به گزارش شهرآرانیوز، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی، پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکرات وین گفت: ما در روندی قرار داریم که ادامه گفتگوهای مستقیم و غیرمستقیم تیمهای مذاکره کننده برای رفع تحریمهای ظالمانه علیه ایران است. ما در ادامه گفتگوهای پیشین نشست دیگری را اخیرا در وین شاهد بودیم و در استمرار گفتگوهای گذشته بود. تیم هستهای ما با انگیزه دستیابی به یک توافق جدی و ماندگار در مذاکرات شرکت کردند. در این دور به طور عمومی میتوان گفت پیشرفتهای نسبی و حرکت به سمت جلو داشتیم. در برخی از زمینهها پیشرفتهایی حاصل شد و تیم مذاکره کننده به طور جدی ظاهر شد و توقعات ایران را منتقل کرد. اما این پیشرفتها به طور کامل تامین کننده مطالبات قانونی ایران نبود. ماحصل این گفتگوها این بود که هماهنگ کننده ارشد اروپایی، از گفتگوهای پیشین یک جمع بندی جدیدی را به طرفها ارائه کرد.
این مسائل نیاز به مشورتهای بیشتری دارد و تیمها به پایتختها بازگشتند و نظرات تکمیلی به این طرح ارائه شود. مشورتهای جدی در عالیترین سطوح در تهران انجام شده و در حال انجام است. به طور کلی ما در مرحله پیشرفت قرار داریم، اما اینکه قطعی بگوییم به نتیجه رسیدیم، این مربوط به طرف مقابل است. باید خطوط قرمز ایران رعایت شود و منافع ما تضمین شود، در این صورت حتما زمینه امضای توافق در آینده نزدیک وجود دارد.
خود را در کنار ملت افغانستان میدانیم
وی در خصوص روابط ایران و افغانستان گفت: سالروز خروج نیروهای نظامی آمریکا پس از ۲۰ سال اشغالگری از افغانستان را یادآوری میکنم. ثمره این اشغال چیزی جز ویرانی، کشتار و وضعیت اسفبار نبود. ما از آن چیزی که در افغانستان گذشت رنج بردیم. پس از خروج غیر مسئولانه نیروهای آمریکایی از این کشور، نسبت به جبران ویرانیها و خرابیها در این کشور مسئولیت دارد و خروج آنان پایان مسئولیت آنان نیست.
ما معتقدیم که آنچیزی که منجر به بازگشت ثبات و امنیت در این کشور است، تشکیل دولت فراگیر متشکل از همه اقوام در این کشور است. این مهمترین موضعی است که ایران دارد. ما خود را در کنار ملت افغانستان میدانیم. گفتگوهای ما در سطوح مختلف با دولت سرپرستی ادامه دارد و این گفتگوها برای کمک به ایجاد ثبات و امنیت در این کشور است. ما تلاش خواهیم کرد که در کنار مردم افغانستان باشیم و نقش سازنده خود را برای امنیت ایفا کنیم.
کنعانی درباره آینده مناسبات ایران و کویت گفت: ما شاهد تحولات جدید در مسیر همکاریهای دو کشور هستیم، مناسبات ما با کویت دوستانه بوده است. به طور طبیعی کشورهای منطقه به دلیل پیچیدگیها در حوزه مشترک، دچار سوتفاهمها میشوند. در شرایط جدید هم این انگیزه شکل گرفت که روابط را به سطح سفیر ارتقا بدهند و ما معتقدیم که این یک گام جدید در مسیر همکاریهای دو کشور است. این مقدمهای است که در مسائل منطقهای هم ما شاهد روابط و همکاریهای دو جانبه با دیگر کشورها باشیم.
لزوم توجه به منافع ملی میتواند باعث استقرار ثبات در عراق شود
وی درباره تحولات داخلی در عراق اظهار کرد: مسائل عراق بسیار مهم است. ما تحولات این کشور را با حساسیت دنبال کرده و در پرتو وجود همکاریهای نزدیک و برادرانه با جریانهای مختلف این کشور در تلاش هستیم تا دیدگاه آنها به هم نزدیک شوند. اظهار نظر در مسائل داخلی این کشور صحیح نیست. ما معتقدیم که لزوم توجه به منافع ملی میتواند باعث استقرار ثبات در این کشور شود. ارتباط ما با دوستانمان در عراق برقرار است و در سطوح مختلف این ارتباط انجام میشود.
