سیدمهرداد امیرکلالی | شهرآرانیوز، درکنار فعالیت بیست ساله این بازار، غرفه داران و شهروندان گلایهها و مطالبات فرهنگی دارند؛ درخواستهایی مثل افزایش ساعت فعالیت جمعه بازار کتاب، تخفیف در اجاره غرفه اختصاصی هر فروشنده کتاب و ایجاد بازار دائمی کتاب که از دست اندرکاران فرهنگی شهر در گزارش میدانی امروز ما مطالبه کردند.
با آغاز سال تحصیلی، بازار خریدوفروش کتابهای کمک درسی، دانشگاهی و کمک آموزشی برای کنکور داغ است. یکی از غرفه داران و فروشندگان کتاب در جمعه بازار کتاب مدرس بیان میکند: درخواست میکنیم که ساعت کاری بازار افزایش یابد. این بازار تنها یک روز در هفته برپاست. ازآنجاکه بازار کتاب روز جمعه دایر است و مردم معمولا در این روز که فرصتی برای استراحت است، تا نزدیکی ظهر در منزل هستند، انتظار داریم درصورت امکان، ساعت فعالیت بازار تا ۱۸ عصر افزایش یابد.
شهناز چوپانکاره میافزاید: الان که بعد از دو سال، آموزش حضوری مدارس و مراکز آموزشی آغاز شده است، اوضاع این بازار رونق بیشتری گرفته است، بنابراین نیاز است که ساعت کاری آن افزایش یابد.
یکی از شهروندان که درحال خرید کتاب است، به گفت وگوی ما میپیوندد و میگوید: بازار کتاب در هفته یک روز بیشتر فعال نیست، بنابراین از شهرداری خواهش میکنیم که ساعت کاری آن را حداقل دو ساعت افزایش بدهد.
میثمی بیان میکند: البته در گذشته نیز این بازار تا ساعت ۱۵ بعدازظهر فعال بود. از شروع سال تحصیلی تا آبان که خانوادهها درگیر خرید دفتر و کتاب و لوازم تحریر برای فرزندانشان هستند، این بازار با قیمتهای مناسب، محصولات خود را به فروش میرساند، پس چه بهتر که ساعت کارش زیاد شود.
سنایی پور، غرفه داری که حدود ۱۷ سال در این بازار مشغول به کار است، نیز میگوید: سالهای اول فعالیت بازار، اجاره میزها رایگان بود، اما به تدریج بابت فضایی که دراختیار ما گذاشتند، هزینه دریافت کردند.
او اضافه میکند: این موضوع باعث شد برخی فروشندگان از بازار بروند و فقط مغازه داران، فروشندگان عمده یا امثال بنده که عاشق کتاب هستیم، به کارشان ادامه بدهند.
فعال فرهنگی شهرمان بیان میکند: برای اجاره دو میز باید ماهی ۱۰۰ هزار تومان اجاره پرداخت کنیم. از شهرداری درخواست میکنیم که جمعه بازار کتاب را با بازارهای دیگر مقایسه نکند؛ چون اینجا برای ما غرفه داران سود زیادی ندارد.
ساعی از فروشندگانی است که از سال ۸۲ در این بازار فعالیت میکند. او با اشاره به اینکه بازار کتاب مشهد در ایران، نمونه و خاص است، بیان میکند: اگر شهرداری بتواند یک بازار تخصصی، دائمی و شبانه برای کتاب راه اندازی کند، کمک بزرگی به ارتقای فرهنگ مطالعه خواهد کرد.
او میافزاید: همان طور که برای بقیه محصولات، بازاری دائمی ایجاد شده است، برپایی بازار دائمی کتاب در بولوارامامت، کنار پارک ملت، نیز پیشنهاد میشود. این کار میتواند بازخوردهای مثبتی در شهر داشته باشد و ازسویی فعالیت ما با فعالیت کسبه بولوارامامت نیز موازی نیست.
به دنبال طرح گلا یهها و درخواستهای غرفه داران جمعه بازار کتاب مشهد، این موضوعات را با مدیرعامل سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری مشهد درمیان میگذاریم. محمدجواد مشیری درباره افزایش ساعت جمعه بازار کتاب میگوید: درحال حاضر جمعه بازار کتاب از ساعت ۷ تا ۱۴ برپاست که زمان اوج حضور شهروندان است.
او بیان میکند: پس از این ساعت، شاهد کاهش چشمگیر متقاضیان خرید و عرضه کتاب هستیم. درصورت هماهنگی با اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان و تقاضای تمام افراد حاضر در بازار، امکان افزایش زمان کاری فراهم خواهد بود. مدیرعامل سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری مشهد درباره درخواست تخفیف وجه برای اجاره فضا نیز بیان میکند: مبلغ دریافتی ازسوی عرضه کنندگان، صرف نظافت، تامین امنیت و دستمزد ناظران ارشاد میشود و درآمدی از این طریق نصیب سازمان سامان دهی نمیشود.
مشیری همچنین درباره خواسته غرفه داران برای ایجاد یک بازار دائمی کتاب بیان میکند: رسالت این سازمان، سامان دهی کسب وکارهای خرد سیار است و هرگونه ایجاد صنف باید تایید و صدور مجوزهای بالادستی از دستگاههای مربوط مانند سازمان صمت یا اداره کل فرهنگ وارشاد (در موضوع تخصصی کتاب) را داشته باشد. او میافزاید: به منظور حمایت از عرضه کتاب، این آمادگی وجود دارد که با صدور مجوز استفاده از ونهای کلاسیک برای عرضه کتاب، مطابق مجوز شورای اسلامی شهر مشهد و منوط به دریافت مجوز اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی خراسان رضوی، اقدامات لازم انجام گیرد.
معاون فرهنگی ورسانهای اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز با بیان اینکه افزایش و کاهش ساعت کاری و محل استقرار جمعه بازار کتاب با شهرداری مشهد است، میگوید: اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان، دخل وتصرفی در این حوزه ندارد و فقط بر بازار کتاب نظارت میکند.
جلیل سروری پیشنهاد شهرداری برای صدور مجوز استفاده از ونهای کلاسیک به منظور عرضه کتاب را اقدامی مناسب میداند و تصریح میکند: ما از این پیشنهاد برای ترویج فرهنگ کتاب خوانی استقبال میکنیم و اگر نامه پیشنهاد این موضوع را به اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان بدهند، آن را در جلسه کتابخانههای استان و شهرستان مشهد مطرح میکنیم. او ادامه میدهد: امیدواریم بتوانیم با همکاری اداره کل کتابخانههای عمومی استان و بخش خصوصی حوزه فرهنگی، ونهای کلاسیک را به کتابخانههای سیار و فروش کتاب در سطح شهر تبدیل کنیم.