محمدپور| شهرآرانیوز، آیین آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاه فردوسی، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی مشهد، صبح امروز با حضور آیتالله سید احمد علمالهدی نماینده، ولی فقیه در استان خراسان رضوی، احد ضابط رئیس دانشگاه فردوسی و جمعی از دانشجویان جدیدالورود در رواق شیخ حر عاملی حرم مطهر رضوی برگزار شد.
نماینده، ولی فقیه در استان خراسان رضوی در این مراسم، دوره دانشجویی را دوره بلوغ شناختی جوانان خواند و اظهار کرد: در دوره بلوغ جسمی، جهشی در رشد بدنی صورت میگیرد که باعث میشود برخی از نزدیکان یک مرد یا زن جوان که مدتی او را ندیدهاند، در تجدید ملاقات از سرعت این رشد بدنی اظهار شگفتی میکنند. رشد شناختی و فکری هم همینگونه است و در دوره دانشجویی، جوان ما در مرحلهای قرار میگیرد که پس از بلوغ شناختی از مرحله پسر بودن و دختر بودن خارج میشوند و اطرافیان، آنان را در جایگاه یک مرد جوان و یک زن جوان میشناسند.
وی افزود: اگر شما در عرصه شناخت به خودشناسی کامل رسیدید، در عمل وارد عرصه جوانی شدهاید، اما اگر خودشناسی به شما دست نداد، در عمل شما نتوانستهاید که وارد مرحله تکامل فکری شوید. به همین خاطر است که مدیریت فضای دانشگاهی تنها در توان کسانی است که درک روشنی از ظرفیتهای وجودی جوانان داشته باشند.
آیتالله علمالهدی با اشاره به حدیثی از امام علی (ع) خاطرنشان کرد: وجود سه دانش در وجود هر مؤمن ضروری است؛ اولاً اینکه مبدأ خود را تشخیص دهد و باور کند که مرجع انسان، خلقت خداوند عالم بوده است، دوماً اینکه ظرفیت وجودی خود را در لحظه تشخیص دهد و سرمایه کار، تحصیل، فعالیت و توانمندیهای ذاتی خود را در شئون مختلف مادی و معنوی بشناسد و سوماً آگاه باشد که سرنوشت و مقصد نهایی او کجاست و در این مسیر، بدون اینکه خود را به دست قضا و قدر بسپارد، هر لحظه برای توفیق خود تلاش کند.
وی ادامه داد: دستیابی به این سه دانش، مرز میان جوانی و نوجوانی را مشخص میکند و ورود به دانشگاه نیز مظهر موقعیتی است که در آن افراد از عرصه نوجوانی به مرحله جوانی میرسند. تفاوت میان کسانی که دانشجو میشوند و کسانی که به دانشگاه پا نمیگذارند، مربوط به همین حس بلاتکلیفی و خودشناسی است که دانشجویان با آگاهی از مسیر روشن پیش رو متجلی میشود و در سایرین در قالب یک ابهام فراگیر نسبت به سرنوشت آینده نمود پیدا میکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه نبود شناخت، آفت تعالی و تکامل نفسانی در انسان است، تصریح کرد: نبود شناخت، آفتی است که ممکن است گریبان گیر هر مرد و زن جوان شود و خصوصاً در دوره جوانی است که غرایز و هوسهای دوره جوانی بر اثر نبود شناخت بر فرد غالب میشود و فرد در محاصره این هیجانات نفسانی و دور از بندگی پروردگار، گرفتار ورطه بردگی افراد و جریانهای دیگر میشوند که از سرمایههای وجودی آنان برای دستیابی به اهداف و مطامع سیاسی خود استفاده میکنند و به قدرتهای خاص و موقعیتهای مشخص میرسند.
وی تأکید کرد: در حوزه خودداری، مراقبت و تهذیب نفس، کار بر بانوان سختتر و مسئولیت آنان هم سنگینتر است، زیرا قدرت احساس، غریزه و هیجان در بانوان نسبت به آقایان قویتر است و با این سه دانش که در حدیث امیرمؤمنان بیان شده، میتوان مجموعه این هواهای نفسانی را مهار زد.
امام جمعه مشهد، استان خراسان رضوی را از شاخصترین استانهای کشور در عرصه علمی، آموزشی و پژوهشی دانست و گفت: با وجود مراکزی همچون دانشگاه فردوسی مشهد که دانشگاه مادر استان و یکی از دانشگاههای سرآمد کشور است، دانشجویان در استان امام رضا (ع) رسالت مضاعفی بر دوش دارند تا نام با کرامت عالم آل محمد (ص) و میراث گرانبهای علمی و معرفتی این خطه را با اهتمام بر علمآموزی، تحقیق، مطالعه و پژوهش حفظ کنند.
ایشان در ابتدا ابراز امیدواری کرد: دانشجویان، چشموچراغ انقلاب اسلامی هستند و همچون فرزند ارشدی که عهدهدار امورات خانواده میشود، دانشجویان هم در ادامه مسیر تعالی خود در عرصههای مدیریتی نظام ظاهر میشوند و کفالت انقلاب را به دست میگیرند.