پیش بینی قیمت طلا و سکه (دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳) پیش بینی بورس (دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳)| قله نوردی شاخص بورس ادامه دارد؟ تکذیب گمانه‌زنی‌های افزایش قیمت بنزین (۲ دی ۱۴۰۳) برای خرید آهن‌آلات در مشهد چه باید کرد؟ انبوه‌سازان لاکچری‌ساز بلای جان بازار مسکن ماجرای برنج‌های وارداتی آلوده چیست؟ نقد‌های مردمی به عرضه روغن‌موتور‌های بی‌کیفیت در مشهد قیمت خودرو‌های خارجی رشد ۳ تا ۳۵ میلیون تومانی پیدا کرد (۲ دی ۱۴۰۳) قیمت خودرو‌های داخلی در مسیر کاهش (۲ دی ۱۴۰۳) | پژو ۲۰۷ اتوماتیک یک میلیارد و ۳۵ میلیون تومان موتور بورس با بزرگان بازار روشن ماند | گزارش وضعیت بازار سهام (۲ دی ۱۴۰۳) نرخ طلا و سکه در مشهد (۲ دی ۱۴۰۳) حجم مخازن سد‌های خراسان رضوی، فقط ۱۴ درصد! اداره کل صمت خراسان رضوی طی ۸ ماه ابتدایی ۱۴۰۳ رتبه سوم کشور در تعداد پرونده کشف کالای قاچاق را کسب کرده است ۹ مزرعه ماهی خاویاری در خراسان رضوی فعال است قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲ دی ۱۴۰۳) | ریزش قیمت‌ها در بازار ارز و طلا آغاز عرضه سنگین دلار، تتر و درهم از فردا (۳ دی ۱۴۰۳) قانون پیش فروش مسکن اصلاح می‌شود جلسه مجلس با همتی و فرزین برای بررسی افزایش قیمت ارز، سه‌شنبه (۴ دی ۱۴۰۳) برگزار می‌شود کدام آپارتمان‌ها در وضعیت رکود بازار مسکن خریدار دارند؟ (۲ دی ۱۴۰۳) ویدئو | عبده تبریزی: قیمت پایین برق و گاز اقتصاد ایران را آشفته کرده است دلار حواله از ۶۳ هزار تومان عبور کرد (۲ دی ۱۴۰۳) ویدئو | قالیباف: گرانی‌های قیمت ارز و کمبود برق و گاز این روزها مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده است زیان ۲۵۰ همتی صنایع درپی قطعی برق برنامه‌های مجلس برای حمایت از بورس چیست؟ |رونق بازار سرمایه با بازار توافقی ارز دستور پزشکیان برای تسریع در پرداخت وام ازدواج سرنوشت نامعلوم تعهدات مالی سفرهای استانی دولت سیزدهم به خراسان رضوی واریز سود به حساب بیش از ۲۰ میلیون سهامدار در پاییز ۱۴۰۳ جلسه غیرعلنی مجلس در مورد نوسانات نرخ ارز برگزار شد (۲ دی ۱۴۰۳) قیمت امروز میوه و صیفی جات در مشهد (۲ دی ۱۴۰۳) | هویج کیلویی ۱۰ هزار تومان
سرخط خبرها

عقب ماندگی حقوق کارگران درماراتن تورم

  • کد خبر: ۱۵۷۳۰۸
  • ۱۹ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۶
عقب ماندگی حقوق کارگران درماراتن تورم
اگر نرخ تورم سالانه ۴۶/۵ درصدی بانک مرکزی را بپذیریم، افزایش حقوق کارگران ۲۵/۵ درصد از نرخ تورم عقب‌تر است.

به گزارش شهرآرانیوز، «کوچک شدن سفره مردم»؛ این اصطلاح که مدتی است بیش از گذشته در گفتگو‌های روزمره شنیده می‌شود و بخش بزرگی از جامعه آن را به وضوح درک کرده اند، اولین نتیجه تورم اقتصادی در زندگی افراد است؛ به ویژه آن‌هایی که هرقدر می‌دوند، به گرد پای افزایش قیمت‌ها هم نمی‌رسند و برای میزان شدن ترازوی دخل وخرج خود به اجبار روی اولویت‌های زندگی خط می‌کشند. تورم کالا‌های مصرفی در سال‌های اخیر فراز زیاد و فرود اندکی داشته و سال گذشته نیز باوجود تلاش دولت برای کنترل، سیری صعودی را طی کرده است.

مرکز بی آمار

سال‌های گذشته مرکز آمار ایران به صورت معمول در اول فروردین، گزارش تورم اسفند را منتشر می‌کرد و مشخص می‌شد که از ابتدای سال چه بر سر قیمت کالا‌ها و خدمات مصرفی آمده است، اما امسال با وجود گذشت دو هفته از فروردین و نام گذاری این سال به نام «مهار تورم، رشد تولید» توسط رهبر معظم انقلاب، هنوز خبری از گزارش مرکز آمار نیست، درعوض بانک مرکزی که همیشه با تأخیر این آمار را منتشر می‌کرده، حالا در گزارشی از تورم ماهانه ۶/۶ درصدی و تورم سالانه ۴۶/۵ درصدی اسفند در نقاط شهری کشور خبر داده است؛ این یعنی بهای خدمات و کالا‌های مصرفی در اسفند نسبت به ماه قبل از آن (بهمن)، ۶/۶ درصد و در ۱۲ ماه منتهی به اسفند، ۴۶/۵ درصد افزایش پیدا کرده است؛ البته باید این نکته را هم درنظر داشته باشیم که همیشه آمار تورم بانک مرکزی با مرکز آمار ایران اختلاف دارد و در مواقعی از آن کمتر است، پس اگر مرکز آمار سکوت خود را بشکند، بعید نیست که شاهد افزایش این شاخص باشیم.

