علیرضا ظهیری- معاون اجتماعی بهزیستی خراسانرضوی با بیان اینکه موضوع طلاق، چه توافقی و چه یکطرفه، طبق قانون باید پس از انجام فرایند مشاوره صورت پذیرد، اظهار کرد: در موضوع دعاوی خانواده هم در قانون مربوط به مشاوره قبل از طلاق مشخص شده است که دادگاهها میتوانند برای سایر دعاوی نیز مراجعه به مشاوره را الزامی کنند.
غلامحسین حقدادی افزود: متأسفانه در موضوع طلاق شاهدیم که آینده فرزندان طلاق بهصورت مشخص تعیین تکلیف نشده است و حضانت نیز مشخص نمیشود و گاهی هم در موضوع حضانت بین والدین دعاوی صورت میگیرد و فرزندان سپر بلای اختلافات والدین میشوند.
حضانت فرزندان با نظر مشاوره
وی تأکید کرد: در این راستا جلسه شورای مشورتی طرح طلاق و مراکز مشاوره برگزار و مقرر شد که با استناد به قانون مشاوره قبل از طلاق، موضوع حضانت فرزندان نیز به اظهارنظر مشاوره موکول شود.
حقدادی با اشاره به وجود قانون مربوط به حضانت فرزندان طلاق گفت: بر اساس طرح جدید بهجای استفاده صرف از بند قانونی مربوط به حضانت کودکان که فرزند تا هفتسالگی نزد مادر و پس از آن نزد پدر باشد، موضوع حضانت فرزندان به نظر مشاور و با استناد به بندهای قانونی بر مبنای مصحلت کودک انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه از هر ۱۰۰ زوجی که طلاق میگیرند، ۹۰ فرزند طلاق ثبت میشود، اظهار کرد: ۶۵ درصد افرادی که برای طلاق مراجعه میکنند، دارای فرزند مشترک هستند و با توجه به حجم بالای فرزندان طلاق نیاز بود که روشی جدید برای حضانت طراحی شود.
معاون اجتماعی بهزیستی استان با بیان اینکه ۸۱ مرکز مرتبط با طرح طلاق در استان فعال است و دوسوم این مراکز مربوط به مشاوره و یکسوم مربوط به مراکز مددکاری است، ادامه داد: از سال ۹۵ شاهد روند کاهشی طلاق بودیم و در سالهای ۹۵ و ۹۶ ثبت واقعه طلاق کاهش داشت.
وی گفت:، اما متأسفانه بهیکباره در سال ۹۷ شاهد جهش چشمگیر این رخداد بودیم و انتظار میرود در سال ۹۸ این جهش متوقف شود.
حقدادی در ادامه به برخی موارد مربوط به ازدواج و طلاق اشاره کرد و گفت: در برخی منابع اعلام میشود که در استان کاهش ازدواج داریم، اما وضعیت استان ما نسبت به بسیاری از استانهای دیگر مطلوبتر است و خوشبختانه در سن ازدواج نیز وضعیت استان با ثبت سن ازدواج در ۲۳ سال نسبت به کشور که سن۲۷.۵سال را ثبت کرده، بهتر است.
وی تأکید کرد: البته یکی از دلایل پایین بودن سن ازدواج در استان موضوع کودکهمسری است.
آماری نگرانکننده
معاون بهزیستی خراسانرضوی در ادامه به آماری نگرانکننده هم اشاره کرد و گفت: در گذشته نیمی از طلاقهای استان در فاصله زمانی ۵ سال اول ازدواج رقم میخورد، اما اینک روند ادامه زندگی افزایش یافته و شاهد هستیم که طلاق در فاصله زمانی بالاتر از ۵ سال در زندگی مشترک هم به وقوع میپیوندد.
وی تأکید کرد: این روند یک وجه خوب دارد که طلاقها در بسیاری از موارد هیجانی نیست، اما ترویج طلاق در سالهای بالای زندگی نگرانکننده است و این مسئله سبب افزایش فرزندان طلاق نیز خواهد شد.