جزایری| شهرآرانیوز؛ براساس اعلام وزارت نفت، وصول درآمدهای ارزی ایران در فروردین و اردیبهشت امسال، بیش از ۶۰درصد از مدت مشابه سال گذشته بیشتر بوده است. این موضوع نشان میدهد که نوسان نرخ ارز درحالی روی داده که در دولت سیزدهم درآمدهای ارزی کشور افزایش یافته است.
برخی فعالان بازار ارز میگویند که شرایط فعلی بازار مانند آذر سال گذشته است؛ در آن زمان دلار بدون توجه به متغیرهای بنیادین اقتصاد کشور به کانال ۳۱هزار تومان صعود و پس از مدتی به کانال ۲۵هزار تومان سقوط کرد. کارشناسان، نقش دلالها در افزایش قیمت دلار را پررنگ ارزیابی میکنند.
در روزهای گذشته به منظور آرام سازی بازار ارز، معاملات فردایی انواع ارز در بازار ممنوع شد. در همین زمینه مهدی حاجیان، سخنگو و معاون فرهنگی اجتماعی فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی، از دستگیری ۱۶سرشاخه اصلی و اخلالگر ارز فردایی و طلا خبر داده است.
معاملات دلار فردایی توسط دلالان در سالهای اخیر را کارشناسان و مسئولان بانک مرکزی در مقاطع مختلف، یکی از عوامل برهم زننده ثبات بازار دانسته اند. دلار فردایی همان گونه که از نامش مشخص است، به دلاری گفته میشود که در همان روز معامله میشود، اما تحویل آن به فردا موکول میشود؛ البته فروشندگان دلار فردایی، معمولا دلاری دراختیار ندارند و این معاملات تنها به صورت صوری انجام میگیرد و صرفا تفاوت قیمت آن به صورت ریالی تسویه میشود.
علی صالح آبادی، رئیس بانک مرکزی، در تازهترین اظهارنظر خود درباره وضعیت بازار ارز گفته است: بانک مرکزی برنامه مفصلی برای حوزه مدیریت بازار ارز دارد. ما عرضه ارز را نسبت به گذشته بیشتر خواهیم کرد، آن هم به این دلیل که وضعیت درآمدهای ارزی خوب است و درنتیجه ما از نظر عرضه ارز مشکلی نداریم.
یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران وعراق، هم درباره پیش بینیهای صعودی در بازار ارز به تسنیم گفت: طبق واقعیتهای اقتصادی، نرخ فعلی دلار صحیح نیست، بلکه مقدار حقیقی آن حدود ۲۵ هزار تومان یا حتی کمتر است؛ از دلایل متعدد اثرگذار بر قیمت فعلی ارز کشور میتوان به فضای روانی ایجادشده، مسائل بین المللی، جنگ روسیه با اوکراین و موضع گیریها درباره مذاکرات اشاره کرد.
وی با اشاره به نقش منفی دلالها در بازار ارز گفت: عرضه و تقاضای واقعی ارز با شواهد عینی بازار متفاوت است و یکی از دلایل این ناهماهنگی ها، خریدوفروش اسکناس و فعالیت دلالها در بازار نقدی و فردایی دلار است.