پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (دوشنبه، ۳ دی ۱۴۰۳) | صدور هشدار سطح نارنجی در شهر‌های بزرگ و صنعتی مشهد، سکونتگاه یک میلیون و ۳۵۰ هزار حاشیه‌نشین | ۸۵ درصد اراضی بازآفرینی مشهد، موقوفه هستند کلاهبرداری با شگرد ارائه تسهیلات | شناسایی ۱۰۰ مال‌باخته تاکنون (۳ دی ۱۴۰۳) قتل زن هنرمند توسط راننده‌اش در مشهد + عکس معرفی ۲ ویتامین که به کاهش وزن کمک می‌کنند غذا‌های کنسروی در چه شرایطی کشنده هستند؟ حکم ریاست ۱۸ دانشگاه کشور تأیید شد افزایش ۵۰ درصدی حقوق بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۴ | نحوه اجرای متناسب‌سازی در سال آینده چگونه است؟ نفوذ سامانه بارشی از غرب کشور از جمعه | آلودگی شدید هوای مشهد و ۹ شهر دیگر (۳ دی ۱۴۰۳) وزارت بهداشت: مردم هنگام آلودگی هوا در فضای باز تردد نکنند یک سرماخوردگی ساده با درمان میلیونی! «جنین» غیر از خدا پناهی ندارد وضعیت ارز دارو در سال ۱۴۰۴ چگونه خواهد بود؟ هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳) سهم مردم از هزینه‌های درمان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است | بدهی ۹۴ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت زن معتاد مدعی شد: قابله نوزادم را بعد زایمان دزدید «فاطمه» و «زهرا» پرتعدادترین نام دختران در ایران در حادثه سقوط هواپیما گردشگری در برزیل ۹ نفر کشته شدند+تصویر نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه| سه نفر از کادر درمان تعلیق شدند نشست «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی» در مشهد برگزار شد حجاب یک مسئله تمدنی و وجه تمایز ما با دنیای غرب است روماتیسم مفصلی ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد معاون دادستان مرکز خراسان رضوی: بیش از ۵۰ درصد طلاق‌ها ناشی از بی‌حجابی و بی‌بندوباری است ۱۵۰ دستگاه تلفن همراه سرقتی در مشهد کشف شد (۲ دی ۱۴۰۳) حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟ اصول رانندگی در زمان یخبندان و لغزندگی جاده | لغزندگی و رانندگی سقوط مرگبار بالگرد آمبولانس در ترکیه + فیلم عذرخواهی رئیس سازمان نظام پزشکی درخصوص حادثه نابیناشدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران تعداد پشت‌نوبتی‌های جهیزیه به صفر خواهد رسید مدارس کردستان فردا (۳ دی ۱۴۰۳) حضوری است آسیب‌دیدگان اجتماعی بیمه سلامت می‌شوند
سرخط خبرها

آیا با مرگ پیروز، نسل یوزپلنگ ایرانی منقرض شد؟

  • کد خبر: ۱۵۲۵۵۸
  • ۰۹ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۲
  • ۵
آیا با مرگ پیروز، نسل یوزپلنگ ایرانی منقرض شد؟
پس از چند روز که حال پیروز یوز ایرانی وخیم بود، صبح امروز خبری که همه از آن می‌ترسیدیم، منتشر شد و صبح امروز خبر رسید که پیروز توله یوز ایرانی جان خود را از دست داده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ پس از مرگ پیروز توله یوز ناکام ایرانی حالا نگرانی‌ها درباره وضعیت «یوز ایرانی» افزایش یافته است.

«پیروز» تلف شد

سرپرست دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط زیست از تلف شدن پیروز خبر داد.

غلامرضا ابدالی در گفت و گو با ایسنا در حالی از تلف شدن «پیروز» خبر داد که این گونه دیروز عصر به علت شرایط نامساعد کلیوی برای دیالیز صفاقی به اتاق عمل رفت اما نتوانست طاقت بیاورد.

«پیروز» به همراه دو توله یوز دیگر ۱۱ اردیبهشت ماه به روش سزارین از «ایران» - ماده یوز در اسارت - در پارک ملی توران متولد شد و تنها او زنده مانده است که در پارک پردیسان از او نگهداری می‌شود. پنجشنبه شب (۴ اسفندماه) بود که دستگاه گوارش «پیروز» دچار مشکل شد و دفع نداشت بنابراین به بیمارستان دامپزشکی مرکزی انتقال داده شد. معاینات لازم انجام شد و با حال مساعد به پارک پردیسان برگشت اما شنبه (۶ اسفند) دوباره به علت وضعیت نامساعدی که داشت به بیمارستان منتقل شد.

