شعر افشین علا خطاب به رژیم صهیونی | عاقبت بیت‌المقدس را رها خواهیم کرد فریبرز عرب‌نیا: ترجیح می‌دهم در کنار مردم کشور عزیزم باشم + فیلم سریال محرمی «جایی برای همه» روی آنتن شبکه دو + زمان پخش آمار فروش سینماها در روزهای جنگ بین اسرائیل و ایران اکران سیار فیلم‌های کودکانه در مشهد کارگردان فیلم بعدی «جیمز باند» مشخص شد «کاتیا فولمر» ایران‌شناس آلمانی درگذشت فصل پایانی سریال «اسکویید گیم» در راه است تکرار سریال «مختارنامه» از شبکه آی‌فیلم (محرم ۱۴۰۴) + زمان پخش قدردانی سخنگوی پلیس از اصحاب قلم در دوران جنگ رژیم صهیونیستی علیه ایران | عزیزان رسانه، گل کاشتید، دستانتان را می‌بوسم برنامه‌های حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد برای جبران خسارات گروه‌های موسیقی و نمایشی اجرای باشکوه ارکستر سمفونیک تهران در میدان آزادی حسام خلیل‌نژاد، بازیگر سینما و تلویزیون: اگر امروز هنری هست، میراث شهیدان است فیلم‌های آخر هفته تلویزیون (۵ و ۶ تیر ۱۴۰۴) + شبکه و زمان پخش سیمای محرم ۱۴۰۴ | معرفی برنامه‌های ویژه تلویزیون همراه با زمان پخش چرا توزیع سریال «شکارگاه» به تعویق افتاد؟ فرصت تماشای فیلم با قیمت نیم‌بها تا کی ادامه دارد؟ شعر‌هایی به‌مثابه موشک | شاعران مشهدی در کنار مدافعان وطن ایستادند
سرخط خبرها

مناسبت‌ها و نسبت ما با پدیده‌ها

  • کد خبر: ۱۱۵۵۶۶
  • ۱۴ تير ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۳
مناسبت‌ها و نسبت ما با پدیده‌ها
علی‌محمد مؤدب - شاعر و نویسنده

روز قلم بهانه‌ای است تا به ادبیات و ارزش آن فکر کنیم. هر سال در چنین روز‌هایی نشست‌هایی با اهالی قلم برگزار می‌شود و حرف‌های قشنگی زده می‌شود و از فردا همه‌چیز دوباره به روند گذشته برمی‌گردد.
چرا مناسبت‌ها در زندگی ما اثری را که باید، ندارند؟ مناسبت‌ها برای ایجاد یا بازآفرینی خاطره ما از یک پدیده طراحی نشده‌اند. کارکرد واقعی مناسبت‌ها این است که نسبت ما را با آن پدیده مشخص کنند و مسیرمان را اصلاح کنند، ولی ما یاد گرفته‌ایم از مناسبت‌ها به نحوی استفاده کنیم که نتیجه‌ای نداشته باشد و برایمان تکلیف و تکلفی ایجاد نکند. ما مناسبت‌ها را با این نوع برخورد از کار انداخته و آن‌ها را به پدیده‌هایی تبدیل کرده‌ایم که جزوی از عادت‌ها و اعتیاد‌های روزمره ما هستند و هیچ اثری ندارند.

ما ادبیات را چقدر می‌شناسیم؟ ما به‌عنوان مردم، ادبیات را و قلم را چقدر می‌شناسیم؟ آیا آثار قلمی آدم‌های بزرگ تاریخ کشورمان در زندگی ما جایگاه درستی دارند؟ در خانه چند نفر از ما کتاب‌های بزرگ قله‌های تاریخمان هست؟ قلم البته به علم و ادب برمی‌گردد و شمولی بیش از علم دارد. در حوزه علم چقدر زندگی‌مان با میراث اهل قلم گره خورده است؟ آیا کارگاه‌ها و کارخانه‌هایمان به نحوی اداره می‌شوند که اگر کتاب جزو زندگی صنعتگرانمان نباشد، به مشکل بربخورند؟ متأسفانه واقعیت این نیست.

تکریم اهل قلم در روز قلم کمترین کار است. کار درست این است که در این مناسبت نسبت خودمان را با آثار اهل قلم پیدا کنیم. دریغ است که بسیاری از مردمان خراسان نمی‌دانند که بر زمینی گام می‌گذارند که فردوسی و خواجه‌نصیر توسی بر این زمین قدم گذاشته‌اند. دریغ است که شاهکار‌های عبدالرحمان جامی حتی در تربت‌جام و هرات بین مردم خوانده نمی‌شود؛ به‌نحوی‌که سال‌ها از آخرین چاپ به‌دردبخور «هفت‌اورنگ» می‌گذرد و ناشران ما انگیزه‌ای برای چاپ تازه این شاهکار ندارند.

وظیفه رسانه‌هاست که در مناسبت‌ها نسبت ما را با پدیده‌ها بسنجند و بسازند. البته بیش از رسانه‌ها، آدم‌هایی که به هر روی از سر تصادف یا ان‌شاءا... استحقاق بر کرسی‌های حکمرانی فرهنگی نشسته‌اند، مسئول‌اند که در درجه نخست خودشان ماجرا را بشناسند و باخبر شوند و در درجه بعدی برای اصلاح جامعه با اهل قلم و آثارشان کار کنند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->