سیدمهرداد امیرکلالی | شهرآرانیوز؛ وعده قرار مسجد مهدیه است. این بار میز خدمت دولت به محله مهرآباد آمده است تا شهروندان این محله بتوانند از نزدیک مشکلات بر زمین مانده خود را به گوش مسئولان برسانند. در این میز خدمت، بیشترین درخواستهای مردمی حول موضوع گره گشایی از روند ساخت وسازها در سطح منطقه ۵ و نیز رفع موانع موجود بر سر راه ثبت نام مسکن ملی و همچنین چگونگی دریافت وام کمک به ساخت مسکن در برخی نواحی شهری و بافت روستایی میچرخید.
خانم هوشمند، شهروندی است که در مسجد مهدیه در جایگاه پاسخگویی شهرداری منطقه ۵ مشهد ایستاده است. او میگوید: یک خانه درحال ساخت در بولوار شهیدآوینی داریم که از نظر شهرداری، مراحل ساخت آن خلاف ضوابط و مقررات پیش رفته است، با این حال از شهرداری میخواهیم که باتوجه به نزدیکی فصل سرما، اجازه دهند یک طبقه را تکمیل کنیم و مراحل ساخت از حالت پلمب خارج شود.
او میافزاید: پاسخ شهرداری منطقه این بود که باید نتیجه کمیسیون ماده ۱۰۰ بیاید تا تصمیم گیری شود. کسی که در این مناطق خانه غیرقانونی میسازد، برای بهره برداری مالی نیست، بلکه فقط برای داشتن سرپناه است، بنابراین پلیس ساختمان باید به شیوه بهتری با مردم گفتگو و ما راهنمایی کند.
در پاسخ به این شهروند، معاون شهرسازی شهرداری منطقه ۵ مشهد بیان میکند: از این نوع درخواستها با فراوانی زیادی در منطقه داریم. دست شهرداری به استناد برخی قوانین شهرسازی، بسته است. باید برای مناطق حاشیه شهر و محروم که مردم احتیاج به کمک دارند، مجموعهای قوانین بالادستی تدوین شود.
مسعود عدالتی میافزاید: پلیس ساختمان هم طبق ضوابط عمل میکند و باید طبق قانون، جلوی ساخت وسازهای غیرقانونی را بگیرد، ولی اگر مساعدتهایی برای این مناطق محروم درنظر گرفته شود یا توجه ویژهای در قوانین بالادستی به حاشیه شهر بشود، شاید بتوان با این نوع درخواستهای شهروندان همراهی کرد.
معاون شهرسازی منطقه ۵ با بیان اینکه وقتی پلاک ساختمانی تخلف میکند باید جلوی آن گرفته شود، تصریح میکند: اگر به این خواستههای شهروند عمل کنیم، رسما تخلف اداری محسوب میشود. چنانچه سازوکاری در استانداری و شهرداری ایجاد شود که ساخت وسازها در این مناطق با مساعدتهایی همراه شود، بی شک میتوان به مردم این مناطق کمک شایانی کرد.
در ضلع غربی مسجد مهدیه، زوج جوانی روبه روی میز خدمت اداره کل راه وشهرسازی خراسان رضوی نشسته اند. امامی درباره درخواست خود توضیح میدهد: در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کردیم و اسم ما برای این خانهها به عنوان واجد شرایط اعلام شد، اما به ما گفته اند در طول دو سال و در چند مرحله، باید ۳۰۰ میلیون تومان فراهم کنیم.
این شهروند با بیان اینکه فراهم کردن این مبلغ در توان ما نیست، ادامه میدهد: به ما پیشنهاد وام ودیعه مستاجران را دادند که برای گرفتن این وام نیز ضامن لازم است. ما هم ضامن نداریم.
او با بیان این سوال که خانوادههای قشر ضعیف، چگونه میتوانند این مبلغ را فراهم کنند، ادامه میدهد: دولت باید طوری برنامه ریزی کند که امثال ما نیز بتوانند صاحب خانه شوند.
رئیس اداره بازرسی، ارزیابی عملکرد و حقوق شهروندان اداره کل راه وشهرسازی خراسان رضوی درباره این موارد درخواستی میگوید: سازمانهای حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی، میتوانند به این قشر از جامعه کمک کنند یا اگر خانوادهها در بافت روستایی زندگی میکنند، میتوانند از تسهیلات بنیاد مسکن به صورت وام استفاده کنند.
بهروز میربهاءالدین میافزاید: بیشتر مردم برای حل مشکلاتشان در حوزه تامین مسکن به ما مراجعه میکنند، اما دست وزارت مسکن وشهرسازی از لحاظ بودجه، بسته است و اقشار ضعیف جامعه باید از سازمانهای حمایتی کمک بگیرند تا بتوانند صاحب مسکن شوند.
یک شهروند دیگر که به گفته خودش نقاش ساختمان است، همراه همسر و فرزندش به جایگاه بنیادمسکن انقلاب خراسان رضوی در مسجد مهدیه آمده است و بیان میکند: بعد از چندین سال خانه نداشتن، سرمایهای را فراهم کردم تا بتوانم خانهای بخرم، اما قیمت خانهها در شهر بسیار سنگین است و خریدش در توان من نیست. او ادامه میدهد: قصد دارم در روستای خادم آباد، منزلی را فراهم کنم و حالا از بنیادمسکن درخواست وام تامین مسکن روستایی را دارم.
در پاسخ به این شهروند نیز مدیر بنیادمسکن انقلاب اسلامی شهرستان مشهد میگوید: بیشتر درخواستهای مردمی که به میز خدمت بنیادمسکن مراجعه میکنند، درمورد تامین مسکن روستایی است. مهدی ترکمنی ادامه میدهد: به شهروندانی که زمینی در بافت روستایی دارند، بنیادمسکن وام ۲۰۰ میلیونی با سود ۵ درصد میدهد که پرداخت آن از هفته آینده آغاز میشود.
او میگوید: تعدادی از متقاضیان نیز تحت پوشش سازمانهای حمایتی هستند که برای این افراد، تفاهم نامه همکاری بنیادمسکن میبندیم و آن سازمان حمایتی را تشریح میکنیم که راهنمایی شوند.
این مقام مسئول در بنیادمسکن انقلاب اسلامی شهرستان مشهد بیان میکند: متقاضیان دیگر در حوزه سکونتهای غیررسمی شهر، در منازل قدیمی و فرسوده سکونت دارند که به آنها نیز بعد از دریافت پروانه ساخت از شهرداری، مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان با سود ۵ درصد وام اعطا میشود. افرادی هم که در حوزه استحفاظی شهری، متقاضی مسکن هستند، باید در سامانه نهضت ملی مسکن ثبت نام کنند تا از آن مسیر مشکلشان حل شود.
ترکمنی یادآوری میکند: البته افرادی که متقاضی وام ودیعه مسکن در طرح نهضت ملی مسکن در سطح شهر هستند، باید موضوع را از اداره کل راه وشهرسازی پیگیری کنند.