به گفته مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست «پیروز» از ابتدای تولد مشکلات گوارشی و نارسایی کلیوی داشته اما با آن مدارا می‌کرده است.

معاون سازمان محیط زیست در تاریخ ۲۱ دی ماه ۱۴۰۰ محیط زیست اکنون تنها ۱۲ قلاده یوزپلنگ ایرانی در کشور باقی مانده‌اند که از میان آن‌ها تنها ۳ قلاده، ماده هستند، چرا به این وضعیت رسیدیم؟

 اگر می خواهید خلاصه این گزارش را که درباره حال یوزهای ایرانی است ، در یک جمله بخوانید باید بدانید که: «حال یوز ایرانی نه تنها بد که فاجعه بار و فوق بحرانی است و بعد از شیر ایرانی و ببر مازندران به سمت انقراض می تازند!» متاسفانه این واقعیتی است که معاون تنوع زیستی سازمان محیط زیست هم به آن اشاره کرده است. حسن اکبری گفته اکنون تنها ۱۲ قلاده یوزپلنگ در کشور باقی مانده اند که ۳ قلاده از آن ها ماده بالغ هستند، این در حالی است که در اواخر دهه ۸۰ در کشورمان حدود ۱۰۰ قلاده یوزپلنگ ایرانی داشتیم. به هر حال در این گزارش سعی داریم ضمن معرفی یوز ایرانی به دلایلی که باعث شده سرنوشت این حیوان به این حال و روز بیفتد اشاره کنیم.

مرگ «پیروز»؛ ادامه تراژدی انقراض یوزپلنگ آسیایی

«پیروز» - توله یوز معروف ایرانی - امروز سه‌شنبه (۹ اسفند) بر اثر بیماری تلف شد. پیروزِ ۱۰ ماهه از پنجم اسفند به دلیل نارسایی کلیه تحت درمان قرار داشت و بستری بود. این توله یوز روز گذشته (۸ اسفند) به علت شرایط نامساعد کلیوی برای دیالیز به اتاق عمل منتقل شده بود.

تعداد بازدید : 769

ایران مادر پیروز باردار است

به گفته رئیس بیمارستان دامپزشکی مرکزی «ایران» مادر پیروز باردار است.

امیر مرادی رییس بیمارستان دامپزشکی مرکزی در ویدئویی درباره وضعیت جسمانی پیروز اظهارداشت: بعد از اینکه پیروز به بیمارستان منتقل شد، با اقدامات انجام شده سعی کردیم علائم بالینی و فیزیولوژیک حیوان را ثابت نگه داریم.

او در تشریح وضعیت پیروز به مادرش ایران هم اشاره کرد و گفت: ارزیابی‌ها انجام و جمع بندی این شد که به علت‌های مختلف دیالیز برای حیوان خطرناک است و از آنجا که مادرش ایران هم باردار است، از این رو امکان خونگیری از ایران هم ممکن نبود چون امکان داشت به حیوان شوک وارد شود.

رئیس بیمارستان دامپزشکی مرکزی تاکید کرد: البته انجام این کار الزاماً به معنای این نیست که با انجام دیالیز می‌توانیم مشکل کلیوی پیروز را رفع کنیم، هر پیش فرضی متعاقب این اقدام برای ما محفوظ است حتی ممکن است حیوان را که اکنون شرایط مناسبی ندارد حین انجام دیالیز از دست بدهیم.

تاریخچه یوزهای ایرانی

حال یوزهای ایرانی خوب نیست و جمعیت آنان روزبه‌روز در حال کاهش است و بیم آن می‌رود این حیوانات زیبا و خاص که ایران تنها زیستگاه آن‌ها در آسیاست، به‌زودی به جمع جانوران منقرض‌شده اضافه شوند. یوزپلنگ زمانی در اکثر نقاط آسیا از شبه‌قاره هند تا افغانستان، ترکمنستان و ایران تا شبه‌جزیره عربستان و سوریه پراکنده بود، اما اکنون در فهرست جانوران در آستانه انقراض اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت قرار دارد و منحصر به نواحی دورافتاده‌ای در بیابان‌های ایران شده‌ است. آخرین گزارش مستند از یوزپلنگ در هندوستان به سال ۱۹۷۴ برمی‌گردد؛ از آن زمان به بعد یوزپلنگ به همان سرعتی که می‌دود از سرتاسر قلمروی خود ناپدید شد. امروزه ایران آخرین پناهگاه یوزپلنگ آسیایی در دنیا به شمار می‌رود و به این دلیل به یوزپلنگ آسیایی، یوزپلنگ ایرانی هم می گویند.

