اختلاف نظر میان کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال با برخی ارکان این فدراسیون اوج گرفته است. اختلافات بالا گرفته و با هر اقدام از سوی کمیته اخلاق، تعدادی از اعضای هیئترئیسه فدراسیون فوتبال واکنش نشان میدهند. آنچه مسلم است، این است که کمیته اخلاق به عنوان رکن قضایی فدراسیون فوتبال باید استقلال داشته باشد. اختلافنظرهای اخیر نیز نشان میدهد استقلال کمیته اخلاق حفظ شده، اما چه مسائلی باعث بروز برخی اختلافات و مشکلات شده است؟ کمیته اخلاق مدتهاست که آرای خود را نه از کانالهای ارتباطی فدراسیون فوتبال، بلکه از راهی که خودش تصمیم میگیرد اعلام میکند. هرچند شاید این شکل از اعلام آرا نیز دلایلی دارد که ریشه در همان اختلافات داخلی داشته باشد. آخرین رأی کمیته اخلاق در خصوص اتفاقات فینال جام حذفی بوده که محرومیت پنجساله حیدر بهاروند، دوساله سعید فتاحی، محرومیت ششماهه مالک و مدیرعامل داماش و جریمه نقدی عبدالکاظم طالقانی را به دنبال داشته است. رأیی که مورد اعتراض این افراد نیز قرار گرفته و البته مانند برخی آرای قبلی، این تصمیم نیز از سوی کانالهای رسمی و ارتباطی فدراسیون فوتبال منتشر نشده است. پیش از این هم رأیی در خصوص علی کفاشیان و عباس ترابیان در ارتباط با پرونده حق پخش تلویزیونی از سوی کمیته اخلاق صادر شده بود که اختلافاتی را در فدراسیون فوتبال نشان داد. واکنش نسبت به این رأی کمیته اخلاق حتی با اطلاعیه رسمی فدراسیون فوتبال روبهرو شد که اعلام کرد تا زمانی که رأی در کمیته استیناف بررسی نشود، رسمی نخواهد بود. درباره محرومیت سعید فتاحی از سوی کمیته اخلاق نیز ابراهیم شکوری به عنوان سرپرست دبیرکلی فدراسیون واکنش نشان داده و گفته بود آرایی از نظر آنها رسمیت دارد که روی سایت فدراسیون فوتبال منتشر شوند. دیروز هم محمود اسلامیان به عنوان عضو هیئترئیسه فدراسیون اعلام کرده کمیته اخلاق تصمیماتی میگیرد که با آبروی افراد بازی میشود. دراینباره البته گفته میشود که برخی آرا به مسئولان فدراسیون داده شده اما فدراسیون آرا را اعلام نکرده است. فدراسیونیها اعتقاد دارند شیوه اطلاعرسانی کمیته اخلاق در برخی موارد به گونهای بوده که گاهی اوقات با آبروی افراد بازی میشده و به همین دلیل گفته میشود مهدی تاج از کمیته اخلاق خواسته که آرا به شیوه فعلی از سوی این کمیته اعلام نشود اما این اتفاق رخ نداد تا اختلافات در فدراسیون فوتبال بیش از گذشته شود. نکته دیگر اینکه پس از صدور آرا از سوی این کمیته، شاهد اجراییشدن آنها نبودهایم همانند ماجرای محرومیت فتاحی و البته اظهار نظر دیروز حیدر بهاروند که اعلام کرده رأی کمیته اخلاق ضمانت اجرایی ندارد. ضمن اینکه در برخی اوقات هم شاهد شکستهشدن آرای کمیته اخلاق در کمیته استیناف بودهایم.
احکام کمیته اخلاق لازمالاجراست
بعد از آنکه بهاروند و طالقانی به نداشتن وجهه قانونی احکام کمیته اخلاق اشاره کردند، بررسیها نشان داد که احکام این کمیته از نظر قانونی کاملا قابل اجراست. اما ماده ۳ آیین نامه اخلاق فدراسیون فوتبال میگوید: کمیته اخلاق میتواند اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در حوزه فوتبال از جمله مقامات رسمی و بازیکنان و کارگزاران و واسطههای رسمی را در خصوص نقض قوانین اخلاقی و رفتارهایی که میتواند به تمامیت و اعتبار فوتبال کشور لطمه وارد کند، مورد بازخواست قرار دهد و در صورت لزوم احکام مناسب صادر کند. احتمالا استناد کمیته اخلاق برای رسیدگی به پرونده فینال جام حذفی هم همین ماده بوده است.
