زیباسازی شهر همواره از دو بعد کارکردی و بصری مورد مطالعه و توجه قرار می گیرد. بعد کارکردی به جنبه های عملکردی و بعد بصری به مقولاتی همچون رنگ، فرم، سازه و ترکیب فضا و محیط می پردازد. هرچند در سال های اخیر در کلان شهرهای کشور این امر بیشتر از گذشته مورد توجه و دقت مدیران شهری قرار گرفته است، هنوز تا دستیابی به نقطه مطلوب، فاصله بسیاری داریم.
اگر کمی در شهر چرخ بزنید و با دقت این موضوع را دنبال کنید، درخواهید یافت که آلودگی برخی رنگ ها، سازه ها، ساخت ها و نمادها چشمان شما را آزار می دهد، این درحالی است که قرن ها به خصوص در دوره صفویان، ایران کشوری مدرن در حوزه معماری بوده است و هم اینک آثار ارزشمند و فاخر فراوانی از زمان های دور به صورت چشم نواز و درخشان مقابل چشم شهروندان و گردشگران برخی شهر های ما دلربایی می کند.
اگر قرار است کالبد شهری «تجلیگاه معماری اسلامی و اصیل ایرانی» باشد، «سامان دهی جلوه های بصری شهر» را مدیران و شهروندان باید به صورت جدی دنبال کنند.
در کشورهای توسعه یافته معمولا ساخت وسازها، تبلیغات شهری و تصاویر موجود و منصوب در خیابان ها، طبق قواعد شهرسازی استقرار یافته اند و هرمحله براساس بافت شهری خود، تبلیغات خاصی دارد؛ امری که حتی در رنگ بندی ساختمان ها نیز رعایت می شود. اما به دلیل نبود معیاری خاص، این مهم کماکان پاشنه آشیل زیباسازی بسیاری از شهرهای ماست. از مجسمه ها، پلاک ها و تابلوهای رنگارنگ و در اندازه های ناهمگون در و دیوار و مغازه ها بگیرید تا بهره مند نبودن از طراحی های منسجم در ساخت وسازها، آرایش منطقی معابر و برج ها و... که جلوه های بصری را با اختلال مواجه کرده است، باید این موضوع به دلیل اثر ناخودآگاهی که بر آرامش ذهن مردم و زیبایی محیط می گذارد، مورد توجه قرار گیرد. مقابله قانونی با افرادی که این مهم را نقض می کنند، نیز باید در دستورکار جدی دست اندرکاران باشد. فراموش نکنیم آنچه در برابر دیدگان عموم مردم قرار می گیرد، ماهیت اجتماعی دارد؛ هرچند امری خصوصی انگاشته شده است. کلام آخر اینکه شهر باید به «سلامت بصری» برسد. این مهم یک عزم و اقدام همگانی ازسوی مدیران شهری، هنرمندان، مردم و کارشناسان حوزه شهرسازی را مطالبه می کند. «پیرایش شهر، بهبود سیمای رنگی، زیباسازی منظر و گرافیک شهری» در جهت ایجاد آرامش بصری و نشاط ذهنی شهروندان، اهمیت فراوانی دارد که به تدریج با ایجاد نظم در طراحی و کاهش آلودگی های دیداری حاصل می شود.