به گزارش شهرآرانیوز، جنگ اخیر روسیه و اوکراین امنیت غذایی جهان را به تهدید انداخت. گذشته از نقش دو کشور در تامین گندم، ذرت و دانههای روغنی، حالا کشورهای دیگر هم درصدد حفظ نهادههای خود هستند. بنا به اعلام رئیس مجمع فعالان اقتصادی ایران آرژانتین نیز صادرات سویا و فرآوردههای آن را متوقف کرده است تا جهان یک قدم دیگر به بحران غذا نزدیک شود.
جنگ اخیر روسیه و اوکراین قیمت مواد غذایی در جهان را افزایش داد. اخیرا چین هم در اتفاقی عجیب از هند برای خوراک دام کشور خود برنج هندی خریده است. شنیدهها نیز از توقف صادرات سویا و فرآوردههای آن در آرژانتین حکایت دارد. گویا جهان هر روز به بحران غذا یک قدم نزدیکتر میشود.
رئیس مجمع فعالان اقتصادی ایران با تائید این خبر گفت: به دلیل بحران ایجادشده در تامین نهادهها، دولت آرژانتین سیزدهم مارس صادرات سویا و فرآوردههای آن را ممنوع اعلام کرد. این در حالی است که این کشور ۴۱ درصد نیاز جهانی کنجاله سویا و ۴۸ درصد نیاز بازار جهانی روغن سویا را تامین میکند.
محمدرضا حسینا توضیح داد: اخیرا وزیر کشاورزی روسیه هم اعلام کرد احتمال دارد که این کشور صادرات گندم، جو، ذرت و چاودار را ممنوع کند.
کمبود روغن جدی است؟
اما تهدید مواد غذایی صرفا محدود به کمبود ذرت، گندم و سویا نمیشود. صنعت روغن نیز با تهدیدی جدی مواجه است.
در همین زمینه یک عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان روغن نباتی گفت: جنگ روسیه و اوکراین در بلندمدت در صنعت روغن ایران تاثیرگذار است. زیرا بخش عمدهای از دانههای روغنی ایران از این کشور تامین میشد. اکنون آرژانتین صادرات سویا را ممنوع کرد، احتمالا در روزهای آینده کشورهای دیگر هم در این مسیر قرار گیرند.
علی فاضلی توضیح داد: اکنون ذخایر روغن خام ایران برای سه ماه گذشته است که این روغن در انبارها بود. چنانچه ثبت سفارش جدیدی در روغن خام صورت نگیرد، احتمال دارد بعد از ماه رمضان بازار با کمبود روغن رو به رو شود.
توقف صادرات خوراک دام از سوی روسیه
رئیس شورای تامین دام کشور نیز به تجارتنیوز گفت: بعضی از کشورها به دلیل دفاع از اوکراین، روسیه را تحریم کردند. این کشور نیز در اقدام متقابل صادرات خوراک دام و طیور را برای این کشورها ممنوع کرد. حالا نیز نوبت به آرژانتین رسید که صادرات سویا را متوقف کند.
او توضیح داد: با ممنوعیت صادرات خوراک دام و طیور از جانب روسیه احتمال دارد این خوراک نیز در بازارهای جهانی گران شود. در نهایت باید منتظر تخلیه هزینهها در قیمت محصول نهایی، یعنی گوشت باشیم.
پیشتر محمدرضا مرتضوی، رئیس کانون غذایی ایران تاکید کرد: دولت باید به دنبال واردات گندم و دیگر غلات باشد. اگر چارهاندیشی نشود، احتمالا تا سه ماه آینده بحران غذا به ایران هم برسد.
منبع: تجارت نیوز