محمدرضا هاشمی | شهرآرانیوز؛ شاید واژه خط فقر بارها به گوشتان خورده باشد؛ واژهای که معیاری برای مشخص کردن سطح فقر افراد یک جامعه یا دارابودن آن هاست. در تعریف خط فقر یا آستانه فقر آمده است که خط فقر حداقل درآمدی است که برای زندگی در کشوری خاص در نظر گرفته میشود. در ایران هم نهادهای مختلفی هستند که گاهی مبلغی را به عنوان خط فقر در جامعه مشخص میکنند.
اینجا ببینید:
در روزهای گذشته خط فقر و حواشی آن موضوع برنامه «تهران ۲۰» محمد دلاوری در شبکه تهران بود که میهمان آن معاون رفاه اجتماعی وزیر رفاه و تأمین اجتماعی بود. دلاوری از میهمان برنامه که جایگاه سازمانی او ارتباط مستقیمی با موضوع برنامه دارد، با استناد به گزارشی که به تازگی منتشر شده است، میپرسد که حقوق زیر ۱۰ میلیون تومان زیر خط فقر است؟ که معاون وزیر رفاه این عدد را رد میکند و با ارائه استدلالهایی که هیچ کدامشان نمیتواند مجری برنامه را قانع کند، در تلاش است که خط فقر در ایران را حدود ۴ میلیون وخردهای بیان کند.
معاون وزیر رفاه طوری از عدد پیشنهادی خود برای خط فقر دفاع میکند که انگار یا از تورم موجود در جامعه خبر ندارد و مدت هاست برای خرید اقلام ضروری زندگی به فروشگاه مراجعه نکرده است.
او معتقد است که میانگین خط فقر در کشور برای یک خانواده چهارنفره حدود ۴میلیون تومان و برای شهر تهران کمی بیشتر و نزدیک ۵میلیون تومان است. او در ادامه تأکید میکند که منظورش تأمین نیازهای یک خانواده با این عدد در حالت عادی است و نمیتوان آن را به کل جامعه با سطح درآمدی مختلف تعمیم داد.
استدلالهای معاون آقای وزیر نتوانست مجری برنامه را راضی کند، آن قدر که محمد دلاوری ترجیح داد از پرسیدن صرف نظر کند. موضوعی که به نظر میرسد باید به آن توجه داشت، این است که وقتی مسئول مستقیم سطح رفاه جامعه نتواند در رسانه ملی از استدلالهای خود دفاع کند، اتفاق ناگواری است و مخاطبی که پای تلویزیون نشسته است و هر روز با خط فقر و افزایش قیمت کالاهای ضروری دست وپنجه نرم میکند، نمیتواند آن را درک کند.
این روزها قیمت کالاهایی که شهروندان به صورت روزانه به تأمین آنها نیاز دارند، مدام در نوسان است و طبق تعریف خط فقر نمیتوان عدد دقیقی برای این خط در نظر گرفت.