رضاریاحی | شهرآرانیوز، دربوستان موضوعی «مینیاتوری مشهد»، ۱۱ المان فرهنگی و تاریخی و مذهبی کشورمان به بازدیدکنندگان نشان داده میشود که برای هر تماشاگری دیدنی و جذاب است.
در این مجموعه تفریحی، قطاری با خط ریلی به طول ۹۲۰ متر، درمسیر المانهای تاریخی همچون تخت جمشید، آرامگاه فردوسی، پل خواجو و... حرکت میکند و مسافران میتوانند با سوارشدن بر این قطار از دیدن آثار فاخر مینیاتوری لذت ببرند.
اما متأسفانه این بوستان که خرداد سال ۱۳۹۵ در منطقه ۱۲ مشهد به بهرهبرداری رسیده است، در گذر زمان تخریبهایی را به خود دیده است که از بیملاحظگی برخی بازدیدکنندگان ناشی میشود.
راهآهن مشهد، ارگ بم و سد کارون سه نمونه از این ماکتها هستند که حالا آسیب دیدهاند.
به نظر میرسد مردم و مسئولان باید توجه بیشتری به این بوستان موضوعی داشته باشند تا بتوانیم این فضای دیدنی را برای مشهدیها و نیز زائران حفظ کنیم.
این مکان گردشگری در بزرگراه آیتا... هاشمی رفسنجانی، خیابان سجادیه ۲۶ واقع شده و همهروزه از ساعت ۸ تا ۲۲ پذیرای بازدیدکنندگان است.
علاوه بر ۱۱ ماکت از مکانهای تاریخی، مذهبی و گردشگری ایران، این بوستان جاذبههای متنوع دیگری را هم دردل خود جای داده است که از جمله آن میتوان به دریاچهای با وسعت ۲ هزار و ۹۵ مترمربع، رودخانهای به طول ۲۱۶ متر، زمین بازی کودکان به متراژ ۴۰۸ مترمربع با سه بازی (منچ، مارپله با استفاده از معماری قلعه زیگورات و پیست رالی ایرانگردی) و کافیشاپ و رستوران اشاره کرد. پارکینگ این مجموعه ۵ هزار متر مربع وسعت دارد و ۱۲ چشمه سرویس بهداشتی برای آسایش بازدیدکنندگان تعبیه شده است.
در این بوستان همچنین قطاری با خط ریلی به طول ۹۲۰ متر، مسیر پیادهروی به طول ۱۲۶۴ متر، رمپ تماشا به طول ۹۶ متر و تراس تماشا به ارتفاع ۱۴.۶ متر ساخته شده است که میتوان کل پارک مینیاتوری مشهد را از آن تماشا کرد. خانههای روستایی نیز در این پارک ساخته شده است که در آن حیوانات اهلی را پرورش دادهاند و گویی که در یک چشم بههم زدن شما را از دل شهر به خلوت روستا میبرند.
بزرگترین پارک مینیاتوری شرق کشور، پنجسال پیش با ۱۱ المان از بناهای تاریخی ایران به بهرهبرداری رسید و قرار شد تا پایان همان سال ۵۰ المان تاریخی دیگر هم به این بناها افزوده شود چرا که در این بوستان موضوعی، زیرساختهای لازم برای نصب ۵۸ تا ۶۳ المان شهری فراهم شده است.
«مقبره عطار نیشابوری»، «روستای کندوان»، «تخت جمشید»، «باغ شازده کرمان»، «مقبره فردوسی»، «راهآهن مشهد»، «مسجد جامع خرمشهر»، «سد کارون»، «پل خواجوی اصفهان»، «فرودگاه مشهد» و «ارگ بم» از جمله ماکتهایی است که تاکنون از آنها رونمایی شده است و به گفته علی آقایی، مسئول امور بوستان مینیاتوری، ماکت «میدان نقش جهان» و «حرم عبدالعظیم حسنی» نیز آماده است و احتمالا در فروردین سال ۱۴۰۱ به ماکتهای بوستان مینیاتوری افزوده خواهد شد.
