جزایری - «مشتریان محترم بازار گوهرشاد! در راستای پویش «بیقیمت نخریم» در تمامی فروشگاههای این بازار برچسب قیمت نصب شده است.» این جمله بنری است که در ابتدای ورود به بازارگوهرشاد توجهمان را به خود جلب میکند، بنری که به دنبال بازدید روز چهارشنبه امید جلیلی، رئیس شعبه سیار تعزیرات حکومتی استان، بازرسان اتاق اصناف و روزنامه شهرآرا در ابتدای ورودی این مجتمع تجاری نصب شده بود. قرار بود تا بعد از بازدید روز چهارشنبه وضعیت نصب برچسب قیمت فروشگاههایی که اخطار دریافت کردهاند روز پنجشنبه دوباره بررسی شود. در حال صحبتهای اولیه با قاضی جلیلی و بازرسان اتاق اصناف هستیم که مدیر مجتمع درحالیکه نسخهای از شهرآرا در دست دارد، به جمعمان اضافه میشود. دغدغههایی درباره بازتاب خبری بازرسی از بازار و تأثیر آن بر مشتریان دارد و تأکید میکند که بعد از اتمام بازرسی، با اطلاعرسانی به همه واحدهای مجتمع تأکید شده که باید ظرف ۲۴ ساعت آنها که برچسب قیمت ندارند یا برخی از کالاهایشان فاقد برچسب است، به سرعت برچسب نصب کنند. قاضی جلیلی هم تأکید میکند که روند بازدیدها مختص به این مجتمع نیست و تاکنون در قالب پویش «بیقیمت نخریم» چندین بازار مشهد بازرسی و حتی چند واحدهایی نیز پلمب شدهاند.
بازرسی مجدد
بازدید از واحدهایی که اخطار دریافت کردهاند، اولویت اول بازدید مجدد از بازار گوهرشاد است. بیشتر فروشگاهها برچسب قیمت نصب کردهاند. بررسی فاکتورهای فروش نشان میدهد که حتی برخی واحدها به دلیل رکود، کمتر از نرخ مجاز بر قیمت کالاهای خود افزودهاند. حالا نوبت به بازرسی از واحدی میرسد که روز چهارشنبه، ارائه فاکتورهای خرید را موکول به بازگشت پسرش از بازار کرده بود. فاکتورها موردبهمورد بررسی میشود تا مشخص شود، چه میزان سود به آنها اضافه شده است. دراین بین فروشنده اشارهای به حضور بیستساله خود در بازار میکند و خطای گرانتر اعلام کردن قیمت کالایی را که برچسب قیمت داشته است متوجه شاگردش میکند. در همین حال بازرسان اتاق اصناف اشاره میکنند که بر یک قلم کالا بیشتر از سود مجاز افزوده شده است. سود مجاز ۱۷ درصد است، اما فروشنده ۲۵ درصد سود اخذ میکند. مالک فروشگاه میگوید که در هرکالایی ۵ درصد تخفیف در نظر گرفته شده است، بااینحال برای گرانفروشی آن قلم کالا، برگه تخلف پر میشود و به امضای ۲ طرف میرسد.
تمیزکاری فروشگاه از ترس بازرسان
تا بازرسان را میبیند، دستمال به دست میگیرد و شروع به تمیزکاری بلورها و ظروف میکند. در جواب قاضی جلیلی که از او دلیل خودداری از نصب قیمت را میپرسد، اشارهای به تمیزکاری فروشگاه میکند و میگوید که این مسئله سبب تأخیر شده است. با وجود اینکه دلیلش قانعکننده نیست، اما همچنان سعی میکند تا از کارش دفاع کند، مسئلهای که سبب میشود بحث پلمب شدن فروشگاه او نیز به میان آید، بااینحال در نهایت ماجرا با پرکردن فرم تخلف به پایان میرسد. وارد فروشگاه لوکسفروشی دیگری میشویم که مدیرمجتمع از آن به عنوان ارزانفروش یاد میکند. همه اجناس فروشگاه قیمت دارد به جز چند رادیو لوکس طرح قدیمی. مدیر فروشگاه تأکید میکند که اجناس تازه رسیده و میگوید که بلافاصله قیمت رادیوها نیز نصب میشود.
«این قیمتها برای ماست یا مشتری؟» این واکنش قاضی جلیلی به قیمتهایی است که فروشنده برای رادیوها اعلام میکند. همین صحبت قاضی بهانهای میشود تا سری به سایتهای اینترنتی بزنیم تا قیمتهای این فروشگاه را با آنها مقایسه کنیم. قیمت رادیوهای کوچک ۵۰ هزار تومان و قیمت بزرگترها ۱۰۰ هزار تومان ارزانتر از برخی فروشگاههای مجازی اعلام شده است. بااینحال فرض بر صحت گفتار فروشنده و ارزانفروشی اوست و راهی فروشگاه دیگری میشویم.
فاکتورهای چند فروشگاه بررسی میشود، همگی درست است و سود افزوده شده بر روی کالاها براساس قانون و حتی کمتر از میزان مجاز است. برخی فروشگاهها ترجیح دادهاند برچسب قیمت را درشتتر از حد معمول نصب کنند. هرچند اتمام بازرسی به صدور برگه تخلف برای ۲ واحد دیگر در مجتمع منجر میشود، رئیس شعبه سیار تعزیرات حکومتی استان ضمن ابزار رضایت از روند همکاری مدیران مجتمع و واحدهای صنفی تأکید میکند که بسیاری از آنها به قانون تمکین کرده اند، بهطوریکه اکنون ۹۹ درصد واحدها برچسب قیمت دارند و حتی در واحدهای متخلف هم نداشتن برچسب قیمت در مورد برخی کالاها مصداق داشته است.
در جریان پویش «بیقیمت نخریم» بازرسیهای سرزده از بازارها و مجتمعهای تجاری مختلف انجام میشود. در این بازرسیها رئیس شعبه سیار تعزیرات حکومتی و کارشناسان اداره بازرسی سازمان صمت استان و اتاق اصناف مشهد، خبرنگاران روزنامه شهرآرا را همراهی میکنند. دراین پویش، شهروندان میتوانند تخلفات مربوط به درج نکردن قیمت کالاها را با شمارههای ۱۲۴ و ۸۰۰۰۱۲۴ به سازمان صمت و با شماره پیامک ۳۰۰۰۷۲۸۹ به شهرآرا اعلام و موضوع را پیگیرى کنند.