سعیده آلابراهیم - 17هزار فرزند در خراسانرضوی چشمانتظار صدور شناسنامه مادری هستند؛ قانونی که پس از سالها پیگیری، سرانجام در سال1398 تصویب شد تا به رنج بیهویتی فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی پایان دهد. تا آذر پارسال مشمولان این قانون در استان حدود 11هزار درخواست را در ادارهکل اتباع ثبت کرده بودند، اما فقط چهارصد شناسنامه صادر شده بود و همچنان گلههایی برای طولانیبودن روند اقدام تا صدور شناسنامه برای این فرزندان شنیده میشود.
مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی خراسانرضوی هم دیروز در نشست با اصحاب رسانه در پاسخ به پرسش خبرنگار شهرآرا درباره آمار صدور شناسنامه برای این فرزندان اظهار کرد: مراجعه 7هزارو500 مادر ایرانی، آخرین آماری است که در این حوزه داریم. در سامانه، استعلام اولیه همه شناسنامهها و رفع نقص پروندهها انجام شده است.
سیدعلی قاسمی با بیان اینکه ادارهکل ثبت احوال باید آمار صدور شناسنامه برای این افراد را اعلام کند، گفت: شمار فرزندها بیش از 17هزار نفر بود که 13هزارو500نامهنگاری با دستگاهها انجام شده است. البته علت این روند طولانی، فقط مکاتبات اداری نیست و برخی اوقات خانوادهها هیچ توجهی به تاریخ اعلام شده برای مراجعه به دفاتر کفالت ندارند. یکی از نکات مهم این است که برخی اتباع شناسنامه ایرانی خریده یا جعل کردهاند یا برخی دیگر شناسنامه فرد ایرانی فوتشده را به نام خود منتقل کردهاند. بنابراین در این صورت باید در ابتدا بخش درخورتوجهی از شناسنامهها ابطال شود.
جزئیات طرح سرشماری
مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استان با بیان اینکه رویکارآمدن طالبان موجب افزایش ورود اتباع افغانستانی مجاز و غیرمجاز به ایران و ازجمله خراسانرضوی شد، گفت: ورود این جمعیت بهطور ناگهانی بحرانهایی را در ایران و استان ما به وجود آورد، اما اتفاق مبارکی که در این زمینه روی داد، شناسایی اتباع غیرمجاز بود. طرح سرشماری ورودیهای جدید از 22فروردین امسال در کشور در دفاتر کفالت آغاز شد و دفاتر پیشخوان کمک کردند که شناسایی این افراد با دو مرحله تمدید تا نهم تیر ادامه داشته باشد.
180 هزار تبعه غیرمجاز
قاسمی ادامه داد: حجم انبوهی از اتباع غیرمجاز در سراسر کشور شناسایی شدهاند که 180هزار نفر از این تعداد در خراسانرضوی هستند و تا نهم تیر ثبتنام کردهاند. البته شمار اتباع غیرمجاز بیشتر است و برخی ثبتنام نکردهاند. شماری از افرادی که ثبتنام نکردهاند، خواهان بازگشت به کشورشان بودند. برخی افراد با این تصور که در صورت صنامنویسی، این طرح مانع رفتوآمد آنها به افغانستان و ورود دوباره به ایران میشود، از نامنویسی منصرف شدند. ضمن اینکه شماری از اتباع در شهرهای دیگر مشغول به کار بودند و در همان شهر نامنویسی کردند.
قاسمی با انتقاد از اقدام اتباع افغانستانی برای اینکه زیرپوشش بیمه قرار بگیرند، بیان کرد: 23هزار نفر سهمیه خراسانرضوی در حوزه بیمه سلامت است، اما 7هزار نفر از جامعه پناهندگی برای دریافت این بیمه اقدام کردهاند. در حوزه سلامت، واکسن کرونای رایگان به اتباع تزریق شد. همچنین بخش زیادی از آنها واکسن سرخک را دریافت کردند. شماری از زنان باردار اتباع نیز با وجود اینکه مدرکی نداشتند، در بیمارستانها زایمان کردند و هزینههایشان پرداخت شد.
وی درباره اربعین حسینی اظهار کرد: امسال پیادهروی اربعین پس از دو سال توقف از سر گرفته میشود و اتباع نیز برای نامنویسی اربعین در حال مراجعه به دفاتر کفالت هستند. در حوزه داخلی مشکلی نداریم، اما نگرانی ما ورود زائرانی است که هنوز برآورد دقیقی از آنها نداریم. به دنبال ایجاد زیرساختهای لازم برای سرعتبخشی به ورود زائران اربعین و انجام غربالگری سلامت هستیم. جانمایی موکبها نیز در مرز دوغارون، شلمچه و عراق انجام شده است.