به گزارش شهرآرانیوز، ساخت قدرتمندترین تلسکوپ فضایی جهان بیشک آسان نبوده است. جیمز وب از آینههای شش ضلعی از جنس طلای ۱۸ عیار است، به کنترلکنندههای پیشرفته دما و سنسورهای فوق حساس مادون قرمز است که در کنار هم قرار دادن آنها و توسعه این تلسکوپی را بسیار پرخرج میکند. علاوه بر این، مهندسان به خاطر بهبود بهبودبل این تلسکوپ نسبت به ها، مجبور به ابداع ۱۰ فناوری جدید شدند.
وقتی ناسا در سال ۲۰۰۲ شرکت نورثروپ گرومن (Northrop Grumman) را هدایت کرد و ساخت تلسکوپی فضای جیمز وب انتخاب کرد، هزینه ۱ تا ۳.۵ میلیارد دلاری را برای تکمیل این پروژه ساخت و قرار داد تا سال ۲۰۱۰ به فضا پرتاب شود. پیشبینیهایی که در رابطه با این پروژه وجود داشت، خیلی خوشبینانه بود و خرجهای محاسبه نشده هم به وجود آمد تا نهایی این پروژه تا سال ۲۰۲۱ به تأخیر بیافتد و هزینه کلی آن به ۱۰ میلیارد دلار برسد.
تلسکوپ فضایی جیمز وب برای اولین بار در دسامبر سال ۲۰۲۱ میلادی راهاندازی شد و اولین تصاویر آن برای اولین بار همین چند روز پیش بود که در معرض دید عموم قرار گرفتند. طول کشیدن ۲۰ ساله برای ساخت، تلسکوپ James Webb را به پرهزینهترین پروژههای تاریخ ناسا تبدیل کرد. اکنون این تلسکوپ بیش از یک میلیون مایل موفق شد آن طرف را ببینید و تصاویری از ستارگانی را ثبت کنید که شکلگیری آنها به ۱۳ میلیون سال قبل بازمیگردد. این تلسکوپ برای ستارهشناسی با مادون قرمز شده است و موفق میشود به چیزهایی دست پیدا کند که موفق شدهاند طراحی شوند. البته این تنها آغاز راه است. جیمز وب نزدیک به یک میلیون مایل آنطرفتر از کره زمین مکان در فضای محیط را به گونهای نشان میدهد که هیچ وقت تا به حال ندیده بودیم.
بیشک ۱۰ میلیارد دلار هزینه بسیار زیادی است، اما وقتی هزینههایی که برای دیگر امور انجام شده را بررسی میکنیم، این سوال در ذهن ما شکل میگیرد که چرا بیشتر از اینها برای اخترفیزیک هزینه نشده است؟
به طور مثال جف بزوس، مدیرعامل آمازون روزانه ۲۵۰ میلیون دلار درآمد دارد. این یعنی وی تنها در یک سال ۷۰ میلیارد دلار به داراییهایش اضافه میشود. یا به طور مثال دولت ایالات متحده در بازه زمانی ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۶، هزینه ۱۰۱ تریلیون دلاری را برآورد کرده است. این عدد به قدری زیاد است که ما حتی صفرهای آن را هم نمیتوانیم بشماریم! بنابراین بودجه ۱۰ میلیارد دلاری نسبت به آنچه که در مورد جهان هستی میفهمیم ناچیز است.