به گزارش شهرآرانیوز؛ یک مسئول عالیرتبه عراقی که نخواست نامش فاش شود، در گفتگو با «العربی الجدید» اعلام کرد که تحرکات جدیدی در دفتر مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، برای برگزاری نشست جدید میان تهران و ریاض در بغداد درحال انجام است.
وی در ادامه تأکید کرد: فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق، و قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی این کشور، بهمنظور ایجاد شرایط برگزاری نشست جدید میان ایرانیها و سعودیها در عراق درحال فعالیتهای گستردهای هستند و دو طرف ایرانی و سعودی نیز با برگزاری دور جدید مذاکرات موافقت کردهاند، اما تا این لحظه هنوز مشخص نیست که دو کشور در چه سطحی مشارکت خواهند کرد و طی روزهای گذشته تماسهای زیادی در این چارچوب انجام شده است.
این مسئول عراقی میگوید: تلاش عراق برای فراهمکردن شرایط برگزاری این نشستها به این دلیل است که مسئولان بغداد معتقدند کاهش تنش در منطقه، تاثیر مثبتی بر اوضاع سیاسی و امنیتی عراق در این دوره بحرانی خواهد گذاشت.
درنتیجه، اگر اتفاق خاصی نیفتد و مانعی ایجاد نشود، نشست جدید ایران و عربستان بهزودی برگزار خواهد شد. بغداد تاکنون میزبان چهار دور مذاکرات میان ایران و عربستان سعودی بوده است.
فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق، نیز اخیرا در رأس هیئتی دیپلماتیک به تهران آمد و با مقامات عالیرتبه کشورمان ازجمله امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود، دیدار و رایزنی کرد. امیرعبداللهیان در نشست خبری مشترک با او تأکید کرد: به کوشش فؤاد حسین و مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، ما در دور آینده مذاکرات ایران و عربستان در بغداد شرکت خواهیم کرد.
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، درحالی در ماههای اخیر در گفتگوهای متعدد با رسانههای مختلف از تمایل به گسترش روابط با تهران سخن میگوید که در عمل، شاهد موضعی متفاوت از آنچه او میگوید، هستیم؛ نظیر صدور بیانیه علیه ایران در روزهای گذشته که معادلات را کمی پیچیدهتر کرده است.
درواقع عربستانیها با دست پس میزنند و با پا پیش میکشند، اما این روزها برای تسریع در دستیابی به توافق، بغداد هم برای پادرمیانی بین دو طرف دعوا وارد گود مذاکرات شده است، مذاکراتی که گاهی اتفاقی رقم میخورد که آن را بینتیجه جلوه میدهد، مثل برخی اخبار درباره تعلل عربستان برای انتقال سفیر کشورمان در یمن به تهران و گاهی هم اتفاقاتی رقم میخورد که نتیجهبخشبودن مذاکرات ایران و سعودی را تصدیق میکند، مثل اعطای ویزا به دیپلماتهای ایرانی برای شرکت در اجلاس کشورهای اسلامی در جده.
حسن داناییفر، سفیر سابق کشورمان در عراق، در تشریح تناقض رفتاری ریاض با تهران به «باشگاه خبرنگاران جوان» گفت: به نظر میرسد سعودیها هنوز در تصمیم خود مبنیبر بهبود روابط با ایران جدی نیستند، یا هنوز به اختلافات خود در داخل کشورشان بر این موضوع فائق نیامدهاند و همین موضوع باعث میشود که علیرغم چند دور از مذاکره، هنوز رفتارهای متناقضی از خود بروز دهند. درواقع مسئله اصلی این است که آنها خود صاحبتصمیم نیستند، بلکه وابسته به غرب هستند و استقلال نظری ندارند. ایران خود برای روابط خود تصمیم میگیرد، اما در تصمیمگیریهای سعودی ها، عوامل و مؤلفههای دیگری بهطور مستقیم و غیرمستقیم اثر دارد و باعث شده است مذاکرات تا اینجا انتظارات را برآورده نکند.
داوود احمدزاده، کارشناس مسائل غرب آسیا، نیز در گفتگو با «باشگاه خبرنگاران جوان»، در توضیح رفتارهای متناقض عربستان در مواجهه با کشورمان گفت: اگر برگردیم به سابقه روابط دو کشور ایران و عربستان، دو کشور همیشه در حوزههای استراتژیکی، ژئوپلیتیکی و ژئوکالچر با یکدیگر دچار تضاد منافع بودهاند. بحث رقابت منطقهای میان ایران و عربستان با وقوع جنگ تحمیلی شدت بیشتری به خود گرفت، زیرا عربستان تلاش کرد که ازطریق حمایت از عراق و رژیم بعث از نفوذ معنوی و مادی ایران در منطقه ممانعت کند.
بهرغم سیاستهای متعادل و مصالحهجویانه ایران در منطقه، عربستان با استفاده از ابزار نظامی و نفوذی که در منطقه حاشیهنشین خلیج فارس دارد، تلاش کرده است با منافع ایران ستیز داشته باشد و از روابط حسنه کشورمان با برخی کشورهای عربی بهعنوان پدرخوانده ممانعت کند. اما با قدرتگرفتن شیعیان در منطقه بهویژه در عراق، بحرین و یمن، سعودیها در تنگنای ژئوپلیتیکی گرفتار شدند و درنتیجه تلاش دارند از راههایی مانند متوسلشدن به برخی قدرتهای بیگانه بهویژه آمریکا، انگلیس و صهیونیستها از قدرتیابی و نفوذ بیشتر ایران در منطقه و محور مقاومت جلوگیری کنند.