مرتضی محمدپور | شهرآرانیوز؛ حدود هزار و ۳۰۰ کارگاه رسمی تولید مبلمان در مشهد فعالیت میکنند که البته با درنظر گرفتن کارگاههای غیررسمی، تعداد فعالان این حوزه بسیار بیشتر خواهد بود. با این حال، مشکلات ناشی از انبار کردن مبلمان و البته گران شدن پنج برابری قیمت چوب و پارچه رومبلی در صنعت مبلمان و افزایش سه برابری قیمت آلیاژهای فلزی در صنعت لوستر و روشنایی در سالهای اخیر باعث شده است روند تغییر شغل تولیدکنندگان و تبدیل شدن کارگاههای تولیدی به انبار کالا شدت بگیرد.
این موارد، مهمترین دغدغههای تولیدکنندگان صنعت مبلمان و لوستر است که در دهمین نمایشگاه تخصصی صنعت مبلمان، لوستر و روشنایی، دکوراسیون و معماری داخلی در دو سالن فردوسی و مفاخر نمایشگاه بین المللی مشهد، غرفههای خود را برپا کرده اند و در فضایی به وسعت ۱۲ هزار مترمربع از چهارشنبه ۱۶ شهریور تا یکشنبه ۲۰ شهریور، همه روزه از ساعت ۱۶ تا ۲۲ در محل برپایی نمایشگاههای بین المللی مشهد پذیرای بازدیدکنندگان هستند.
شروین پورقربانی، کارشناس فروش یکی از نامهای تجاری شناخته شده مبلمان که در نمایشگاه مشهد، طرح عرضه اقساطی محصولات این شرکت را به مشتریان توضیح میدهد، به شهرآرا میگوید: مشکلات تولید، تحریم، رکود بازار، افزایش بی حد وحصر تعداد واحدهای صنفی و کاهش قدرت خرید مردم، موضوعاتی است که باعث شده است در نهایت بازار مبلمان دچار تنشهای شدید باشد. در این آشفته بازار، تنها تولیدکنندگانی میتوانند سر پا بمانند که خود را با قدرت خرید مردم وفق دهند و اگر قادر به کاهش قیمت تمام شده محصولات خود نیستند، در قالب طرحهای فروش اعتباری، بازار را برای خود حفظ کنند.
مصطفی بابایی، یکی دیگر از کارشناسان فروش اعتباری در نمایشگاه مشهد، فروش اقساطی را آخرین امید تولیدکنندگان برای حفظ تراز مالی و فروش حداقلی محصولاتشان میداند و بیان میکند: قیمت مبلمان در سال گذشته به طور میانگین بیش از ۷۰ درصد افزایش داشته و بر همین اساس، خانوادههایی که برای جهیزیه فرزندانشان یا مسائل دیگر ناچار به خرید از این بازار گران قیمت هستند، تنها در صورتی میتوانند با دست پر از فروشگاهها خارج شوند که قیمت محصول را نه به صورت نقدی، بلکه در قالب اقساط ۱۲، ۲۴ یا ۳۶ ماهه بپردازند. در این شرایط، اگر ضامن کارمند یا بازنشسته تأمین اجتماعی و نیروهای مسلح داشته باشید، حتی نیازی به پیش پرداخت، تأمین سفته و صدور نامه کسر از حقوق نیست.
ازدحام جمعیت در سالن مفاخر نمایشگاه بین المللی مشهد، به این دلیل است که علاوه بر پرنور بودن فضای سالن به دلیل روشن بودن دهها لوستر و سیستم روشنایی، چشم بازدیدکنندگان هم به برچسبهای تخفیف ۲۵ تا ۵۰ درصدی این لوسترهای زیبا روشن میشود. این قیمتها به گفته یکی از فروشندگان لوستر، بیرون از نمایشگاه و فروشگاههای سطح شهر برای یک لوستر پذیرایی معمولی از ۴ میلیون تومان کمتر نمیشود، اما در داخل نمایشگاه، خریداران میتوانند نمونه یک محصول با امکانات خوب را به قیمت ۲ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان خریداری کنند.