آخرین وضعیت یوزپلنگ ایرانی

متاسفانه باید بگوییم که جمعیت یوزپلنگ ایرانی طی ۶۰ سال گذشته از ۳۰۰ قلاده به ۱۲ قلاده کاهش یافته است. البته این آمار توسط حدس های کارشناسی و به وسیله دوربین های تله ای به کار رفته در زیستگاه این جانداران به دست آمده است. این دوربین‌ها هنگام حضور یوزپلنگ، عملیات عکس‌برداری را به‌صورت اتوماتیک انجام می‌دهند و پس از ارائه عکس به کارشناسان حیات وحش، شمارش یوزپلنگ‌ها با توجه به خال‌های آن‌ها صورت می گیرد چراکه خال‌های این جانوران مانند اثرانگشت انسان، منحصربه‌فرد است. شاید به دلیل توانایی بالا در شکار و داشتن قابلیت‌های فوق‌العاده‌ای مانند سرعت بالا، شما به این فکر بیفتید که چگونه ممکن است یوزپلنگ‌های ایرانی تا این اندازه در خطر انقراض قرار بگیرند. اما باید بدانید که عوامل بسیار متعددی در بقای یک جانور نقش دارند که تنها یکی از آن‌ها توانایی شکار یا تامین غذاست.

دلایل انقراض یوز ایرانی | با مرگ پیروز احتمال انقراض یوزپلنگ ایرانی چقدر است؟

بنا بر داده‌های سازمان حفاظت از محیط‌زیست، بیشترین تلفات یوزپلنگ‌ها در ایران بین سال‌های ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۲ اتفاق افتاده است. فعالیت‌های آماری این سازمان، جمعیت کل یوزپلنگ‌های ایرانی را در سال ۱۳۷۶، ۵۰ تا ۱۰۰ قلاده برآورد کرده بود. این جمعیت در سال ۱۳۸۳، ۵۰ تا ۶۰ قلاده و در سال ۱۳۸۷، ۷۰ تا ۱۰۰ قلاده تخمین زده شده بود و حالا مسئولان محیط زیست کشور از باقی ماندن تنها ۱۲ قلاده یوزپلنگ خبر می دهند. اما دلیل این سیر انقراضی یوزپلنگ ها در کشورمان چیست؟ به گفته کارشناسان، یوزپلنگ ایرانی جانوری است که در شرایط اسارت جفت‌گیری نمی‌کند، احتمال مرگ توله‌ها و نرسیدن به سن زادآوری بسیار بالاست، به دلیل تمایل به مهاجرت و پیمودن مسافت‌های طولانی، حفاظت کردن از آن‌ها بسیار دشوار است و موارد دیگر که محافظت از آن ها را سخت می‌کند. همچنین برخی از عوامل انسانی که موجب کاهش چشمگیر جمعیت آن‌ها شده است به شرح زیر است:

۱- تخریب زیستگاه

 مرتضی اسلامی، عضو موسسه انجمن یوزپلنگ ایرانی تخریب زیستگاه یوزپلنگ را یکی از عوامل انقراض این حیوانات می داند و معتقد است با این روند حتی اگر جمعیت یوز احیا شود، دیگر زیستگاهی وجود ندارد که بخواهد یوزپلنگ در آن منطقه ادامه حیات دهد. او مجوز اکتشاف معادن در زیستگاه های یوزپلنگ ایرانی را یکی از عوامل انقراض می داند.

۲- استفاده از تله و طعمه مسموم

در ۹ شهریور ۱۳۷۳ ماده یوزپلنگی که به همراه سه توله‌اش برای خوردن آب به نزدیکی شهر بافق آمده بودند، هدف حمله چند فرد غیربومی با چوب و سنگ قرار گرفتند. در این ماجرا دو توله یوز کشته شدند.