ما به دنبال تلاش برای نزدیک کردین دیدگاههای سیاسی در عراق هستیم. ارتباط ما با تمام طرفهای عراقی مستمر و عمیق است و ما در کنار هیچ جریان و گروه سیاسی در مقابل یک جریان دیگر قرار نداریم. نگاه ما به عراق به صورت یک کشور واحد است. در کنار دولتی واحد هستیم که امکان همکاریها و افزایش نقش منطقهای عراق فراهم میشود.
واکنش به اهانت یک روزنامه عربستانی به امام خمینی (ره)
کنعانی درباره اهانت یک روزنامه عربستانی به امام خمینی (ره) گفت: اهانت به امام خمینی (ره) قطعا مردود است و ما برنمیتابیم و انتظار داریم دولت عربستان در این زمینه اهتمام جدی داشته باشد تا از تکرار آن جلوگیری شود.
در ارتباط با حمله به سلمان رشدی هیچکس حق ندارد ایران را متهم کند
سخنگوی وزارت خارجه نسبت به حمله به سلمان رشدی گفت: ما این موضوع را در رسانهها دنبال کردیم. ما در ماجرایی که در حمله به سلمان رشدی اتفاق افتاد، هیچکس را غیر از حامیان او شایسته سرزنش نمیدانیم. وی با اهانت به مقدسات اسلامی و با عبور از خطوط قرمز بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان خودش را در معرض خشم مردمی نه تنها مسلمانان بلکه تمامی ادیان قرار داد. کسی در این ارتباط حق ندارد ایران را متهم کند.
این اهانتی که انجام شد و حمایتی که از او شکل گرفت باعث خشم و غضب تمام ادیان شد. نکتهای که ما در ادبیات تعدادی کشورها میبینیم این است که به آزادی عقیده اشاره میکنند، اما نمیتواند توجیهی برای اهانت به ادیان الهی شود. ما معتقدیم که نفرتپراکنی و توهین به مقدسات دینی، هم از نظر دینی و هم از نظر اخلاقی و حقوقی محکوم است. محکومکردن اقدام ضارب و تطهیر اقدامات اهانتکننده، نشاندهنده یک رفتار متناقض است. ما هیچ اطلاعی درباره فرد ضارب نداریم و ما هم اخبار را از رسانههای آمریکایی پیگیری کردیم.
خدمههای ایرانی زندانی شده در آرژانتین
وی در خصوص خدمههای ایرانی زندانی شده در آرژانتین اظهار کرد: هواپیمای توقیفی در مالکیت کشور ونزوئلا است و هیچ ارتباطی به ایران ندارد. مدارک فروش و انتقال مالکیت هم بر اساس قوانین بینالمللی به ثبت رسیده است و ادعای آمریکا باطل است. آمریکا تلاش میکند با طرح این ادعاها اموال کشورها را به غارت برد. ما مخالفت خود را با این اقدام اعلام کردیم.
آن چیزی که برای ما بسیار مهم است، پنج خدمه بازداشت شده ایرانی هستند که بر اساس قرارداد دو کشور در ترکیب هواپیما حضور داشتند. اتباع ایرانی تاکنون هیچ جرمی نداشته و هیچ جرمی اثبات نشده است. ما هم اقدامات خود را در پیگیری برای این مسئله انجام دادهایم. ما ارتباطات مشترکی با ونزوئلا به عنوان مالک هواپیما داشتیم و همچنین وزارت خارجه هم پیگیر این موضوع است. انتظار ما از مقامات قضایی آرژانتین این است که موضوع را از چارچوب سیاسی خارج کرده و به دنبال گفتههای رژیم صهیونیستی و آمریکا نباشد.
