نایب قهرمان وزنه‌برداری جوانان جهان مدال خود را به موزه رضوی اهدا کرد کلینیک مجازی مرکز مشاوره آستان قدس در سال جاری راه اندازی می‌شود آیت‌الله علم‌الهدی: تکلیف مدیران شهری، گره‌گشایی از زائران امام هشتم (ع) است | ضرورت توسعه زیرساخت‌های اقامت و حمل و نقل در خراسان رضوی عمره‌گزاران ایرانی لباس احرام به تن کردند (۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳) آیت‌الله علم‌الهدی: مسائل معیشتی، محور اصلی مطالبات مردم است | نیازمند تقویت قدرت اقناع در دولت هستیم نقش مشاور در ارتقای سلامت جامعه انکارناپذیر است | مردم به مشاوران دارای پروانه تخصصی مراجعه کنند درباره آیت ا... محمدجواد انصاری همدانی، فقیه و عارف معاصر شیعه| در هوای عشق او پر می‌زنم تا عرش اعلی خدا سر کار هم با ما همراه است اهمیت حقوق مردم در قبال یکدیگر در کلام وعاظ| هر چه کنی، به خود کنی خیرین سلامت در حوزه خدمات مشاوره‌ای نقش ویژه‌ای دارند انگیزه‌های بحرانی مردم در مراجعه به مراکز کلینیک و مشاوره در مشهد | مشاوره پیش از ازدواج نیازمند فرهنگ سازی است تاریخ منوّرالفکری در ایران (۱) روشن‌فکری دینی از کمبود نگاه تاریخ‌محورانه رنج می‌برد برگزاری جشن بزرگ «خدا قوت کارگر» در ورزشگاه امام‌رضا (ع) مشهد استقبال زائران و مجاوران بارگاه رضوی از نمایشگاه «در آستان بقیع» بازدید رئیس بعثه مقام معظم رهبری از نمایشگاه «در آستان بقیع»
سرخط خبرها

فراموش‌شده‌های محبس گوهرشاد

  • کد خبر: ۱۱۶۲۵۶
  • ۱۹ تير ۱۴۰۱ - ۱۷:۲۱
فراموش‌شده‌های محبس گوهرشاد
یکی از اتفاقات جالب توجهی که درباره واقعه گوهرشاد رخ داده، مجازات‌های محکومان آن است.

حسین بیات | شهرآرانیوز - یکی از اتفاقات جالب توجهی که درباره واقعه گوهرشاد رخ داده، مجازات‌های محکومان آن است. در نخستین رای محکمه دیوان حرب قشون شرق، با سختگیری‌هایی که سرهنگ خلعتبری به خرج می‌دهد، ۹ نفر از ۲۷ نفر بازداشت‌شده در زندان شهربانی به اعدام محکوم می‌شوند؛ کسانی مثل آقازاده خراسانی، حاج‌رفیع سنجر (مباشر فریمان)، حاج محمدحسین صبوری (مباشر فرهادجرد)، زین‌العابدین روشندل‌بربری (داروغه فریمان)، سیدعلی نواب‌احتشام رضوی (عضو آستانه)، حاج‌یحیی ناظررضوی (عضو آستانه)، محمدعلی کهربایی (تسبیح‌فروش)، سیداسدا... بایگی (وکیل عدلیه) و حسن اردکانی (علاف). بقیه نیز به چند سال حبس و تنها عبدالعلی لطفی، رئیس استیناف خراسان تبرئه می‌شود. در دیوان حرب ثانویه که در تاریخ ۶ بهمن ۱۳۱۶ رای داده. اما هیچ‌کس به اعدام محکوم نمی‌شود و بیشترین حکم، سه‌سال حبس تادیبی از بدو توقیف است و بقیه به دوسال، یک‌سال و شش‌ماه حبس محکوم می‌شوند. شش‌نفر نیز تبرئه می‌شوند!

به این ترتیب در تاریخ صادر شدن رای، تنها نواب‌احتشام رضوی می‌باید در حبس می‌مانده آن‌هم برای ۵ ماه دیگر و دیگران باید آزاد می‌شده‌اند، اما این اتفاق نمی‌افتد تا جایی که نامه‌های خانواده محبوسین کارساز می‌افتد و دفتر مخصوص شاهنشاهی از طریق حسین شکوهی، رئیس دفتر، نامه فوری و محرمانه‌ای به وزارت جنگ می‌زند مبنی بر اینکه «صورتی از اسامی مقصرین غائله مشهد با تعیین و توضیح تقصیر آنان تهیه شود که به پیشگاه اعلی‌حضرت همایون شاهنشاهی برسد.»

پس از اینست که نام ۱۸ نفر از محبوسین و مدت حبسی که کشیده‌اند آورده می‌شود. سپس نوشته می‌شود «اوامر مطاع شرف صدور یافت (کسی به کار این‌ها مداخله نکند و دیوان حرب هم دیگر لازم نیست، کار این‌ها با خود ماست) بعدا حسب‌الامر مطاع مبارک، جریان از طریق دفتر مخصوص شاهنشاهی استعلام و وضعیت هریک از متهمینِ معروض مشروحا به وسیله دفتر مخصوص معروض، اینک حسب‌الامر مطاع شاهانه ابلاغ گردیده است که (از متهمین مزبور اشخاصی که مدت محکومیت آن‌ها تمام شده، باید مرخص و آزاد شوند و اشخاصی که مدت محکومیت آن‌ها تمام نشده باشد، بایستی تا خاتمه مدت قانونی در زندان بمانند، ضمنا مقرر فرمودند از این اشخاص، آن‌هایی که در املاک اختصاصی بودند و حالا مطابق دستور مزبور آزاد می‌شوند، پس از استخلاص نباید به محل اولیه بروند.) بسته به اراده همایون شاهانه است.»

درنهایت بنا به حاشیه‌نوشت سرتیپ نخجوان، گزارش مذکور به تاریخ ۲۶ خرداد ۱۳۱۷ «از شرف عرض پیشگاه شاهانه گذشت. تصویب فرمودند که طبق رای محکمه انجام شود.» این‌گونه است که محبوسین غائله گوهرشاد آزاد می‌گردند.

چرا حادثه گوهرشاد مهم است یا چگونه فرمان کشف حجاب را اجرا کنیم؟!

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->