. با روی کار آمدن شورا و مدیریت جدید شهری مشهد اجرای این مصوبه در دستور کار قرار گرفت.
سرانجام مهرماه مراسم رونمایی از تابلوی برخی معابر مزین به نام شهدای زن برگزار شد. در آن جلسه سیده طاهره طهماسبی، مدیرکل زنان استانداری خراسان رضوی، آماری از شهدای زن استان داد و گفت: در استان خراسان رضوی ۹۷ بانوی گران قدر شهید شدند.
ناهید فربدنیا رئیس اداره نام گذاری معابر و تابلونویسی شهرداری مشهد است. حالا بعد از گذشت چند ماه، آن طور که او میگوید نام گذاری همه ۴۲ معبری که به تصویب شورای شهر مشهد رسید، اجرایی شده و این معابرو فرعیهای آن به نام بانوان شهید مزین شده است.
او کم وکیف نام گذاری معابر به نام شهدای زن را این طور توضیح میدهد: با همکاری بنیاد شهید استان، اسامی شهدای زن مشهدی اعلام شد و پس از تصویب مقرر شد که در محلههایی که نزدیکان درجه اول بانوان شهید مشهدی سکونت دارند، نام کوچه یا معبر به نام این شهیدان نام گذاری شود. به گفته او در این ارتباط ۴۲ معبر فرعی و کوچه در چند ماه گذشته به نام شهدای زن مشهدی نام گذاری شده است.
رئیس اداره نام گذاری خیابانها و معابر شهرداری مشهد به استقبال مشهدیها برای نام گذاری معابر به نام شهدای زن نیز اشاره میکند و میگوید: نکته دیگری که باید درباره این نام گذاریها به آن اشاره و تأکید داشته باشیم این است که نام گذاری این تعداد معبر به نام شهدای زن در یک مدت کوتاه سبب شد این کلان شهر در میان دیگر شهرهای کشور پیشتاز شود.
فربدنیا در ادامه تعداد شهدای زن مشهدی را ۵۶ نفر ذکر میکند و میگوید: با این نام گذاریهایی که صورت گرفت اکنون چند شهید زن دیگر داریم که در مسیر ارتباط گیری و تماس با خانوادههای این شهدا هستیم تا بتوانیم نام این بانوان را نیز در محلههای آنان نصب کنیم.
او در ادامه نگاهی به شهدای زن و مناطقی که معابر آنها به نام این شهدا ثبت شده است دارد و میگوید: تعدادی از شهدای زن شهدای انقلاب هستند.
جدا از آنان شهدای حج ۶۶ و مراسم برائت از مشرکان و شهدای حادثه منا نیز در این فهرست هستند. با نام گذاریهایی که صورت گرفت، اکنون میتوان اذعان داشت که اغلب مناطق مشهد یک معبر به نام بانوان شهید دارد.
رئیس اداره نام گذاری معابر و تابلونویسی شهرداری مشهد درباره نام گذاری معابر به نام شهدای زن سلامت نیز میگوید: در حال پیگیری با بنیاد شهید برای شهدای سلامت هستیم. تأکید داریم که به محض آمدن احکام شهدای سلامت و البته شهدای زن سلامت، نام آنان نیز در معابر محل سکونت نزدیکان درجه یکشان نصب شود.
فاطمه سلیمی، عضو شورای شهر مشهد، نیز اقدام شهرداری برای نام گذاری معابر به نام شهدای زن را اقدامی تأثیرگذار و در خور توجه میداند.
این عضو شورای شهر مشهد با نقدی از سیما و مناظر شهرها ادامه میدهد: آنچه در کالبد شهرها جریان دارد این است که شهرها را مردانه ساخته اند. در کالبد شهر نمادهای مادرانه نمود و بروز چندانی ندارند؛ بنابراین حرکتها و اقداماتی در این مسیر میتواند این کاستی را جبران کند.
نکته دیگری که این عضو شورای شهر به آن اشاره دارد زنان تأثیرگذار مشهدی است. او به مصوبه شورا برای نام گذاری معبری به نام بانو طاهایی اشاره میکند و میگوید: ارزش نهادن به بانوان و خانواده و نیز جایگاه آنان از جمله مواد مورد تأکید شورای ششم است.