شناسایی ۲۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در خراسان رضوی| ساماندهی سالمندان متکدی در دستورکار قرارگاه اجتماعی مشهد رضایت مندی زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی از خدمات نوروزی شهرداری مشهد حسامی: حل مسائل اساسی شهری باید ازجمله اهداف زیست‌بوم نوآوری باشد مدیریت شهری مشهد از برنامه‌های خلاقانه و نوآورانه حمایت می‌کند اعزام کاروان ۳۰۰ نفره راهیان نور شهرداری مشهد به مناطق عملیاتی غرب کشور نگرانی از حمله ملخ‌ها به روستا‌های مشهد، بی‌اساس است | اعلام آخرین وضعیت از مناطق درگیر رونمایی از مدل بهینه زیست‌بوم نوآوری مدیریت شهری مشهد + فیلم طراحی و اجرای مدرن‌ترین زمین بازی کودکان در مشهد | تلفیق بازی، یادگیری و خلاقیت راه‌اندازی زیپ لاین، کابل گلایدر، دوچرخه کابلی و پل ماجراجویی در چهار بوستان بزرگ مشهد قصه ناتمام دیوارهای شهرک شهید بهشتی مشهد | ماجرای دیواری که مسیر اصلی خیابان را مسدود کرده است شهردار مشهد مقدس: اگر روش‌های نوین به کمک مدیریت شهری نیاید، امکان اداره شهر را نخواهیم داشت ویدئو | آغاز مسافرگیری فاز اول خط ۳ متروی مشهد از ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ رئیس شورای عالی استان‌ها: دو فوریت طرح اصلاح جزء (۳) بند (ب) ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنج‌ساله هفتم، برای برقراری فوق‌العاده خاص کارکنان و کارگران شهرداری‌ها تصویب شد شورای اسلامی شهر مشهد تصویب کرد: نام‌گذاری ۴ سالن ورزشی به نام شهدا | نوسازی ناوگان ون فرسوده و واگذاری ۱۳۰ دستگاه ون «وانا» + فیلم سرویس‌دهی رایگان خط دو متروی مشهد در سالروز شهادت امام‌جعفرصادق(ع) (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) کیفیت هوای کلانشهر مشهد، در مرز آلودگی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) نوآوری، ضرورت و فرصت پیش‌روی مدیریت شهر نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: در دوره ششم، باید گره‌های چندده‌ساله شهر مشهد باز شود ساختمان ستاد و فرماندهی آتش‌نشانی مشهد در آستانه بهره‌برداری حاشیه هایی از ترافیک پل شهید عباسپور مشهد تمرکز بر حداکثر بهره‌وری منابع آبی موجود برای فضای سبز مشهد در سال ۱۴۰۴
سرخط خبرها

حاشیه شهر و زلزله‌های احتمالی

  • کد خبر: ۱۱۴۰۴۶
  • ۰۴ تير ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۰
حاشیه شهر و زلزله‌های احتمالی
سید‌علی حسینی - عضو شورای معتمدان محلات حاشیه شهر مشهد

یکی از مهم‌ترین وظایف حکمرانان و دولت‌ها برنامه ریزی برای جلوگیری از خسارات حوادث طبیعی است. در دنیا بیشترین برنامه ریزی برای آمادگی قبل از حوادث است؛ زیرا از این راه، هزینه احتمالی خسارت صد‌ها برابر کمتر از هزینه خسارت بعد از اتفاق است.

شهر مشهد بر روی دو گسل بزرگ زلزله ساخته شده است؛ یکی در ارتفاعات جنوب مشهد و یکی در شمال مشهد که در امتداد هم در منطقه سنگ نقره فریمان متصل می‌شوند و هرازگاهی اتفاقاتی را رقم می‌زنند، اگرچه این اتفاقات در مقیاس کوچک و کم خسارت بوده اند. اما خوب است که ما نیز برای پیش از واقعه برنامه ریزی داشته باشیم، از جمله برای حاشیه شهر که به واسطه دشت بودن خاک سست تری دارد و ساخت وساز‌های غیرمجاز و ناایمن بسیاری را در خود جای داده است.

بیشتر ساخت وساز‌های این محدوده به دلیل نداشتن سند و ممکن نبودن استفاده از وام‌های کم بهره دولت -به دلیل نداشتن سند-، جوابگو نبودن شهرداری به زمین‌های قول نامه‌ای و هزینه بالای مهندسی ناظر به نحوی ساخته شده اند که همگی ناایمن اند. این شرایط باعث شده است با کوچک‌ترین لرزش احتمالی بسیاری از بنا‌های حاشیه شهر فرو بریزند.

دراین بین پرواضح است که نداشتن سند مهم‌ترین عامل ساخت وساز غیرایمن است، ازاین جهت و برای جلوگیری از خسارت‌های جانی و مالی احتمالی پس از وقوع حادثه، می‌توان با مساعدت آستان قدس رضوی مشکل سند این زمین‌ها را برای همیشه حل کرد. با رفع مشکلات سند سازه‌های حاشیه شهر بستری مناسب برای ساخت ایمن و با نظارت شهرداری ایجاد می‌شود و متعاقب آن انگیزه ساکنان این محدوده‌ها برای گرفتن وام و ایمن سازی نیز افزایش می‌یابد.

دیگر نهاد‌های مسئول هم می‌توانند در این راه همراهی داشته باشند؛ مثلا سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی می‌تواند مشوق‌هایی را برای مهندسان ناظر در نظر بگیرد که به صورت جهادی با هزینه کم در حاشیه شهر بر ساخت وساز‌ها نظارت می‌کنند.

به طورقطع کاستن از زمان چندماهه صدور پروانه ساخت هم در ایمن شدن ساختمان‌ها نقش بسزایی دارد، مثلا می‌توان با جایگزینی دانش آموختگان عمران به جای پلیس ساختمان از آن‌ها به عنوان راهنمایان ساخت بهره گرفت و چرخه گرفتن تأییدیه‌های بسیار ساخت وساز را ضمن کوتاه کردن در خود محل ساخت وساز انجام داد.

با چنین تغییراتی می‌توان امید داشت که ضمن درآمدزایی برای نهاد‌های خدمت رسان، ساخت وساز ایمن نیز با کمترین هزینه ممکن انجام شود. اصل ۳۱ قانون اساسی داشتن سرپناه را برای هر ایرانی وظیفه دولت‌ها می‌داند، ازاین رو مردم حاشیه شهر همکاری و جوابگویی را فقط از دولت و شهرداری خواستارند. امید است از حوادثی، چون حادثه دل خراش زلزله کشور افغانستان که منجر به کشته شدن انسان‌های زیادی شده است، درس بگیریم و علاج واقعه را قبل از وقوع داشته باشیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->