طنین همتی| شهرآرانیوز، اولین همایش ملی «مردمیسازی اقتصاد و اقتصاد مقاومتی» با تأکید بر مردمیسازی اقتصاد و عوامل تأثیرگذار بر اقتصادیشدن مردم، پنجشنبه ۲۲اردیبهشت در مشهد برگزار میشود.
هر نظام اقتصادی برای دستیابی به نقطه مطلوب پیشرفت اقتصادی همراه با عدالت حداکثری جامعه، باید پاسخگوی این مسئله مهم باشد که چه ترکیبی از مشارکت دولت و مردم میتواند تخصیص و توزیع منابع اقتصادی را برای رسیدن به اهداف یادشده به نحو بهینه محقق کند.
گروه اقتصاد اسلامی پژوهشکده مطالعات اسلامی در دانشکده علومانسانی دانشگاه فردوسی مشهد، پس از بررسی ابعاد مختلف سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، خودش را موظف کرده است گامی برای تبیین علمی اقتصاد مردممحور بهعنوان یکی از ابعاد اقتصاد مقاومتی بردارد و با بهرهگیری از نظرهای صاحبنظران در سطح ملی و بینالمللی به تبیین این موضوع بپردازد.
همایش ملی «مردمیسازی اقتصاد و اقتصاد مقاومتی» ۲۲اردیبهشت در پردیس دانشگاه فردوسی مشهد، سالن همایش دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار میشود.
دکتر وحید ارشدی، دبیر همایش ملی «مردمیسازی اقتصاد و اقتصاد مقاومتی»، در نشست خبری امروز که برای تشریح این دو رویداد برگزار شد، گفت: دو سالی است در پژوهشکده مطالعات اسلامی بحث تولید ادبیات در زمینه اقتصاد مقاومتی پیرو بند۲۱ سیاستهای اقتصاد مقاومتی مطرح شده است که مراکز آموزش عالی را موظف میکند این ادبیات را در این حوزه تبیین کنند. از سال۱۳۸۹ اولین مباحث اقتصاد مقاومتی مطرح شد. دانشگاههای مختلف وارد این حوزه شدند و به چیستی و چرایی و چگونگی مباحث اقتصاد مقاومتی پرداختند.
بهگفته وی، مشکلی که در کشور مشاهده میشد، این بود که مفهوم واقعی اقتصاد مقاومتی گم بود و خیلی از فعالیتهای روزانه سازمانها با عنوان اقتصاد مقاومتی مطرح و گزارشسازی میشد.
عضو هیئتعلمی پژوهشکده مطالعات اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد یادآور شد: ما باید تعریفی دقیق از اقتصاد مقاومتی داشته باشیم. حدود شش ماه همکاران ما روی این موضوع متمرکز شدند که اقتصاد مقاومتی باتوجهبه تکانههایی که بر این اساس به اقتصاد وارد میشود، چگونه میتواند مدیریت شود. یکی از ابعاد مهم اقتصاد مقاومتی، مردمیسازی و حضور مردم در اقتصاد است.
دبیر همایش مردمیسازی اقتصاد در ادامه گفت: حدود ۲۳۰مطالعه در پژوهشکده انجام و بر این موضوع تأکید شد که یکی از ابعاد مهم اقتصاد مقاومتی مردمیسازی و حضور مردم در اقتصاد است که تاکنون هیچ ادبیات مناسبی در این حوزه تولید نشده است و اینکه کدام دسته مردم و با چه مشخصات و ویژگیهایی قرار است نقش خودشان را ایفا کنند و این اقتصاد را در برابر هر تکانهای مقاوم کنند.
وی با بیان اینکه اولین گام در این حوزه، جامعه دانشگاهی است که مفهوم و برداشتش را از اقتصاد مردممحور مشخص کند، گفت: بر این اساس، مقالاتی ارائه شد و برگزاری دوازده پیشنشست علمیپژوهشی و دو پیشنشست بینالمللی و پنج نشست تخصصی بههمت دانشگاههای مختلف کشور با محورهای مختلف برگزار شد.
