به گزارش شهرآرانیوز، بانک مرکزی اعلام کرد از کل تسهیلات پرداختی، مبلغ ۲۵۰۱ هزار میلیارد تومان معادل ۸۴ درصد به صاحبان کسب و کار (حقوقی و غیرحقوقی) و ۴۷۷ هزار میلیارد تومان معادل ۱۶ درصد به مصرف کنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته است.
براساس گزارش بانک مرکزی در ۹ ماهه نخست امسال ۲۶۸۶ میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه بهزیستی به متقاضیان پرداخت شده است. همچنین ۷۶۹۶۷ میلیارد تومان وام قرض الحسنه ازدواج، ۱۲۵۳۱ میلیارد تومان وام قرض الحسنه فرزندآوری و ۸۲۲۳ میلیارد تومان وام ودیعه مسکن پرداخت شده است.
زنان سرپرست خانوار (دهکهای ۱ تا ۵ درآمدی) میتوانند تا سقف یک میلیارد ریال بدون نیاز به معرفی ضامن وام دریافت کنند. بانوان سرپرست خانوار زیر پوشش بهزیستی میتوانند با داشتن مدارک معتبر فنیوحرفهای و دیگر مراکز معتبر آموزشی، پرونده اشتغال تشکیل دهند. این زنان با داشتن مجوز کار و پس از تشکیل پرونده، صلاحیت فعالیتشان در کمیته اشتغال بهزیستی شهرستانها بررسی میشود و در نهایت با معرفی به بانکهای عامل، تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی با بهره ۴ درصد و بازپرداخت هفتساله دریافت خواهند کرد.
درمجموع ۲۴۷ هزار و ۵۰۰ خانوارشناسایی و تحت پوشش این دفتر قرارگرفتند که سرپرست آنان، زنانی هستند که همسرشان فوت شده یا طلاق گرفته اند و یا اینکه همسر آنها زندانی، معتاد و یا مفقودالاثر هستند. همچنین در این گروه تحت پوشش، دخترانی که خود سرپرست خانوار هستند نیز وجود دارد.
بانک مرکزی ضمن انتشار جدول ذیل اعلام کرد که از سامانه سمات براساس اطلاعات ارسالی بانکها استخراج شده و برگرفته از طبقه بندی ISIC است، بیانگر هدف از دریافت تسهیلات پرداختی در بخشهای اقتصادی طی ۹ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱ است.
بر این اساس سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخشهای اقتصادی طی ۹ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱ مبلغ ۱۸۸۳ هزار میلیارد تومان معادل ۷۵.۳ درصد کل تسهیلات پرداختی به صاحبان کسب و کار است. همچنین سهم تسهیلات پرداختی در قالب خرید کالای شخصی توسط مصرف کننده نهایی (خانوار) مبلغ ۲۱۱۰ هزار میلیارد تومان معادل ۴۴.۲ درصد از کل تسهیلات پرداختی به مصرف کنندگان نهایی (خانوار) است.
سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در ۹ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱ معادل ۶۹۳ هزار میلیارد تومان بوده است که حاکی از تخصیص ۳۶.۸ درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه درگردش کلیه بخشهای اقتصادی (مبلغ ۱۸۸۳ هزار میلیارد تومان) است؛ لذا ملاحظه میشود از ۸۸۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۷۸.۱ درصد آن (مبلغ ۶۹۳ هزار میلیارد تومان) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده که بیانگر توجه و اولویتدهی به تأمین منابع برای این بخش توسط بانکها در سال جاری است.
شایان ذکر است که همچنان باید در تداوم مسیر جاری، ملاحظات مربوط به کنترل تورم را نیز در نظر گرفت و همواره مراقب قدرت گرفتن پتانسیل تورمی ناشی از فشار تقاضای کل در اقتصاد نیز بود. بر این اساس ضروری است به افزایش توان مالی بانکها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه بانکها، کاهش تسهیلات غیرجاری و بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی بانکها، افزایش بهرهوری بانکها در تامین سرمایه در گردش تولیدی، پرهیز از فشارهای مضاعف بر دارایی بانکها و ترغیب بنگاههای تولیدی به سمت بازار سرمایه به عنوان یک ابزار مهم درتامین مالی طرحهای اقتصادی (ایجادی) توجه ویژهای کرد.