علاوه بر لوستر، شرایط مشابهی هم بر سایر محصولات مرتبط با صنعت روشنایی ساختمان حکمفرماست و بازدیدکنندگان با تخفیفهای ۲۰، ۳۰ و ۴۰ درصدی انواع لامپهای الای دی و کم مصرف، آباژور، چراغهای دیواری و انواع سیستمهای نورپردازی مخفی در داخل و روشنایی در نمای ساختمان مواجه هستند.
مسعود فرهمند، کارشناس فروش یکی از نامهای تجاری مطرح لوستر و صنایع روشنایی، میگوید: متأسفانه این باور نادرست در میان مردم وجود دارد که صاحبان نامهای تجاری معتبر و تولیدکنندگان نام آشنا در نمایشگاهها حاضر نمیشوند و شرکتهای فعال عمدتا تولیدکنندگان درجه دو و ضعیفتر بازار هستند، درحالی که دهمین نمایشگاه مشهد، آوردگاه نامدارترین تولیدکنندگان صنایع روشنایی در استان است که برخی از آنها حتی محصولات خود را به کشورهای مجاور صادر میکنند. با این حال، مزیت ذاتی نمایشگاهها نیز در این است که بازدیدکنندگان عمدتا به قصد خرید به این نمایشگاهها میآیند و به همین دلیل تولیدکنندگان همیشه تلاش میکنند به هر ترتیب ممکن، خود را به نمایشگاه برسانند و صاحب غرفه باشند؛ زیرا فروش در اینجا یک امر تضمین شده و مسلم است.
در عنوان نمایشگاه، اشاره دقیقی به صنایع روشنایی، مبلمان و دکوراسیون داخلی شده است، اما تولیدکنندگان سرویس خواب و فروشندگان انواع تشک طبی هم در نمایشگاه مشهد حضور فعالی دارند. اجتماع فروشندگان سرویس خواب در ضلع غربی سالن فردوسی و تولیدکنندگان تشک طبی در میدانگاه سالن مفاخر با استقبال گسترده بازدیدکنندگان مواجه شده است و علاوه بر طرحهای فروش اعتباری و اقساطی، از تخفیفهای چشمگیر نیز بهره مند میشوند.
سجاد گرجی متصدی غرفه یکی از تولیدکنندگان سرویس خواب است که با کارگاهی سه هکتاری در جاده کلات و سه شعبه فروش در مشهد، نام آشنایی در این صنعت دارد. وی میگوید: یک سرویس خواب معمولی که سفارشی ساخته نشده و در آن از چوبهای مخصوص هم استفاده نشده باشد، در شرایط فعلی، متشکل از یک تخت خواب دونفره، یک پاتختی کشودار، یک میز آرایش به همراه صندلی آن و یک آینه قدی کشودار است و به طور میانگین، حداقل ۱۵ میلیون تومان در بازار قیمت دارد. با این حال، حداقل قیمت نمونه همین محصول در نمایشگاه به ۱۱ میلیون تومان رسیده است و به خاطر فروش تضمین شده و استقبال بازدیدکنندگان، این کاهش ۴ میلیونی قیمت برای تولیدکننده هم زیان آور نیست.
سعید شاملو یکی از کارشناسان فروش تشکهای طبی و تخت هم با اشاره به منطقی بودن کاهش قیمت در نمایشگاه، تصریح میکند: تشکهای طبی در سادهترین مدلهای آن در بیرون از نمایشگاه، حداقل یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در نوع تک نفره و ۲ میلیون و ۸۰۰ هزارتومان در نوع دونفره قیمت دارد، درحالی که همین تشکها از نامهای تجاری قابل قبول در نمایشگاه به قیمت یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان در نوع تک نفره و ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان در نوع دونفره به فروش میرسد.