ارشدی اضافه کرد: در محور بنیانهای نظری، محور سیاستگذاری و حکمرانی به این اشاره میکند که مردم در بخشهای مختلف اقتصاد چه نقشی باید ایفا کنند و نظام انگیزشیای که مردم میتوانند در بخشهای مختلف واردش شوند، چیست. همچنین، محور سوم که مقالات را به خودش اختصاص داده است، تجربهنگاری مربوط است. این سؤال پیش میآید که آیا در اقتصاد مردممحور در کشورهای مختلف تجربهای بوده است و در سطح کشور آیا در مقاطعی به مردمیبودن اقتصاد و چندرشتهایبودن این مفهوم اشاره شده است یا نه؟
بهگفته این استاد دانشگاه، در این مسیر ما تلاش میکنیم شاخصهایی را تولید کنیم که مردممحوربودن اقتصاد ایران را بسنجیم.
بهگزارش شهرآرانیوز، در دومین رویداد پژوهشکده علومانسانی دانشگاه فردوسی مشهد، ۲۹اردیبهشت همایش ملی الهیات شهر بههمت پژوهشکده مطالعات اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار میشود.
الهیات شهر واکاوی و بازخوانی روشمند متون مقدس با نگاه شهری و خوانش زندگی شهری انسان معاصر با نگاه الهیاتی است. در پاسخ علمی، الهیات شهر بهدنبال این موضوع است که حضور فعال و پویای خدا در شهر چگونه است؟ آیا خدا در شهر صحبت میکند و اگر چنین است، چگونه و از کجا صدای خدا را میشنویم و کجا شاهد اراده خدا هستیم؟ همچنین، چگونه میتوان در همه لایههای بافت شهری از جمله برنامهریزی شهری، امنیت آب و غذا، تأمین مسکن و مراقبتهای بهداشتی یا چالشهای زیستمحیطی شهر، پیام الهی را مشاهده کرد؟
حجتالاسلاموالمسلمین علی الهی خراسانی، عضو هیئتعلمی پژوهشکده مطالعات اسلامی دانشگاه فردوسی و دبیر همایش الهیات شهری، درباره برگزاری این رویداد اظهار کرد: درباره اینکه چگونه یک شهر میتواند معنویت و دینداری را در خودش جای دهد، کارهای زیادی در قالب عناوینی مثل شهر اسلامی انجام شده، اما به عنوان فراموششده الهیات شهر که نوعی گرایش و بینش الهی به زندگی شهری است، پرداخته نشده است.
ادبیات الهیات شهر تلاش میکند پیوند معنویت دین با زندگی شهری را بیشتر کند. این نمونه حتی در دهههای گذشته در کشورهای اروپایی هم به چشم میخورد. کتاب مقالات گسترده در موضوع ادبیات الهیات شهر در کشورهای اروپایی تولید شده است که ترجمه آن موجود نیست.
بهگفته وی، در الهیات اسلامی هم در طول تاریخ تمدن اسلامی، ادبیات شهر اسلامی دیده شده است. ما سعی کردیم در قالب این همایش اولینبار در کشور آن را با عنوان الهیات شهر برگزار کنیم.
عضو هیئتعلمی پژوهشکده مطالعات اسلامی دانشگاه فردوسی یادآور شد: سعی کردیم در قالب این همایش این مفهوم را بازخوانی و بازتولید کنیم و بتوانیم پژوهشگران مرتبط را به این سمت سوق دهیم که چگونه در شهرهای امروزی که بههمریخته و ناهمگون و نامتوازناند، میتوان معنویت و دینداری را با لایههای مختلف شهری حل کرد.
فعالیتهای علمی پیش از همایش برگزار شد و در پیشنشستهایی که داشتیم، نظرهای پژوهشگران به بحث و بررسی گذاشته شد. بر این اساس، سه جلسه گفتوگومحور با حضور استادان و موضوع بررسی رابطه زائر، مجاور با مفهوم شهروندی را پیش از همایش داشتیم. همچنین، برای این همایش فراخوان مقاله داشتیم و حدود صد مقاله به دبیرخانه همایش فرستاده شد که 37مقاله تأییدشده منتشر خواهد شد.
بهگزارش شهرآرانیوز، این همایش در سالن همایشهای بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس برگزار میشود. همایش ملی «الهیات شهر» با همکاری معاونت فرهنگی شهرداری مشهد، پژوهشکده اسلامی آستان قدس و دانشگاه فردوسی مشهد برگزار میشود.