مسکو: از موشک بالستیک جدید استفاده بیشتری در جنگ خواهد شد آیت‌الله سیستانی خواستار تامین امنیت شیعیان پاکستان در برابر تروریستها شد بقایی: از هر گامی برای پایان دادن به ظلم رژیم صهیونیستی استقبال می‌کنیم هفت اقدام فوری سرکنسولگری ایران در کازان روسیه| دو دانشجوی ایرانی آزاد شدند وزیر ارتباطات وارد مشهد شد کمالوندی خبر داد: ظرفیت غنی‌سازی را به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهیم یک رسانه عبری زبان فاش کرد: خودکشی ۶ نظامی رژیم صهیونیستی انتصاب نخستین فرماندار زن در تاریخ استان فارس پزشکیان سه سفر به سیستان‌ و‌ بلوچستان خواهد داشت حمله موشکی ارتش یمن به پایگاه هوایی «نواتیم» رژیم صهیونیستی روایتی از اولین سفر استانی رئیس جمهور + فیلم رئیس جمهور: بدون همراهی و همفکری مردم، برای مناطق مختلف دستور صادر نمی‌شود معاون وزیر خارجه: ایران و عربستان به دنبال برقراری صلح در منطقه هستند روایت فضائلی از موافقت رهبر معظم انقلاب با اصلاح قانون تابعیت قهری واکنش مثبت چین به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت | در کنار قوانین بین‌المللی ایستاده‌ایم گزافه گویی وزیر خارجه رژیم صهیونیستی علیه ایران سردار وحیدی در مشهد: این قرن، قرن شکست استکبار جهانی است پزشکیان: باید بتوانیم ناترازی‌ها را حل کنیم سردار سلامی: این روز‌ها در اسرائیل کسی آرامش ندارد| از رژیم صهیونیستی انتقام می‌گیریم یک زن گزینه ترامپ برای وزارت دادگستری آمریکا گردهمایی دانشجویان و طلاب بسیجی با حضور پزشکیان در حرم امام خمینی(ره) برگزار شد (۲ آذر ۱۴۰۳) وزیر دفاع با رئیس‌جمهور ونزوئلا دیدار کرد (۲ آذر ۱۴۰۳) رزمایش ۱۰۰ هزار نفری بسیجیان استان خراسان رضوی برگزار شد+ فیلم (۲ آذر ۱۴۰۳) تل‌آویو به هلاکت ۲۹ نظامی صهیونیست از آغاز عملیات در شمال غزه اذعان کرد واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام: تردید نکنیم که وعده صادق محقق می‌شود وزیر کشور: چند استاندار باقیمانده هفته آینده معرفی می‌شوند واکنش وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام
سرخط خبرها

یک ویژگی حکمرانی مؤثر

  • کد خبر: ۱۳۳۹۸
  • ۱۱ دی ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۰
یک ویژگی حکمرانی مؤثر
عباس عبدی رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران
یکی از مهم‌ترین معایب حکومت‌داری در ایران شفاهی و غیرشفاف بودن آن است. اولین‌بار که توجهم به این مسئله جلب شد، دیدن و مطالعه گزارش «تاور» درباره قضیه ایران کنترا و مک‌فارلین در زمان رونالد ریگان بود. آن گزارش نشان داد هنگامی که دولت ایالات متحده با یک مسئله جدی مواجه می‌شود، کمیسیونی را مرکب از افراد به‌نسبت موجه انتخاب می‌کند و مأموریت تهیه یک گزارش کامل اداری و قضایی را صادر می‌کند. این گزارش که تهیه آن چندماه طول کشید، به‌صورت یک کتاب در ۲۰۰صفحه منتشر و در اختیار همه قرار داده شد و مبنای داوری افکار عمومی، رسانه‌ها و نهاد‌های رسمی قرارگرفت.
به‌تازگی نیز استیضاح ترامپ مطرح شده است. پس از رسیدگی به این مسئله، گزارشی حدود ۳۰۰صفحه از کل ماجرا تهیه و به‌صورت کتاب در اختیار همه قرار گرفته است. ما نیز می‌توانیم آن را بخوانیم، چه رسد به خود آمریکایی‌ها.
چنین رفتاری نتایج مهمی دارد. مهم‌ترین آن پایان‌بخش بودن در مناقشات است. البته بعید است که این گزارش‌ها بتوانند همه حقیقت را کشف و در اختیار قرار دهند، ولی آن‌قدر هست که مناقشات عادی را خاتمه دهند یا به نحو روشنی تخفیف دهند و به‌نوعی از تفاهم عمومی برسند.
اکنون ببینیم که ما در ایران چگونه رفتار می‌کنیم. کدام چالش مهم رخ داده است که با یک گزارش جامع آن را به سرانجام برسانیم و جامعه را از سردرگمی نجات دهیم؟ نمونه‌اش همین مسئله بنزین است. آیا ممکن است که یک گزارش ملی درباره صفر تا صد این ماجرا تهیه شود؟ اینکه چرا قانونِ مربوط به قیمت انرژی به اجرا درنمی‌آمد؟ چه کسانی در اجرا و در نظارت کوتاهی کردند؟ فرایند تصمیم‌گیری در مورد اخیر افزایش قیمت بنزین و دیدگاه‌ها و نظرات افراد و سازمان‌ها چگونه بود؟ اصولا جزئیات این تصمیم چگونه و مبتنی بر کدام گزارش کارشناسی و رسمی اتخاذ شد؟ شیوه اجرا چرا به این‌گونه درآمد؟ مخالفت‌های مردم و نیز نیرو‌های درون قدرت با ماجرا چگونه آغاز شد؟ واکنش‌ها و سیاست‌های مواجهه با آن کجا تصویب و اجرایی شد؟ فرایند اعتراضات از کجا آغاز شد و چگونه و کجا‌ها اوج گرفت؟ ضعف و قوت نیرو‌های مسئول برای کنترل اعتراضات چه مواردی بود؟ خشونت‌ها از کجا آغاز و دستورات مقابله از کجا صادر شد و بر چه منطقی استوار بود؟ تعداد مجروحان و کشته‌ها و علل بالا رفتن تعداد آنان چه بود؟ جزئیات ماجرا و خسارت‌های وارده و نیز جزئیات بازداشت‌کنندگان چگونه است؟ آیا کسانی مسئولیت مستقیم، چه به‌صورت قصور یا تقصیر در این بخش از ماجرا داشته‌اند؟ وضعیت کنونی چگونه است؟ چه تعداد مشمول دستورات داده شده برای دلجویی قرار گرفته‌اند؟ چه تعداد بازداشت هستند و چه تعداد آزاد شده‌اند و ویژگی‌های سیاسی و اجتماعی آنان چیست؟ دادگاه آن‌ها کی و کجا تشکیل شده یا خواهدشد؟
این‌ها فقط بخشی از پرسش‌هایی است که می‌توان حول یک رویداد البته مهم طرح کرد. به‌طور قطع ابعاد این ماجرا خیلی وسیع‌تر از این پرسش‌هاست، ولی رسیدگی به این ماجرا می‌تواند نقطه آغازی برای جلوگیری از تکرار این اشتباهات و خسارت‌ها باشد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->