محمدجواد ابوعطا | شهرآرانیوز؛ مرد حدودا چهل و هشت سالش را پر کرده بود، خیلی حرف میزد. هنوز اخمی ندیده بود که همه چیز را روی دایره ریخت و گفت صفرتا صدش کار خودش بوده است. خودش نقشه سرقتها را کشیده و خودش پولها را از حساب کریم شیره ایها بیرون کشیده و با دست خودش پول را به حساب بُنکداران برنج و روغن ریخته است.
پسرانش فقط هنگام خالی کردن وانت اسنپی سر کیسههای برنج را گرفته اند تا رگ سیاتیک پدرشان دوباره عود نکند. اصلا نیازی به بازجویی نبود و مرد چهل و هشت ساله انگار سرش گرم بود و چانه اش لق. او همه داستان درهم برهمش را نه یک بار بلکه چندبار تا رسیدن به مقر انتظامی تکرار کرد، حتی سقرمههای پسرش هم که دست بسته توی ماشین پلیس سمت چپش نشسته بود، نتوانست جلو پرحرفیهای او را بگیرد.
اما ترس پدر بی مورد هم نبود و نتیجه بازجوییهای اولیه نشان داد که پسرانش نه تنها بی گناه نیستند، بلکه نقشه اولیه سرقت از حساب شهروندان را پسربزرگتر طراحی و با پدر و برادر کوچکش اجرایی کرده اند. آنها نه تنها باید جوابگوی تعدادی شاکی از مشهد، اصفهان و تهران میبودند، بلکه مهر سابقه دار بودن هم وسط پیشانی شان کوبیده شد و با نظر قاضی پرونده پس از مدتی آب خنک خوردن در زندان، تازه خواهند فهمید پدرشان چرا خود را به آب و آتش زد تا پسرانش به جمع افراد سابقه دار نپیوندند.
مرد میان سال اصفهانی قصد داشت تا مبلهای کارکرده اش را بفروشد. قیمتی که سمسارها روی مبلها گذاشتند آن قدر پایین بود که مرد حتی به فکر اهدای مبلها هم افتاد. او دل خور از نوع کاسبی برخی سمسارها، به دنبال راهی بود تا مبلها را به قیمت بهتری بفروشد که دوستی به او پیشنهاد داد سایت دیوار را امتحان کند. مرد پس از کمی پرس و جو به این نتیجه رسید که بهترین راه فروش مبلها سایت دیوار است.
او تا به حال هیچ آگهی روی این سایت نگذاشته بود. با راهنمایی همان دوستش پس از عکس گرفتن از مبل ها، به این سایت واسطه گر آگهی داد و پیام «شما در صف انتظار هستید و چند ساعت دیگر آگهی شما نمایش داده خواهد شد» را دریافت کرد. هنوز زمان زیادی نگذشته بود که پیامکی روی گوشی اش آمد که برای ثبت آگهی تان روی سایت دیوار از طریق لینک زیر ۲ هزار تومان بپردازید.
مرد بی تجربهتر از آن بود که بداند هرگونه پرداخت وجه در سایت دیوار تنها از طریق نرم افزار و سایت انجام میشود و مسئولان دیوار هیچ گاه با خطوط شخصی به کاربران پیام نخواهند داد. مبلغ آن قدر ناچیز بود که مرد بلافاصله وارد لینک شد و تمام اطلاعات حسابش را وارد کرد، اما سیستم اخطار داد و پرداخت انجام نشد.
ساعتی بعد وقتی پیام برداشت از حسابش را دید، متوجه شد که فرد یا افرادی بدون اجازه مبالغی از حسابش برداشت کرده اند. او به پلیس فتای اصفهان مراجعه کرد و فهمید تنها خودش نیست که حسابش خالی شده، بلکه افراد دیگری هم هستند که هنگام آگهی گذاشتن در دیوار سرشان کلاه رفته است.
