متیننژاد | شهرآرانیوز؛ هیچ خوراکی به اندازه یک کاسه آش یا سوپ همراه با نان و پنیر و سبزی برای وعده افطار نمیچسبد. برای همین، بیشتر کدبانوهای ایرانی در کنار همه مخلفات سفره افطارشان، حتما یک کاسه آش یا سوپ هم قرار میدهند. برخی از این غذاها مانند آش کشک و سوپ جو پختی همهجایی و رایج دارند. برخی هم در مناطق خاصی پخت میشوند که با ذائقه بیشتر مردم جور درمیآیند، مانند آش گندم شیر یا بلغورشیر که اصالت کرمانی دارد و ما امروز قصد داریم آموزش پخت آن را بدهیم.
گوشت با استخوان: ۵۰۰ گرم
گندم شیر: ۱۰۰ گرم
نخود: ۷۰ گرم
پیاز: یک عدد متوسط
کشک ساییدهشده: به میزان لازم
سیر و نعناداغ: به میزان لازم
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
رشته آش: به میزان لازم و اختیاری
-پیازها را نگینی خرد کنید. درون تابهای کمی روغن بریزید و تفت بدهید تا سبک شوند.
-نخود را که از شب قبل خیس و آب آن را چندبار عوض کردهاید، درون تابه بریزید و همراه با پیاز کمی تفت بدهید.
-زردچوبه و فلفل سیاه را به پیازداغ و نخود اضافه کنید و کمی دیگر تفت بدهید تا بوی خامی زردچوبه گرفته شود.
-درون قابلمهای گوشت را همراه با آب بریزید و روی شعله بگذارید تا نیمپز شود.
-نخود و پیازداغ را داخل قابلمه گوشت بریزید و اجازه بدهید با هم بپزند.
-گوشتها که پخت، آنها را از قابلمه بیرون بیاورید، له کنید و دوباره به قابلمه اضافه کنید.
-گندم شیر را درون قابلمه بریزید و با دیگر مواد مخلوط کنید. سپس کشک ساییدهشده را به آش بیفزایید و اجازه بدهید ۱۵ دقیقه دیگر هم مواد با هم بپزند.
-در صورت تمایل، میتوانید مقداری رشته آشی نیز به دیگر مواد اضافه کنید. برای این مرحله هم ۱۵ دقیقه زمان لازم است.
-در مرحله پایانی، نعناداغ، سیرداغ و کمی نمک اضافه کنید و اجازه دهید آش کامل جا بیفتد.
*نکته: برای تهیه گندمشیر ۵۰۰ گرم گندم را آسیاب کنید تا به صورت بلغور دربیاید. سپس آن را الک کنید تا آرد گندم جدا شود. یک لیتر شیر را در قابلمهای بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید تا بجوشد. بلغورهای گندم را به شیر اضافه کنید و مرتب هم بزنید. به اندازه کافی نمک، یکچهارم قاشق چایخوری زعفران دمکرده و به همان میزان زردچوبه، زیره سیاه، سیاهدانه و فلفل قرمز را به مخلوط گندم و شیر اضافه کنید و اجازه بدهید همه مواد با هم بپزند و شیر به خورد گندم برود. سپس بلغورها را نیمساعت روی شعله بسیارکم دم کنید. پس از پایان زمان پخت، بلغورها را از روی حرارت بردارید و روی تنظیفی پهن کنید تا سرد و دانهدانه شوند.
*نکته: به جای تفت دادن نخود، میتوان آن را از همان ابتدا به همراه گوشت داخل قابلمه ریخت.