طنین همتی|شهرآرانیوز، یکی از اقلامی که ارز ۴۲۰۰ تومانی و یارانه واردات به آن تعلق میگرفت، نهاده دانی مرغدار و دامدار بود که در چند ماه گذشته حذف ارز ترجیحی آن در دستورکار دولت قرار گرفت. مسلما این موضوع بر عرضه این محصول هم تأثیر میگذارد و معلوم نیست قیمت تمامشده تخممرغ با آزادسازی هزینههای تولید به کجا میرسد.
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار در گفتگو با شهرآرانیوز درباره وضعیت تخم مرغ گفت: آخرین زمانی که نرخ تخم مرغ بهروزرسانی شد و ستاد تنظیم بازار کشور نرخ جدید را اعلام کرد، آبان ماه سال گذشته بود. از آن زمان ما هزینههای زیادی در بخش تولید داشتیم.
حسین موسوینژاد با بیان اینکه دولت همه هزینههای تولید ما را تأمین نمیکند، تصریح کرد: دو قلم کالای ذرت و کنجاله سویا شامل ارز ۴۲۰۰ تومانی میشود که حدود ۵۰ درصد هزینههای تولید ماست. ۵۰ درصد دیگر هزینههای ما یا اقلام وارداتی است که با ارز آزاد میخریم یا اقلام داخلی است که در وضع تورمی موجود تهیه میکنیم.
به گفته وی، هزینه تمامشده تخم مرغ تا پایان سال گذشته افزایش یافته است. در سال جدید هم پیرو افزایش هزینهها، دستمزد کارکنان و دیگر هزینههایمان افزایش مییابد. قیمت تمامشده تخم مرغ تا امروز، غیر از احتساب سایر هزینهها و با حساب ارز ۴۲۰۰ تومانی دولت، بیش از ۲۲ هزار تومان خواهد بود. اگر ارز ترجیحی برداشته شود، این قیمت بهشکل چشمگیری تغییر خواهد کرد و نیاز است تا مشخصشدن نرخ ارز، قیمت تخممرغ بهروزرسانی شود؛ این خواسته اصلی مرغداران است.
وی از کاهش شدید قیمت تخممرغ که در مقاطعی تابع عرضه و تقاضاست، میگوید. بهگفته موسوینژاد، گاهی مثل نزدیک به ماه مبارک رمضان و در آستانه نوروز، درخواست برای تخم مرغ بیشتر میشود. بهتبع آن و باتوجهبه افزایش هزینهها، قیمت تخم مرغ نیز در بازار افزایش پیدا میکند. در زمان افزایش قیمت، همه گروههای دولتی به این موضوع وارد شدند که قیمت تخم مرغ نباید افزایش یابد. ما اعلام کردیم این افزایش قیمت به چند ماه گذشته مربوط میشود، اما اعلام شد تا زمانی که نرخ دستوری تغییر نکند، مبنای قیمت همان قیمت قبلی است. بهنحوی، مرغداران مجبور شدند با همان نرخ آبان ۱۴۰۰ تخم مرغ را به بازار عرضه کنند.
وی افزود: ما در زمینه بهای تمامشده محصول و هزینههای زیاد تولید مشکل داشتیم، اما بازهم در روزهای پایان سال برای تأمین تخم مرغ اقدام کردیم. بهجرئت میتوان گفت حتی یک واحد صنفی و مباشر شهرستانی نبود که مراجعه کند و ما به او تخم مرغ تحویل ندهیم، اما به مسئولان هشدار دادیم که این روند باعث کاهش قیمت تخم مرغ در آینده خواهیم شد.
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار تأکید کرد: در اوضاع بحرانی از مرغدار توقع دارند به تنظیم بازار کمک کند؛ مسلما این توقع باید دوطرفه باشد. متأسفانه در چند روز گذشته بهدلیل کاهش تقاضا و افزایش دما قیمت تخم مرغ کاسته شد. امروز قیمت تخم مرغ حدود ۱۲۰۰ تومان از نرخ مصوب کمتر است. شرکت پشتیبانی امور دام که متولی این کار است، موظف است از مرغدار حمایت و خرید تضمینی کند و تخم مرغ را برای اوضاع بحرانی مرغدار بخرد و ذخیره کند.
وی تاکید کرد:اگر دولت حمایت نکند، قاعدتا با افزایش قیمت روبهرو خواهیم شد. قطعا اگر همکاری لازم را نبینیم، در شرایط بحرانی هم هیچ حمایتی نخواهیم کرد. اگر در زمینه صادرات مازاد تولید و کاهش قیمت داریم، باید مجوز صادرات بدهند تا بازار داخل هم متعادل شود؛ این خواسته اصلی ماست.