۳- شکار غیر مجاز

متاسفانه برخی اقدام به شکار این حیوان می کنند.البته  تصاویر زیادی از شکار پلنگ ایرانی توسط شکارچیان که آن هم متاسفانه در خطر انقراض است در فضای مجازی دیده می شود.

۴- تصادفات جاده‌ای

با این که تمام جمعیت یوزپلنگ‌های ایرانی در مناطق حفاظت شده زندگی می‌کنند، ۷۰ درصد از آمار مرگ و میرشان به دلیل تصادفات جاده‌ای است. طی یک دهه اخیر در ایران، ۲۷ یوزپلنگ توسط عوامل انسانی مختلف از پا در آمده‌اند که حداقل ۱۱ مورد آن بر اثر برخورد با خودروهای عبوری بوده است. تا به حال یوزهای مختلفی در جاده‌های توران، بافق و دره انجیر قربانی تصادف با وسایل نقلیه شده‌اند. حداقل شش یوز در جاده منطقه حفاظت شده کالمند، جاده یزد - بندرعباس بر اثر تصادف با وسایل نقلیه عبوری کشته شده‌اند.

۵- سگ های ولگرد

یکی دیگر از علل انقراض یوزپلنگ ایرانی سگ های ولگردی هستند که به توله یوزها حمله می کنند. مرتضی پورمیرزایی، مدیرعامل انجمن یوزپلنگ ایرانی در این باره گفته: «از دلایل انقراض یوزها، حضور دام و مشخصا سگ و گرگاس‌ در زیستگاه‌های یوزهاست.»

آخرین اقدامات برای حفظ یوزپلنگ ایرانی

سال ۲۰۰۱ میلادی، نقطه آغاز تلاش‌ها برای بقای یوزپلنگ ایرانی بود که با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه توسعه سازمان ملل کلید خورد. عمده فعالیت‌های زیست‌محیطی این سازمان‌ها در پنج منطقه پارک ملی توران، پارک ملی کویر در استان سمنان، منطقه حفاظت شده بافق و پناهگاه‌های حیات‌وحش دره انجیر و نایبندان در استان یزد بود؛ جایی که تخمین زده می‌شود ۸۰ درصد جمعیت یوزهای ایرانی را در بر می‌گیرد. از جمله اقدامات مشترک سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه توسعه سازمان ملل، راه‌اندازی پروژه رادیو تله‌متری و نصب گردنبند ردیاب برای یوزپلنگ‌ها در سال ۲۰۰۷ بود که به کسب اطلاعات ارزنده‌ای در باره زیستگاه، توقفگاه، مسیرهای رفت‌وآمد و مهاجرت یوزها منجر شد. سال ۱۳۸۶ با ابتکار «انجمن یوزپلنگ ایرانی»، روز ۹ شهریور به عنوان روز ملی یوزپلنگ پیشنهاد شد و از آن سال در سراسر جهان بزرگداشتی به مناسبت این روز برای حفظ یوزپلنگ برگزار می‌شود. در سال ۱۳۹۵ هم معاون دفتر توسعه ملل متحد از کمک ۴۷ هزار دلاری سازمان ملل برای حفظ و صیانت از یوز ایرانی خبر داده بود. در سال‌های اخیر فعالیت رسانه‌ها و مطالب کتاب‌های درسی، سبب پدیدآمدن عزم عمومی برای حمایت از یوزپلنگ ایرانی شده است. با این حال، نقش بستن طرح یوزپلنگ بر پیراهن تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل، توجهات بیشتری را به مسئله انقراض یوز ایرانی جلب کرد. گرچه انتخاب سهوی طرح یوز آفریقایی به‌جای یوز ایرانی سبب بروز برخی حواشی جانبی شد، نفس این عمل بازخوردهای مثبت فراوانی داشت.

چند نکته درباره یوز ایرانی

۱- یوزها در حدود ۱۸ ماهگی از مادر خود مستقل می‌شوند تا بتوانند گستره جدیدی برای خود بیابند.

۲- یوز آسیایی دارای قابلیت ویژه‌ای برای وفق دادن خود با شدت دمای آب و هواست. یوز آسیایی از ۲۰ درجه زیر صفر در زمستان تا ۵۰ درجه بالای صفر در کویر ایران را در تابستان تحمل می‌کند.

