فاطمه غلامی | شهرآرانیوز؛ مردم محروم حاشیه شهر و روستاهای اطراف مشهد که از ابتداییترین امکانات بهداشتی و درمانی محروم هستند، این روزها به خاطر شرایط سخت معیشتی کمتر گذرشان به مطب پزشکان و کلینیکهای شهر میافتد؛ چرا که به خاطر فقر مالی، امکان پرداخت ویزیتهای بالا برایشان میسر نیست و از طرف دیگر هزینه بالای برخی داروها آن قدر زیاد است که ترجیح میدهند دارو را تهیه نکنند و با درد خود مدارا کنند. مجبورند هفتهها و گاهی ماهها با درد و بیماری خود کنار بیایند یا به اصطلاح بسوزند و بسازند....
گنبد طلایی خیریه حضرت علی اصغر (ع) در محله قرقی از فاصله دور نمایان است. مردم بسیاری در سرمای هوا به صف ایستاده اند تا نوبتشان شود. اینجا نه بیمارستان است و نه درمانگاه. در بین مراجعه کنندگان علاوه بر بیماران، افراد نیازمند دیگری نیز وجود دارند؛ اما چرا مردم، این مجتمع را برای مداوای بیماری خود انتخاب کرده اند؟ این سؤالی بود که پای ما را به میان مردم در مجتمع خیریه علی اصغر (ع) کشاند تا پای صحبتشان بنشینیم.
آقای حسینی یکی از شهروندانی است که با ویلچر به اینجا آمده. یک پای او به دلیل بیماری دیابت قطع شده است. این شهروند به خبرنگار ما میگوید: قند خونم بسیار بالاست و هزینه تهیه داروها در توانم نیست. خدا خیرشان بدهد، اینجا داروهایم رایگان است و برای همین ماهی یک بار برای چکاپ به اینجا میآیم.
یکی دیگر از شهروندانی که در صف ویزیت متخصص داخلی ایستاده است، میگوید: همسرم کارگر روزمزد است و برای درمان حتی نمیتوانیم به درمانگاههای دولتی برویم.
او ادامه میدهد: گوش فرزندم عفونت شدیدی دارد. به یکی از بیمارستانهای دولتی که مراجعه کردم، هزینه پزشک متخصص را با بیمه سلامت ۱۱۰ هزار تومان عنوان کردند. واقعا پرداخت این هزینه برایمان سخت است. در نوع بیمه ما داروهای چرک خشک کن هم به صورت آزاد محاسبه و مبلغ سرسام آوری میشود که در توان ما نیست.
او بیان میکند: همه پزشکانی که اینجا برای مداوای بیماران میآیند، متخصص هستند و بدون هیچ چشم داشتی از صبح تا شب به مردم خدمت میکنند.
خانم جوانی که در انتهای سالن روی صندلی نشسته است، با اشاره ما را به سمت خود میخواند و میگوید: در این دوره زمانه هر کسی برای منفعت خودش کار میکند؛ ولی من در این خیریه افرادی را دیدم که مخلصانه کار میکنند. آنها حتی حقوقی بابت این روزها دریافت نمیکنند و صرفا به خاطر حس انسان دوستانه به میان مردم حاشیه شهر میآیند.
او میگوید: سال گذشته پسرم، عمل جراحی زانو داشت که دکتر علاوه بر ویزیت رایگان، عمل جراحی را در بیمارستان رایگان انجام دادند و حتی داروی رایگان به ما دادند. تنها چیزی که در قبال این کار میتوانیم انجام دهیم، دعای خیری است که بدرقه راهشان میکنیم.
خانم سلیمانی یکی دیگر از شهروندانی است که در صف مددکاری ایستاده است. او میگوید: در این مجتمع خیریه، فقط ویزیت بیماران انجام نمیشود. افراد بسیاری که تعدادشان هم کم نیست، برای مددکاری و بسته معیشتی به اینجا مراجعه میکنند.
او ادامه میدهد: همسرم چند سال پیش در تصادفی، جانش را از دست داد و من با پول کارگری بچهها را بزرگ کردم. برای دخترم دنبال جهیزیه هستم. امروز آمده ام تا از مددکاری برای تأمین جهیزیه دخترم کمک بگیرم.
آقای مسنی که با عصا به گوشهای از دیوار تکیه داده است، میگوید: هفت کیلومتر راه آمده ام تا در اینجا ویزیت شوم. هفته قبل که به این مرکز مراجعه کردم، دکتر به من گفت کلیه هایم عفونت کرده است و باید سونوگرافی انجام بدهم.
این شهروند ادامه میدهد: من حتی هزینه انجام سونوگرافی را هم نداشتم که آقای دکتر لطف کردند من را به جایی ارجاع دادند که سونو گرافی من رایگان انجام شد. فقط میتوانم بگویم خدا خیرشان دهد. این کار بزرگی که دکترها در این مرکز برای مردم محروم انجام میدهند، با هیچ رقم و پولی جبران شدنی نیست.
«خادمان سلامت»، شاید این بهترین و گویاترین واژه برای توصیف کارشان باشد؛ اینکه وقت خود را برای مردم محروم صرف میکنند و بدون هیچ چشمداشت خود را خادم مردم میدانند، اجرشان با هیچ رقم دنیایی جبران نخواهد شد.
عضو هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد درباره گروههای جهادی مستقر در مناطق محروم مشهد میگوید: صفر تا صد خدمات پزشکی توسط این گروه جهادی در منطقه قرقی انجام میشود که به صورت ثابت دوشنبه هر هفته در محل خیریه حضرت علی اصغر (ع) خدمت رسانی میکنند.
حسین مؤمنی بیان میکند: در شانزده نقطه شهر با هماهنگی بسیج جامعه پزشکی مکانهایی را در نظر گرفتیم تا مداوای رایگان انجام دهیم.
او اظهار میکند: در هفته هفت صد نفر بیمار صفر تا صد پوشش خدمات درمانی علاوه بر ویزیت رایگان، داروی رایگان نیز دریافت میکنند.
مؤمنی بیان میکند: قرار است انتهای شهرک شهید رجایی، مرکزی به صورت ثابت به بیماران خدمت رسانی کند.
او میگوید: این گروههای جهادی هر هفته به یک منطقه از حاشیه شهر میروند و به طور رایگان مردم نیازمند را معالجه میکنند. همه نوع خدمات ویزیت، تزریقات، زنان و مامایی، دندان پزشکی، گوش و حلق و بینی و... در این مجتمع به صورت رایگان انجام میگیرد. پس از انجام هر ویزیت، داروی رایگان در اختیارشان قرار میگیرد و حتی اگر نیاز به عمل جراحی داشته باشند، به صورت رایگان مداوا میشوند. مؤمنی بیان میکند: شانزده گروه جهادی ذیل بسیج جامعه پزشکی چهارصد تا پانصد پزشک و پرستار در گروههای جهادی مشغول به خدمت برای مردم هستند.
در گروههای خارج از مشهد همه کانونهای بسیج جامعه پزشکی حضور دارند. هر سال یک بار بیمارستان صحرایی در یکی از مناطق محروم راه اندازی میشود و همه تخصصها را به آنجا میبریم و مردم تحت ویزیت و درمان قرار میگیرند و با توجه به همکاری دانشگاه، اتاق عمل بیمارستان نزدیکترین شهر یک تا سه روز، (یکی دو اتاق) در اختیار همکاران گروه جهادی قرار میگیرد.