محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ مردم ایران در دو سال گذشته تابستانهای عجیب و غریبی را پشت سر گذاشته اند. هم زمان با گرم شدن هوا و بالارفتن مصرف برق و به هم خوردن تراز تولید و مصرف، برق مشترکان خانگی تقریبا در گرمترین ساعات روز -و بیشتر اوقات بدون اطلاع قبلی- قطع میشد تا کسری تولید جبران شود.
برای همین هم یکی از اصلیترین سؤالاتی که این روزها ذهن مردم را در آستانه خردادماه و شروع چلههای گرما مشغول کرده این است که در تابستان ۱۴۰۱ هم قرار است برای جبران کسری تولید برق و تراز شدن مصرف و تولید، خاموشی اعمال شود یا نه؟
ماجرای اعمال خاموشیها که از تابستان ۱۳۹۹ آغاز شد و تا سال گذشته ادامه داشت، پای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی را به پرونده این مسئله و ناترازی مصرف و تولید برق باز کرد و این کمیسیون در آبان ماه سال گذشته در گزارشی اعلام کرد که ظرفیت عملی تولیدو مصرف برق در کشور در اوج مصرف تابستان به ترتیب ۵۶ هزار مگاوات و ۶۶ هزار و ۴۰۰ مگاوات است و بیش از ۱۰ هزار مگاوات کسری تولید وجود دارد.
کارشناسان حوزه انرژی هم بر مبنای همین اعداد و ارقام بود که پیش بینی کرده بودند تابستان ۱۴۰۱ از نظر قطع شدن برق بسیار بدتر از قبل خواهد بود؛ مسئلهای که دی ماه سال گذشته همایون حائری، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی، آن را تأیید کرده و گفته بود که با توجه به تجربیات سالهای گذشته به نظر میرسد خطر تکرار خاموشیها در تابستان وجود خواهد داشت. حائری در ادامه از اضافه شدن حدود ۶ هزار مگاوات به ظرفیت تولید کشور تا زمان پیک سال ۱۴۰۱ هم خبر داده بود.
حدود دو ماه بعد هم وزیر نیرو در اظهار نظری مبهم ابراز امیدواری کرد که ناترازی تولید و مصرف کاهش پیدا کند. علی اکبر محرابیان دوم فرودین امسال و در حاشیه بازدید از نیروگاه شهرستان زرند، پرده از کسری ۱۵ هزار مگاواتی تولید برق در کشور برداشت و باز هم به شکل قطعی اعلام نکرد که تابستان امسال قرار است خاموشی اعمال شود یا نه و فقط به ذکر این نکته بسنده کرد که با راه اندازی چند نیروگاه قبل از تابستان ۱۴۰۱، امیدواریم که قطع شدن برق در شهرهای کشور کاهش پیدا کند.
عبدالامیر یاقوتی، مدیرکل دفتر مدیریت انرژی شرکت توانیر، سومین مقام مسئولی بود که درباره وضعیت تولید برق و اعمال شدن یا نشدن خاموشی در فصل گرمای سال ۱۴۰۱ اظهار نظر کرد و ابهامات این ماجرا را بیشتر از قبل افزایش داد.
یاقوتی ۲۶ فروردین امسال گفت: جمعیت مشترکان برق در سراسر کشور طی یک سال اخیر ۵ درصد زیاد شده و بنابراین پیش بینی ما این است که میزان مصرف برق در تابستان ۴.۵ درصد بیشتر از سال قبل باشد. برای عبور از بحران خاموشی و قطعی برق در فصل تابستان امسال به ۱۰ هزار مگاوات صرفه جویی در مصرف نیاز داریم.
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور، نیز در اوایل اردیبهشت ماه تیر خلاص را به ماجرای اعمال خاموشیها در تابستان شلیک کرد و با بیان اینکه وزارت نیرو صد برنامه عملیاتی برای عبور موفق از تابستان ۱۴۰۱ برنامه ریزی کرده که از ابتدای دولت سیزدهم نیز در حال پیگیری است، گفت: با تمهیدات اندیشیده شده و تعامل خوب با وزارت صنایع، برای مدیریت بار اوج مصرف در تابستان امسال کاملا آماده ایم و با پشتوانه برنامههای تدوین شده ناترازیهای تولید و مصرف جبران خواهد شد و انتشار جدول خاموشیها در دستور کار نیست.
با توجه به برنامههای گستردهای که در احداث ظرفیت تولید نیروگاههای جدید و ارتقای تولید نیروگاههای موجود و همچنین اجرای طرحهای مدیریت مصرف در تابستان تدوین شده است، ان شاءا... بدون قطعی برق تابستان را پشت سر خواهیم گذاشت.
با وجود اینکه وزیر نیرو در ابتدای سال ابراز امیدواری کرد که قطعی برق کاهش پیدا میکند و سخنگوی صنعت برق هم به صورت رسمی اعلام کرد که خاموشی نداریم، آمار و ارقام نشان میدهد با آنکه هنوز هوا چندان گرم نشده است، ولی مصرف برق کمی از تولید پیشی گرفته و براساس آماری که شرکت برق منطقهای خراسان اعلام کرده است، روز ۱۹ اردیبهشت ماه و در حدود ساعت ۲۰، نیروگاههای برق استان ۳ هزارو ۴۳۴ مگاوات برق تولید کرده اند، در حالی که مصرف مشترکان ۳ هزارو ۵۵۱ مگاوات بوده است و هیچ بعید نیست که در روزهای گرمتر فاصله تولید و مصرف بیش از اینها شود و مسئولان صنعت برق مجبور به انتشار جدول و اعمال خاموشی شوند، هر چند که مهدی علومی، معاون برنامه ریزی و تحقیقات شرکت برق منطقهای خراسان از ابلاغ نشدن جدول خاموشیها (اعمال مدیریت مصرف) خبر داد و گفت: اگر قرار بر اعمال مدیریت مصرف برق در دوره اوج گیری بار تابستانه باشد، زمان آن خرداد ماه خواهد بود، اما تاکنون ابلاغی از سوی شرکت توانیر مبنی بر اعمال مدیریت مصرف به شرکت برق منطقهای خراسان صادر نشده، زیرا هنوز گرمای هوا شدت نیافته است.
علومی همچنین درباره برنامههای برق منطقهای استان برای جبران کسری تولید بیان کرد: ساخت نیروگاه در سبزوار و تربت حیدریه در حال انجام است و طرح توسعه بخش بخار نیروگاه فردوسی نیز پیشرفت مناسبی دارد و در صورتی که این نیروگاهها وارد مدار تولید شوند، کمبود تولید برق در استان جبران خواهد شد.