۳- مطالعات نشان داده از هر ۲۰ توله یوزپلنگی که در طبیعت به دنیا می‌آیند، تنها یکی به ۱۸ ماهگی می‌رسد.

۴- از سال ۱۳۸۰ تاکنون، حداقل ۷۵ یوزپلنگ در مناطق مختلف ایران به دنیا آمده‌اند.

۵- بیش از ۸۰ درصد غذای یوزها را علف‌خواران وحشی و کمتر از ۱۰ درصد را پستانداران کوچک جثه تشکیل می‌دهند.

۶- یوزپلنگ به ندرت بیش از ۱۰ سال عمر می‌کند اما یوزپلنگی به نام جنگال در منطقه  نایبندان ۱۴ سال عمر کرد. جنگال به عنوان مسن‌ترین یوزپلنگ در دنیا شناخته شده است.

در هر سرزمینی حیواناتی وجود دارند که نماد کشورشان هستند، به نظر می‌رسید پس از انقراض شیر ایرانی و ببر مازندران، این جایگاه به یوزپلنگ ایرانی برسد، اما با آن چه که امروز از آخرین وضعیت یوزپلنگ‌های ایرانی شاهد هستیم، شاید تا یک دهه بعد غیر از نام آن ها، دیگر اثری از یوزهای ایرانی نماند. هرچند «تا ریشه در آب است، امید ثمری هم هست» و نباید امیدمان را برای احیای مجدد یوزپلنگ ایرانی در طبیعت از دست بدهیم و همه مان برای حفظ این حیوان دوست داشتنی و زیبا تلاش کنیم.

منبع: ایرنا/ روزنامه خراسان

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۹
0
6
دیگر دل پر دردمان تحمل خنجرهای از زمین و اسمان باریده را ندارد! خدایا مرحمت فرما مرهمی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۹
2
0
اولا اسماشونو‌ عوض کنید اینا چه اسمیه؟!!! اسم آدمیزاد رو روی حیوون نمیذارن.ثانیا اگر اونها رو تو طبیعت رها کنید و بهشوپ کاری نداشته باشید کمک بزرگی بهشون میکنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۰
چه تفکر قدیمی و ساده انگارانه ای .اطلاعات شما درباره حیوانات در حدشرم آوریه.تمام کارشناسان دوست دارند این حیوانات در طبیعت و آزاد باشند ولی یک حیوان بدون مادر مثل نوزاد می مونه و نمیتونه زنده بمونه .اینو هر کسی که یک جوجه یا بچه گربه بزرگ گرده باشه میدونه .باید مردم آموزش ببینند مثل شما حرف نزنند .چرا باید حیوان برای آب خوردن میاد رو بکشند .مگه نمی دونند کم ابیه و انسانها هر جا آبی بوده در اختیار خودش گرفته و داخل جوی های سیمانی و لوله کرده؟!مگه کم هستند چوپانها وباغدارها و کارخانه دارهایی که توله کشی می کنند از سگها و بعد سگ کوچولوها بزرگتر که شدند اونها رو ول می کنند تا بشن سگ ولگرد و توله حیوانات رو بخورند .چرا به این گروه افراد آموزش داده نمیشه ؟تلویزیون فقط توصیه به کشتار سگ می کنه .حیون بی گناه چرا ؟آدمها تا اینقدر احمق باشند محیط زیست همینه .فقط و فقط آموزش و فرهنگ سازی و ترویج دیگر دوستی. تمام
شهرام رییسی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۰
1
1
درود،
من طبیعت گرد و اهل سرحد چهاردانگه روستای دژکرد در۱۵۰ کیلومتری شهرستان اقلید دراستان فارس هستم.
من شخصادو باردرمنطقه دژکرد دربین سالهای۱۳۶۰تا۱۳۸۵ یوز پلنگ رادیدم.یکباردرحال دویدن در کوههای چهل شهیدان ویکبارهم جسد کشته شده یکشو دیدم..موقعیت جغرافیایی این منطقه کوهستانی هست دوربین چهارستون فارس.کهکیلویه،بختیاری واصفهان ودردامنه های رشته کوههای دنا قراردارد.دراین منطقه قبلا شیر،پلنگ،کفتار،گرگ ویوز و....بسیاردیده شده است..
ولازم است مسولان این محدوده را بررسی کنند.این هنوز یوزپلنگ و...درآن یافت شود
فاطمه
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۰
0
1
خدای من برای پیروزی که دیگه نیست
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->