افتتاح پروژه عظیم تامین آب و برق سریلانکا با دانش مهندسان ایرانی + عکس دلار به کانال ۶۳ هزار تومان برگشت | روند نزولی قیمت طلا و دلار ادامه دارد (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) کنسرسیوم چیست؟ + معروف‌ترین کنسرسیوم‌های ایران و جهان زندگی ۴۹ درصد ایرانیان روی پهنه‌های فرونشست است خوش‌شانسی سهام کوچک‌تر | گزارش وضعیت بازار سهام (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) لایحه اصلاح قانون کار به مجلس می‌رود | هزینه‌ها دلاری، مزد کارگر ریالی قیمت طلا و سکه در بازار امروز مشهد (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) بررسی وضعیت بازار اجاره‌مسکن در منطقه عبادی مشهد | وفور فایل‌های رهن کامل + جدول (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) ۴۵ درصد سهمیه تخم نوغان در خراسان رضوی توزیع شد ۱۴ هزار کارگر مشمول بیمه ساختمانی در انتظار سهمیه در خراسان رضوی خراسان‌رضوی در  فهرست استان‌های با کمترین نرخ بیکاری کشور | آیا تعطیلی پنج‌شنبه‌ها تأثیری بر حقوق کارگران دارد؟ قیمت انواع سکه (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) | حباب سکه کاهشی شد قیمت طلا، دلار و سکه در بازار امروز (چهارشنبه، ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) نگاهی به ادعاهای اخیر درباره اعطای وام با کارت یارانه قیمت دنا پلاس اتومات بالا رفت؛ پژو ۲۰۷ ارزان شد+ جدول قیمت خودرو (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) رونق فروش لباس تاناکورا در مناطق برخوردار شهر مشهد | کاسبی با نداری مردم! تولید قراردادی دام راهی برای رسیدن به خودکفایی گوشت قرمز آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس طلا ارزان‌تر می‌شود | پیش‌بینی اکثر تحلیل‌گران از قیمت طلا و سکه کاهشی است (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) قیمت محصولات سایپا و ایران‎‌خودرو در بازار امروز (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) فروش بیش از ۱۱۷ هزار سکه در مرکز مبادله تا امروز (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) بنزین سوپر امروز در کدام جایگاه‌های مشهد توزیع می‌شود؟ (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) + مسیریابی شرایط خرید لاستیک دولتی در اردیبهشت‌ماه اعلام شد خبر‌های جریان‌ساز برای معامله‌گران بازار ارز چیست؟ (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) ماکارونی گران شد (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) چرا مردم کاهش تورم را احساس نمی‌کنند؟
سرخط خبرها

حصارکشی یا آزادسازی اقتصاد؟

  • کد خبر: ۱۵۶۵۶
  • ۰۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۴
حصارکشی یا آزادسازی اقتصاد؟
رضا کربلائی کارشناس مسائل اقتصادی
ایران هم‌اکنون دارای ۸ منطقه آزاد تجاری شامل کیش، چابهار، قشم، اروند، ماکو، انزلی، ارس و فرودگاه امام خمینی (ره) و همچنین ۳۰ منطقه ویژه اقتصادی است. درحالی که هنوز درباره کارایی و اثربخشی سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های اقتصادی در این مناطق نسبت به سرمایه‌گذاری در سرزمین اصلی محل مناقشه جدی است، نمایندگان مجلس در ماه‌های پایانی فعالیت دوره فعلی مجلس به مصوبه‌ای رأی داده‌اند که بر اساس آن ۸ منطقه آزاد تجاری صنعتی و ۱۳ منطقه ویژه اقتصادی ایجاد خواهد شد و حتی صحبت از ایجاد ۹۰ منطقه ویژه اقتصادی مطرح است.
 
