طنین همتی|شهرآرانیوز؛ بر اساس آمار، ایران جزو ۱۰ کشور صادرکننده روده گوسفند از لحاظ کمیت است. همچنین از لحاظ کیفیت محصول هم جزو برترینهاست. اما این آمار خوشحالکننده نیست، چراکه این محصول از صنایع تبدیلی محروم است و زور خامفروشی و صادراتش به ورود صنعت به بخش دامپروری میچربد.
از روده گوسفند در تولید نخ بخیه جذبشونده استفاده میشود. با وجود اینکه امکان تولید نخ بخیه در کشور فراهم است، روده گوسفند بهدلیل انحصار بخش خصوصی در کشور بهصورت متری صادر میشود و نخ بخیه سانتیمتری از سایر کشورها وارد میشود. ایران هفت شرکت تولید نخ بخیه دارد، ولی چهاربرابرش یعنی ۲۹ شرکت واردکننده نخ بخیه دارد!
از صادرات روده گوسفند سالی ۱۰۰میلیون دلار سود بهدست میآید، درحالیکه اگر در کشور نخ بخیه تولید شود، علاوه بر تأمین کامل نیاز داخل، نصف تولید را میتوان صادر کرد و سالی یکمیلیارد دلار درآمد داشت!
امین هراتی، فعال صنعت دامپروری، درباره ظرفیت تولید این محصول در استان گفت: خامفروشی روده گوسفند، برخی فرصتها را ما از ما میگیرد. ظرفیت تولید روده گوسفند در استان بسیار زیاد است. ما هم بهدنبال استفاده از ظرفیت صنایع تبدیلی در این حوزه بودیم. اما متأسفانه صادرات منافع زیادی برای صادرکننده به همراه دارد و اجازه ورود صنایع تبدیلی به این حوزه را نمیدهند.
رئیس اتحادیه صنعت دامپروری استان گفت: ما بهعنوان تشکل، آمادهایم به این حوزه وارد شویم و خط فراوری را به این بخش دامپروری استان وارد کنیم. اما مسیرهای بنبست بر سر راه ورود صنایع تبدیلی برای فراوری روده گوسفند همچنان وجود دارد.
به گفته وی، خراسان رضوی قطب دام زنده بهویژه دام سبک در کشور است. مسلما ورود صنایع تبدیلی به صنعت دامپروری علاوه بر سودآوری، ارزآوری هم بهدنبال خواهد داشت. در محصولی مثل دنبه گوسفند هم مشکل خامفروشی و صادرات آن وجود دارد، اگرچه ما در این محصول هم میتوانیم با فراوری، سود بیشتری کسب کنیم.
هراتی تصریح کرد: متأسفانه در سالهای گذشته بهدلیل حمایتنشدن از سوی دولت و بیتوجهی به صنایع تبدیلی، کلی فرصت از جمله در زمینه روده گوسفند، دنبه، پوست و چرم را از دست دادیم که ظرفیت فراوری آن در کشور وجود دارد. اما اگر کسی بخواهد به این صنعت وارد شود، با سنگاندازیهای مختلف، این سرمایهگذاری داخلی را از دست میدهد.