در این میان، اما ماکت مکانهای تاریخی و مذهبی و تفریحی غایب در بوستان مینیاتوری، فهرست بلندبالایی دارد. «آرامگاه سعدی»، «بنای هارونیه»، «آسبادهای نشتیفان»، «عمارت کلاهفرنگی»، «عمارت چهلستون»، «میل اخنگان»، «روستای کنگ»، «کاروانسرای شاهعباسی»، «کلیسای سنتاستپانوس»، «روستای دیزباد»، «مدرسه غیاثیه خرگرد»، «مسجد جامع نیشابور»، «قلعه رودخان»، «کاخ گلستان»، «آیینه خانه مفخم»، «قلعه فلکالافلاک»، «آرامگاه نادرشاه افشار»، «مقبره شوش دانیال»، «آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی» و... از جمله مکانهایی است که جای ماکت آنها در بوستان مینیاتوری مشهد بعد از گذشت پنجسال همچنان خالی است.
ابوالفضل عظیمزادگان، شهروند ۶۵ ساله ساکن محله الهیه، به ما میگوید: پارک مینیاتوری مشهد به منظور توسعه فضای سبز، رونق گردشگری، آشنایی گردشگران با مکانهای تاریخی نقاط مختلف کشور، آشنایی با فرهنگ بومی شهر، ایجاد فضایی مناسب برای سپریکردن اوقات فراغت، ایجاد محیطی مناسب برای کار و زندگی دلچسب و افزایش سلامت جسمانی و آرامش روانی شهروندان، نقش مهمی در محله و منطقه دارد.
او ادامه میدهد: این پارک با ایجاد فضایی تفریحی و آموزشی، این امکان را برای خانوادهها فراهم کرده است که کودکان خود را به این بوستان بیاورند و اطلاعات آنها را در زمینه تاریخ و هویت کشور افزایش دهند. آنها با مراجعه به این پارک، بخشی از ایران را با چشمان خود مشاهده میکنند آن هم در این روزهای کرونایی که امکان سفر کمتر مهیا میشود.
ماکتها و المانهای تاریخی بوستان مینیاتوری تا حد زیادی تخریب شده است. آقایی، مسئول امور بوستان مینیاتوری، میگوید: شرکت سرمایهگذاری که از سال ۹۶ مجری نگهداری ابنیه بوستان مینیاتوری است، باید هرساله برای رفع نقص ماکتهای موجود اقدام میکرد که این مهم انجام نشده است.
از این گذشته، هزینه مرمت ماکتهای بوستان مینیاتوری در سالهای اخیر به طور سرسامآوری افزایش یافتهاست، مثلا المانی که در سال ۹۵ با ۵۰ میلیون تومان ساخته و نصب شده است، حالا برای مرمت آن باید ۱۵۰ میلیون تومان هزینه کرد. دلیل سوم هم به استفاده نامناسب بازدیدکنندگان از ماکتهای موجود برمیگردد، بهطوری که برخیها روی سقف ماکت ایستگاه راهآهن ایستاده و عکس یادگاری میگرفتند! بااین حال پروژه مرمت ماکتهای روستای کندوان، تختجمشید و پل خواجو در زمستان امسال به انجام رسیده و مذاکرات برای مرمت بناهای ماکتهای راهآهن مشهد، فرودگاه مشهد و ارگ بم نیز ادامه دارد.
یک مسافر یزدی درباره این پارک میگوید: اینکه برخی نقاط گردشگری ایران را به صورت مینیاتوری به نمایش بگذاریم کاری جالب و بکر است که در کمتر نقطهای از ایران آن را دیده بودم البته به نظرم باید تعداد این مینیاتورها افزایش پیدا کند و نکته دیگر اینکه شاید اگر ابعاد این آثار بزرگتر باشد، مخاطب ارتباط بهتری با آنها بگیرد.
یک مسافر بوشهری هم از نبود جاذبههای گردشگری شهرشان در این بوستان ابراز نارضایتی میکند و میگوید: در بوشهر جاذبههای گردشگری فوقالعادهای داریم، از «گنبد نمکی جاشک» تا «عمارت گلشن» و «گورستان صخرهای سیراف» که جای آنها دراین پارک خالی است. او میگوید: در شهر مشهد درباره وجود بوستان مینیاتوری بسیار اندک اطلاعرسانی شده است؛ اگر این اطلاعرسانیها بیشتر شود قطعا میزان مراجعان به این بوستان نیز بیشتر خواهدشد.