این لایحه ۲۳ تیرماه ۱۳۹۵ از سوی دولت تقدیم مجلس شده و در واپسین روز‌های فعالیت دوره کنونی قانون‌گذاری به تصویب رسیده و همچنان از سوی شورای نگهبان با مغایرت‌های جدی مواجه شده است و به نظر می‌رسد گذشته از مغایرت‌های جدی مصوبه مجلس با قانون برنامه ششم توسعه و برخی مفاد قانون اساسی، این نکته مهم است که نتیجه سیاست تکثرگرایی حداکثری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی چه دستاوردی برای اقتصاد ایران دارد و آیا این سیاست به رشد اقتصادی، رونق تولید صادراتی، ایجاد اشتغال پایدار و اهداف موردنظر دولت خواهد انجامید یا خیر؟
 
تجربه مناطق آزاد تجاری و صنعتی موجود کشور نشان می‌دهد که دست‌کم بخش زیادی از اهداف قانون‌گذاران و دولت‌ها برای تبدیل این مناطق به سکوی صادراتی و رشد اقتصادی از کانال ارزش‌افزوده در رشته‌های هدف‌گذاری‌شده محقق نشده است و بعید به نظر می‌رسد که با افزایش تعداد کمّی این مناطق هم اتفاق خاصی در سپهر اقتصادی ایران رخ دهد، مگر اینکه یک محل درآمدی کوتاه‌مدت از محل فروش زمین و نظایر آن عاید دولت شود، درحالی‌که به منابع درآمدی پایدار دولت از محل مالیات‌ستانی آسیب می‌رساند.
 
حلقه گم‌شده سیاست‌گذاری اقتصادی در ایران را نباید در گسترش کمّی و بدون ملاحظات اقتصادی و فنی مناطق آزاد تجاری و صنعتی جست‌وجو کرد و مصوبه مجلس درنهایت به‌منزله سوراخ کردن محیط اقتصادی کشور به‌جای آزادسازی و رقابتی‌تر شدن فضای اقتصادی خواهد بود. مشکل اینجاست که به دلیل موانع پرشمار بر سر کسب‌وکار و سرمایه‌گذاری فعالان اقتصادی در محیط اقتصادی کشور، سیاست‌گذاری به سمت ایجاد مناطق آزاد تجاری و ویژه صنعتی برای بهره‌مندی از مزایای قانونی نظیر معافیت‌های مالیاتی و مشوق‌های مالی و بانکی تغییر جهت داده است و هم دولت‌ها و هم مجالس گذشته و حاضر به‌جای درک صحیح از مشکلات ساختاری اقتصادی در سرزمین اصلی، به دنبال ایجاد مناطق حصارکشی‌شده با عنوان‌ها و اهداف مختلف سوق پیدا کرده‌اند و تصورشان این است که از این کانال می‌توانند به اقتصاد کشور کمک کنند.
 
افزون بر اینکه انگیزه بسیاری از نمایندگان مدافع ایجاد مناطق اقتصادی برخاسته از انگیزه‌های بخشی و منطقه‌ای بدون در نظر گرفتن محدودیت‌های منابع و کمبود شدید زیرساخت‌هاست و به نظر می‌رسد تصمیم اخیر مجلس بیشتر منعکس‌کننده انگیزه‌های سیاسی و انتخاباتی باشد، غافل از اینکه سوراخ کردن محیط کلان فعالیت‌های اقتصادی و تقسیم آن به سرزمین اصلی و مناطق آزاد و ویژه حتی خطر دوزیستی شهروندان را تشدید می‌کند که نتیجه این دوزیستی، ایجاد شائبه ناعدالتی، بحران هویتی و فرهنگی و نارضایتی‌های بعدی خواهد بود.
 
پیشنهاد می‌شود هم مجلس و هم دولت و البته قوه‌قضائیه به‌جای دل بستن به ایجاد فضای گلخانه‌ای اقتصادی با ایجاد مناطق یادشده در مسیر آزادسازی اقتصادی، رفع انحصار، بهبود محیط کسب‌وکار، تقویت امنیت سرمایه‌گذاری بر اساس یک افق بلندمدت گام بردارند تا انگیزه فعالیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری در سرزمین اصلی افزایش یابد و از سوی دیگر کیفیت و جهت‌گیری رویکرد اقتصادی مناطق آزاد و ویژه دبازنگری شود. در غیر این صورت شاهد اتلاف منابع و دور شدن از اهداف کلان و پرداختن به حاشیه‌ها در اقتصاد کشور خواهیم بود و چند سال بعد عوارض این تصمیم اشتباه نمایان خواهد شد.  
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->