بهاروند: رأی صادرشده وجاهت قانونی ندارد
رئیس سازمان لیگ فوتبال ایران در واکنش به محرومیت پنجسالهاش گفت: درحالحاضر در محل کارم هستم و رأیی که صادر شده، برای خودشان است. این رأی وجاهت قانونی ندارد و اجرایی هم نخواهد شد. حیدر بهاروند در ادامه گفت: سؤال من این است که جرم من چیست که باید 5 سال محروم شوم؟ به خاطر تأخیر در برگزاری یک بازی فوتبال؟ این افراد اصلا مسلط به قوانین نیستند و با آییننامه فیفا و AFC آشنایی ندارند. در تمامی قوانین و آییننامهها آمده است که اگر در یک دیدار تأخیری صورت بگیرد، مسببان باید جریمه شوند نه مسئولان مسابقات؛ زیرا مسئولان مسابقه نقشی در تأخیر مسابقه نداشتهاند. رئیس سازمان لیگ همچنین افزود: دوباره سؤال میپرسم آیا تأخیر در برگزاری یک مسابقات 5 سال محرومیت دارد؟ اگر اینگونه است در تمامی مسابقاتی که با تأخیر برگزار شده، باید این جریمهها اعمال میشد. آیا افرادی که قبلا مسابقات را با تأخیر برگزار کردند محروم شدهاند؟ همانطور که گفتم این افراد هیچ تسلطی به قوانین فیفا و ایافسی ندارند. بهاروند در پایان تأکید کرد: کمیته اخلاق بهجای صدور اینگونه رأیها بگوید چرا برای پروندههایی که شائبه تبانی داشته و در اختیار آنهاست، رأیی صادر نمیکنند. من بهزودی تمام حرفهایم را درمورد آقایان به فوتبالیها خواهم زد.
فتاحی: هیچ کس بالاتر از قانون نیست
رئیس کمیته مسابقات سازمان لیگ به حکم کمیته اخلاق درباره محرومیت دوسالهاش واکنش نشان داد. سعید فتاحی درمورد محرومیتی که برایش درنظر گرفته شده است، گفت: براساس ماده ۵۱ آییننامه کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال، آرای این کمیته باید با نامه دبیرکل فدراسیون فوتبال از طریق دبیرخانه ابلاغ شود. اعلام رأی از طریق فضای مجازی و برخی سایتها فاقد اعتبار قانونی است. او در بخش دیگری از حرفهایش تأکید کرد: الان هم اعلام میکنم براساس همین ماده و ماده۲۶ که در آن به صراحت اعلام شده است اعضا و کارکنان این کمیته باید از محتویات پرونده، تحقیقها و تصمیمهای اخذشده حفاظت کنند و در صورت لغو این موارد هر فرد یا کمیتهای که تخلف کرده باشد، ازسوی کمیته انضباطی تعلیق خواهد شد تا در نشست بعدی هیئترئیسه فدراسیون فوتبال درباره این تخلف تصمیمگیری شود. فتاحی ادامه داد: من همان شب بازی پرسپولیس و داماش گیلانیان هم گفتم کمیته اخلاق خودش تخلف کرده و باید اطلاعیه و رأی را از طریق سایت فدراسیون فوتبال اعلام کند نه از طریق چند خبرگزاری خاص. ضمنا من در دفاعیاتم در کمیته اخلاق صراحتا اعلام کردم کمیته اخلاق صلاحیت رسیدگی به تأخیر در شروع یک بازی را ندارد و این امر در صلاحیت کمیته انضباطی است. رئیس کمیته مسابقات سازمان لیگ صحبتهایش را اینطور به پایان رساند: «تمام صحبتهای من براساس قانون و آییننامه خود کمیته اخلاق است و از رئیس این کمیته توقع دارم به عنوان مرد قانون و یک قاضی باتجربه قوانین آییننامه کمیته اخلاق را رعایت کند. هیچکس بالاتر از قانون نیست». باید دید اختلافات داخلی میان کمیته اخلاق و ارکان فدراسیون فوتبال تا کجا ادامه خواهد داشت و آیا آرای کمیته اخلاق در خصوص برخی ارکان فدراسیون اعمال میشود یا باید منتظر اتفاقات دیگری باشیم.
سخنگوی فدراسیون فوتبال: آرای صادرشده معتبر نیست!
امیرمهدی علوی، سخنگوی فدراسیون فوتبال در این باره گفت: صرف نظر از تصمیم کمیته اخلاق در فدراسیون در اتفاقات مسابقه فینال جام حذفی در اهواز، مسئول برگزاری مسابقه و مقامات اجرایی در سازمان لیگ کمیته اخلاق را صالح به رسیدگی نمیدانسته و به همین علت این عزیزان جهت ارائه توضیحات در کمیته اخلاق حضور نیافتند. مقامات اجرایی سازمان لیگ معتقدند اتفاقات مسابقه مذکور از جمله تأخیر در شروع مسابقه و نیز امتناع مسئولیتی تیم میهمان از برگزاری مسابقه مجموعهای از موارد نقض مقررات بازی است که در صلاحیت کمیته انضباطی است. وی ادامه داد: مراتب این امر در کمیته استیناف بررسی و اعتراض بهاروند، طالقانی و فتاحی به عدم صلاحیت کمیته اخلاق در کمیته استیناف بررسی خواهد شد که در نتیجه مرجع صالح رسیدگی توسط این کمیته تعیین و موضوع بررسی میشود. سخنگوی فدراسیون فوتبال در خصوص رأی کمیته اخلاق گفت: اینگونه اختلافات در مراجع قضایی در خصوص صلاحیت رسیدگی، امری طبیعی است. در پایان متذکر میشوم انتشار هرگونه رأی قبل از قطعیت و ابلاغ به افراد و انتشار آن در سایت رسمی فدراسیون فوتبال معتبر نیست. علوی درباره انتشار خبر تغییر سازمان لیگ به کمیته مسابقات گفت: چنین تصمیمی در راستای برنامه فدراسیون فوتبال نیست.