امیررضا وثوقی - درحالیکه تا اواسط روز گذشته قیمت دلار به ۱۴ هزار و ۵۰ تومان رسیده بود، از ساعت ۱۶ قیمت دلار شروع به کاهش کرد، به طوری که در ساعت ۱۷ قیمت به ۱۳ هزار و ۷۵۰ تومان و ساعت ۱۹ به ۱۳ هزار و ۵۷۰ تومان رسید.
افزایش قیمت بنزین، وقایع فصلی به معنای ورود به ماه دسامبر و تحت فشار بودن سمت تقاضا به دلیل بستن حسابهای دلاری و یورویی در انتهای سال میلادی از جمله دلایل نوسان نرخ ارز بیان شدهاند. گروهی از فعالان بازار ارز میگویند تقاضای سرمایهای وارد بازار شده است و افراد عادی نمیتوانند از صرافیها ارز مورد نیاز خود را تهیه کنند و این موضوع جو هیجانی را در بازار افزایش داده است.
افزایش نوسانات قیمت ارز بهانهای شد تا به کوچه ثبت، در خیابان امام خمینی (ره) سری بزنیم و روند تغییرات بازار را از نزدیک بررسی کنیم. تابلوهای خاموش صرافیها که محل رسمی دادوستد ارز هستند، اولین مسئلهای است که توجه هر رهگذری را به خود جلب میکند. روز گذشته بسیاری از افرادی که برای خرید ارز به صرافیها مراجعه کردند، با پاسخ منفی آنها مواجه شدند. صرافیها میگویند که ارزی برای عرضه ندارند و در این چند روز دلالها طلایهداران بازار دلار شدهاند. افزایش یکباره قیمت دلار انتظارات متفاوتی ایجاد کرده بود، برخی از صرافیها میگفتند که به تدریج آرامش در بازار ارز حاکم میشود و این مسئله فقط فصلی است. اما برخی دیگر بیان میکردند که امکان برگشت دلار به کانال ۱۱ هزار تومانی فعلا وجود ندارد و در بهترین حالت دلار به کانال ۱۲ هزار تومانی باز خواهد گشت.
در ادامه برای بررسی بیشتر وضعیت بازار به سراغ دلالهای ارز رفتیم. روبهروی بانک ملی در خیابان امام خمینی (ره) و اطراف آن مملو از جمعیت است. تا ماه گذشته و پیش از آشفتگی بازار ارز، نوسان هر دلار بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ تومان بود و همین مسئله سبب رکود بازار شده بود. آن زمان فعالیت دلالها به قدری راکد بود که برخی از آنها برای جلب مشتری تخفیفهایی نیز میدادند، اما روز گذشته، کمتر دلالی حاضر به فروش دلار بود و بیشتر آنها خریدار دلار بودند. بااینحال از آنجا که افرادی که به بازار مراجعه کرده بودند بیشتر متقاضی ارز بودند، همین مسئله سبب قفل شدن خرید و فروش شده بود، بهطوریکه میزان خرید و فروش به حداقل رسیده بود. یکی از دلالها میگفت که آینده روند بازار مشخص نیست، اما براساس یک قانون نانوشته هرچیزی که گران شود خواهان بیشتری پیدا میکند. این گفته او نشان میدهد که دلالان امید دارند این روند صعودی قیمت ارز ادامه داشته باشد. درحالی دلالها برای بازارگرمی، مدام خبر از گرانی بیشتر دلار میدهند که برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که احتمال کاهش دلار در روزهای آتی دور از ذهن نیست، چراکه بانک مرکزی دیر یا زود تحت فشار افکار عمومی مجبور به دخالت بیشتر در بازار میشود. کارشناسان اقتصادی میگویند هیچ دلیل اقتصادیای برای افزایش قیمتها وجود ندارد و تنها دلیل گرانیهای اخیر جو روانی حاکم در بازار است. به گفته این افراد قیمت ارز در تمام دنیا به شدت تحتتأثیر شایعات و اخبار قرار میگیرد؛ طبیعی است که بعد از افزایش قیمت بنزین و اتفاقاتی که در هفتههای اخیر رخ داد، قیمت ارز تغییر کند. روز دوشنبه رئیس کل بانک مرکزی هم بر این مسئله صحه گذاشته و گفته بود که گرانی قیمت بنزین در افزایش قیمت ارز تأثیر داشته است. عبدالناصر همتی با تأکید بر اینکه جو روانی حاکم در داخل و فضاسازیها از خارج کشور سیر نزولی قیمت ارز را صعودی کرد، گفته بود که به تدریج ثبات را به بازار ارز بازمیگردانیم و امیدواریم مانند گذشته به تدریج شرایط بازار ارز را کنترل و ثبات را در نرخها حاکم کنیم.
در روزی که قیمت دلار افزایش یافت، سکه تمام بهار آزادی نیز رشد خود را ادامه داد. براین اساس روز گذشته قیمت سکه تمام بهار آزادی در بازار به ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و طلای ۱۸ عیار به ۴۷۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. هر قطعه نیم سکه بهار آزادی ۲ میلیون و ۵۰۸ هزار تومان، ربعسکه یکمیلیون و ۶۰۹ هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی ۹۲۹ هزار تومان فروخته شد.