کره جنوبی باید داراییهای ایران را بهزودی بازگرداند
کنعانی در خصوص داراییهای بلوکه شده ایران در سئول گفت: پیگیری ما با طرف کرهای ادامه دارد. داراییهای ما در آن کشور هیچ ارتباطی به مذاکرات هستهای ندارد و دولت این کشور باید این داراییها را به زودی بازگرداند. اقدامات مثبت کره جنوبی میتواند باعث گسترش همکاریهای دوجانبه دو کشور باشد. آخرین گفتگوها توسط دکتر باقری با طرف کرهای انجام شده و معتقدیم که کره باید بدون ارتباط دادن این موضوع به موضوعات دیگر، داراییهای ایران را به زودی بازگرداند.
وی در خصوص سفر پلوسی به جزیره تایوان اظهار کرد: متاسفانه ما شاهد تکرار رفتارهای غیرمسئولانه آمریکا هستیم. ما در این خصوص موضع خود را در چارچوب ضرورت احترام به تمامیت ارضی کشورها اعلام کردیم و مخالف اقدامات تحریک آمیز هستیم. ما در خصوص هر اقدامی در ارتباط با هر کشوری که ناقض حاکمیت ملی کشورها باشد، مخالف هستیم.
آمریکا در روابط ایران و روسیه مداخله نکند
سخنگوی وزارت خارجه درباره همکاریهای فناورانه ایران و روسیه اظهار کرد: همکاریهای ایران و روسیه در حوزههای مختلف و متنوع است و ما در حوزه فناورانه هم همکاریهای برجسته داریم. اساسا همکاریهای ما هیچ ارتباطی به موضوعات دیگر ندارد. ادعاهای دولت آمریکا سیاسی است و ما انتظار داریم که آمریکا به جای دامن زدن به این موضوعات، مداخلهای در روابط دو کشور نداشته باشد.
لغو تحریمها نه تنها به نفع ایران بلکه کل جهان است
وی درباره بحران محتمل انرژی در جهان گفت: ایران این ظرفیت را دارد که در سایه بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین، بتواند بخشی از انرژی جهان را تامین کند. قطعا لغو تحریمهای ظالمانه میتواند کمک کند که ایران در تامین انرژی جهان هم نقش جدی تری ایفا کند. ما معتقدیم که لغو تحریمها نه تنها به نفع ایران بلکه کل جهان است.
سفر معاون کنسولی وزارت خارجه به افغانستان
کنعانی در خصوص سفر معاون کنسولی وزارت خارجه به افغانستان گفت: سفر معاون کنسولی وزارت خارجه به کابل با اهداف مختلفی صورت گرفته که مهمترین آنها بازدید از مراکز کنسولی و نمایندگیهای ما در این کشور است. دیدار با مقامات افغانستان در امور کنسولی و تسهیل روند صدور روادید برای شهروندان افغانستانی در دستور کار است. در خصوص مباحث مرزی ما کمیتههای مرزی مشترک داریم و ارتباطات ادامه دارد.
سفر مقامات قطری به ایران
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر مقامات قطری به ایران گفت: تماسهای بین ما و قطر روند مشخصی دارد و موضوعات مختلفی هم در حوزه دوجانبه و هم بینالمللی وجود دارد و این یک امر رایج است که در سفرها تبادل نظر در خصوص مسائل مهم انجام میشود.
مناقشات مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان
وی درباره مناقشات مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان توضیح داد: ایران تاکید مشخص دارد بر ضرورت توجه به تمامیت ارضی کشورها، حل و فصل اختلافها بر اساس گفتگوها. همکاری ما با جمهوری آذربایجان و ارمنستان سازنده است و ایران در هر زمینهای که به اختلافات دو کشور کمک کند، نقش آفرینی خواهد کرد.
کنعانی در خصوص حملات رژیم صهیونیستی به غزه گفت: حملات رژیم صهیونیستی نشانه ذات و ماهیت تجاوزگری و آدم کشی این رژیم است. ما شاهد تجاوزات تلخ این رژیم به غزه بودیم. سفر آقای نخاله به ایران بر اساس گفتگوهای ایران با گروههای مقاومت است و نمیدانیم که حمله این رژیم آیا با سفر آقای نخاله مربوط بوده است یا خیر. معتقدم که اینگونه رفتارها ناشی از بحرانهای داخلی این رژیم است که باعث شده تا اقدام به رفتارهای تهدید آمیز و غیرقانونی در پیرامون کند. حمله اخیر این رژیم در سوریه هم نشانه همین بحرانها است.