الهام حبشی | شهرآرانیوز؛ احتمالا آنهایی که بیشتر از دیگران پیگیر اخبار بوده اند، به خوبی با نرم افزار ماسک آشنا هستند. نرم افزاری که با باز شدن قدم منحوس کرونا به سرزمین ما، در اوایل سال ۱۳۹۹ رونمایی شد. با کمک این نرم افزار میتوانستیم وضعیت کرونایی کشور را به صورت لحظهای روی صفحه گوشی همراهمان رصد کنیم. این نرم افزار افزون بر نمایش وضعیت کرونایی مناطق با استفاده از چهار رنگ آبی، زرد، نارنجی و قرمز، آمار کلی و نمودار پیشرفت کرونا از خرداد سال ۹۹ را هم به نمایش گذاشته بود.
خدمت دیگری که ماسک در اختیار کاربران خود قرار داده بود، ارائه یک سری سؤال از پیش تعیین شده برای سنجش احتمال ابتلا به کرونای کاربران بود. در کشورهای دیگری همچون بریتانیا، آمریکا، کره جنوبی و هند هم آپهای مشابهی عرضه شدند که خدماتی مشابه را ارائه میدادند. نرم افزاری که میتواند محدوده جغرافیایی سکونت شما را تا حدودی بررسی کند و حجم بیماران حاضر در اطراف شما را گزارش دهد. چنین نرم افزارهایی در کشورهای دیگر هم به چشم میخورد.
اپی با عنوان «قرنطینه در خانه» که در لهستان رونمایی شده بود، کاربران را به انداختن سلفی مجبور کرده و اگر کاربری در طول ۲۰ دقیقه تصویر خود را ارسال نمیکرد، سروکارش به اداره پلیس میافتاد. اپ corona۱۰۰m یکی از محبوبترین نرم افزارهای مربوط به تشخیص کرونا بود که در کره جنوبی عرضه شد و بیش از یک میلیون دفعه از سوی افراد مختلف دانلود شد.
این آپ روی گوشی نصب شده و همین که شخص به ۱۰۰ متری منطقه پرخطر نزدیک شود، صدای آژیر آن بلند خواهد شد. آپ ماسک هم با امکاناتی کمتر، یک سال و نیم در ایران فعال بود و حالا سامانه ماسک در حساب توییتر خود اعلام کرده است که دیگر رنگ بندی کرونایی مناطق کشور را اعلام نخواهد کرد. از این پس اپ ماسک به روز نخواهد شد و تنها فعالیت آن انتشار تجربیات دو سال گذشته با رویکردی علمی خواهد بود. اتفاقی که مساوی با نقطه پایان این نرم افزار است.
اگر از اپ ماسک استفاده کرده باشید، متوجه تأخیر در این نرم افزار در به روزرسانی اطلاعات شده اید. هر زمان که وارد این نرم افزار میشوید، به جای دیدن نقشه ایران در همان تاریخ، با رنگ بندی کرونایی یک هفته پیش مواجه خواهید شد. اتفاقی که فلسفه وجودی این نرم افزار را به کلی زیر سؤال برده و آن را ناکارآمد کرده بود، اما علت کندی این به روزرسانی و حالا توقف کار ماسک چیست؟ وزارت بهداشت، همان سازمانی است که اطلاعات را سر موعد به پشت صحنه ماسک نمیرساند.
حالا این وزارت خانه به صورت علنی اعلام کرده است که از این پس اطلاعات مربوط به رنگ بندی شهرها و همچنین آمار بستریها را در اختیار ماسک قرار نخواهد داد، گرچه این نرم افزار پیش از این هم با واکنشها و انتقادهایی روبه رو شده بود. برخی از کاربران از این میگفتند که رنگ بندی انجام شده از سوی این نرم افزار خیلی درخور اعتنا نیست. در این میان، عدهای هم معتقد بودند اعلام این رنگ بندی از اساس درست نیست و باعث افزایش رفت وآمدها به مکانهای کم خطر میشود. اتفاقی که حالا به نظر میرسد با رفتن ماسک دیگر تعطیل میشود.