هر چند ماجرای کلاهبرداری در اصفهان موضوع جدیدی نبود و پیشتر هم با همین شگرد از شهروندان کلاهبرداری شده بود، اما زمانی که این شگرد در تهران نیز قربانی گرفت و چندین نفر به بهانه پرداخت ۲ هزار تومان برای آگهی در سایت دیوار، حسابشان خالی شده بود، کارشناسان پلیس فتا با توجه به هم زمانی این کلاهبرداریها احتمال دادند که با سارقان سریالی و کشوری روبه رو هستند که با سوءاستفاده از بی اطلاعی شهروندان به ثبت آگهی در سایتهای واسطه گر اقدام به فریب آنها کرده اند.
بررسیهای بعدی نشان داد که رد پای این کلاهبرداریها نیز در مشهد دیده شده است، از سویی پلیس به سرنخ مهمی دست یافت که نشان از آن داشت شیادان احتمالا در مشهد حضور دارند و این گونه یک پرونده کشوری برای رسیدگی در اختیار پلیس فتای خراسان رضوی قرار گرفت.
مأموریت رسیدگی به پرونده با دستور سرهنگ علی اکبر قرائی پور، رئیس پلیس فتای خراسان رضوی بر عهده کارشناسان اداره عملیات ویژه پلیس فتای استان قرار گرفت.
تحقیقات ابتدایی نشان داد متهمان پس از خالی کردن حساب شهروندان، پولها را به چند کارت بانکی مختلف واریز کرده اند که پیگیری پلیس آنها را به حاشیه شهر و چند معتادی رساند که کارتهای بانکی شان را در ازای مبالغی ناچیز به افرادی غریبه اجاره داده بودند، غافل از اینکه آنها نیز در این سرقتها سهیم هستند و باید پاسخگوی شاکیان باشند.
وقتی مأموران نتوانستند از معتادان سرنخ به دردبخوری بیرون بکشند به سراغ نوع خرج کرد پولهای سرقتی رفتند. نتیجه تحقیقات فنی نشان از آن داشت که شیادان با پولهای سرقتی اقدام به خرید برنج و روغن از کلی فروشهای بولوار مصلی کرده اند.
تحقیقات میدانی هم نشان داد که کلاهبرداران به صورت تلفنی اقدام به خرید و واریز وجه کرده اند و کالاها را با وانت اسنپ دریافت کرده اند. شم پلیسی مأموران با توجه به سرنخهایی که در تحقیقات میدانی به دست آورده بودند، خیلی زود مشت کلاهبرداران را برای آنها باز کرد و مأموران موفق شدند با ردزنی آخرین خرید تلفنی آنها در کمتر از چهار ساعت مخفیگاه متهمان را در بولوار مصلی شناسایی کنند.
کارشناسان پلیس فتا با دستگیری یک مرد میان سال و دو پسر جوان که نسبتشان پدر و پسر بود، توانستند از این پرونده رمزگشایی کنند. از مخفیگاه این افراد نیز پنجاه کیسه برنج و صد حلب روغن نباتی پنج کیلویی که با همین شگرد خریداری شده بود کشف شد. مأموران در بازجوییهای تخصصی فهمیدند که متهمان برای پول شویی اقدام به فروش اجناس به قیمتی نازل در سایت دیوار کرده اند.
متهمان همچنین اعتراف کردند که نقشه سرقت را پسر بزرگ خانواده کشیده و آنها در رصد آگهیهای دیوار تنها لحظاتی پس از انتشار، زمانی که هنوز آگهی دهنده متوجه انتشار آگهی اش نشده بود، پیامکهای دوهزارتومانی شان را ارسال کرده و عدهای ندانسته با ورود به لینک آلوده، ابتدا به شیادان اجازه دسترسی به پیام هایشان را داده و در ادامه نیز با وارد کردن اطلاعات حسابشان، دست آنها را در برداشتهای غیرمجاز باز گذاشتهاند.
تا کنون شاکیانی از مشهد، اصفهان و تهران از متهمان شکایت کرده اند که تعداد دقیق کلاهبرداریها در دست بررسی است.