فرزانه عمادی | شهرآرانیوز؛ از آنجا که زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگر هستند و باید در تحکیم مبانی خانواده و تربیت فرزندان با یکدیگر همکاری کنند، توسل به ضمانت اجرای حقوقی و مراجعه به مقامات قضایی، به هنگام ضرورت، باید به عنوان آخرین علاج مورد استفاده قرار گیرد. باید توجه داشت از آنجا که گرایش جامعه به وضع مهریههای نجومی به مسئلهای فرهنگی تبدیل شده است، خانوادهها باید آگاه باشند که باور غلط «مهریه را چه کسی داده و چه کسی گرفته»، بدون وجاهت قانونی و شرعی است و هر زمان که زن بخواهد میتواند مهریه خود را مطالبه کند. در مطلب پیش رو صفیه صلصالی وکیل و کارشناس ارشد حقوق درباره مشکلات دریافت مهریه به سؤالات شهروندان پاسخ میدهد.
اگر هم زمان با دادخواست مطالبه مهریه، مرد اموالش را به صورت فروش صوری، هبه یا صلح به دیگری انتقال دهد به شکلی که دیگر مالی باقی نماند و دادگاه نیز به این نتیجه برسد که اقدام به انتقال، صوری و به منظور فرار از پرداخت مهریه بوده است، از طریق ابطال معاملات انجام شده حمایتهایی از زوجه به عمل میآورد.
باید توجه داشته باشید که ودیعه مسکن (با حصول شرایطی) قابلیت توقیف ندارد، اما برخلاف قانون سابق، خودرو محکوم قابل توقیف بوده و میتوان از محل فروش آن، مبلغ مهریه خود را وصول کرد.
ملاک کل دارایی هاست؛ ممکن است مرد کارمند باشد و اموال منقول، املاک و سهام داشته باشد. با تشخیص دادگاه، میزان اقساط به نحو ماهیانه تعیین میشود؛ و چنانچه مرد ادعای اعسار داشته باشد و فهرستی از اموال وی به دادگاه ارائه شود، ادعای اعسار مرد پذیرفته نشده و هم زمان محکوم به پرداخت کل مهریه میشود.
به درخواست شاکی میتوان از بانک مرکزی درخواست کرد که فهرست کلیه حسابهای محکوم در بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری را برای توقیف به مرجع قضایی تسلیم کند و مهمتر اینکه برای هر یک از مدیران و مسئولان مراجع یاد شده که به تکلیف شناسایی اموال اشخاص حقیقی عمل نکنند، ضمانت اجرای سنگینی منظور شده است. همچنین هرگاه شوهر به منظور فرار از اجرای حکم از اعلام کامل اموال خود مطابق قانون خودداری کند، یا پس از صدور حکم اعسار معلوم شود برخلاف واقع خود را معسر قلمداد کرده است، دادگاه ضمن حکم به رفع اثر از حکم اعسار سابق، زوج را به حبس محکوم خواهد کرد.
تنصیف دارایی در صورتی انجام میشود که مرد خواهان طلاق باشد و تقاضای طلاق نیز ناشی از تخلف زن از وظایف زناشویی نباشد، مرد مکلف است تا نصف دارایی موجود خود را که در دوره زندگی مشترک با همسر به دست آورده، بلا عوض به زن انتقال دهد. اما مرد میتواند هنگام تنظیم سند ازدواج در دفترخانه از امضای آن خودداری کند.