جاماندن کارگران

اگر نرخ تورم ۴۶/۵ درصدی بانک مرکزی را قبول کنیم، بهای یک سبد کالایی مشخص در پایان سال ۱۴۰۱ به صورت میانگین ۴۶/۵ درصد بیشتر از ابتدای این سال بوده است. حالا این پرسش مطرح است که با وجود این افزایش قیمت ها، حقوق کارگران در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ چقدر افزایش خواهد داشت؟ ۲۱ درصد. یعنی همین اول کار، کارگران ۲۵/۵ درصد از تورم سالانه جامانده اند.

براساس گزارش بانک مرکزی ایران، تورم در خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها با ۵۴/۶ درصد پس از رستوران‌ها و هتل‌ها رتبه دوم را داشته است. تصور کنید اگر در ابتدای سال قبل برای یک فهرست فرضی از مواد غذایی یک میلیون تومان پرداخت می‌کردید، همین سبد در پایان سال (براساس گزارش بانک مرکزی) برای شما حداقل یک میلیون و ۵۶۴ هزار تومان آب می‌خورد یا اگر برای اجاره خانه خود ۴ میلیون تومان پرداخت می‌کردید، براساس نرخ تورم ۴۸/۳ درصدی اعلام شده مسکن در گزارش بانک مرکزی، باید حدود ۶ میلیون تومان برای اجاره همین خانه پرداخت کنید. حالا باتوجه به افزایش ۲۱ درصدی حقوق کارگران (سایر سطوح) و تورم ۵۴/۶ درصدی اقلام خوراکی، سفره غذایی آن‌ها حدود ۳۴ درصد کوچک‌تر خواهد شد.

اما این را که این اعداد و ارقام چقدر به واقعیت نزدیک هستند، هرکس به گونه‌ای تفسیر می‌کند. بررسی‌های ما نشان می‌دهد که جاماندن اقشار مختلف به ویژه دهک‌های پایین جامعه از هزینه‌های زندگی به ویژه در کلان شهرها، بیش از این هاست و شاید آخرین گزارش مرکز آمار ایران، تأییدی بر این ادعا باشد.
براساس آخرین گزارش این مرکز در بهمن، محدوده تغییرات تورم دوازده ماهه در گروه عمده «خوراکی‌ها و آشامیدنی ها» ۶۷/۷ درصد بوده است، پس باتوجه به افزایش قیمت‌ها در اسفند، می‌توان پیش بینی کرد که تورم در این حوزه احتمالا به بیشتر از ۷۰ درصد رسیده است.

تأثیر تورم

اینکه تأثیر تورم بر سفره مردم چقدر است، بستگی به ساختار بودجه یا همان درآمد خانواده دارد؛ مثلا تورم برای خانواده‌هایی که درآمد آن‌ها براساس تورم افزایش پیدا نمی‌کند (یعنی بیشتر نیروی کار) به شکل گرانی کالا و خدمات و کاهش قدرت خرید، احساس می‌شود و برای اقشاری که درآمد و دارایی شان بیش از نرخ تورم افزایش پیدا می‌کند، کمتر محسوس است.

شاید این جمله که تورم، ثروتمندان را ثروتمندتر و حقوق بگیران را فقیر‌تر می‌کند، در اینجا قابل درک باشد؛ به همین دلیل است که به گفته کارشناسان، لمس تورم به چگونگی موقعیت اقتصادی خانوار و آسیب پذیری آن از نرخ تورم و هم زمان بیکاری و درنتیجه ساختار بودجه خانوار بستگی دارد. شکاف طبقاتی که این روز‌ها باید نام گسل بر آن گذاشت، از همین نقطه آغاز می‌شود.

اکنون طبق آمار منتشرشده توسط وزارت کار براساس برآورد‌ها اعلام شده است که نرخ فقر یک خانوار چهارنفره در سال ۱۴۰۱ برای کل کشور ۷/۷ میلیون تومان و در شهر تهران ۱۴/۷ میلیون تومان است که شاید بتوان این رقم را برای کلان شهر مشهد حدود ۱۱ میلیون تومان درنظر گرفت، حتی با قبول این اعداد، اکنون بخش درخورتوجهی از خانوار‌های ایرانی زیر خط فقر هستند، بنابراین کاهش سرعت نرخ تورم نمی‌تواند اثر محسوس و آنی بر سبد هزینه و دست آخر سفره آن‌ها بگذارد؛ چون کاهش نرخ تورم به معنی ارزانی نیست و درحقیقت یعنی گرانی با سرعت کمتری رخ می‌دهد؛ البته مهار تورم با رشد تولید، شاید بتواند رونق را به این سفره‌ها بازگرداند.

عقب ماندگی حقوق کارگران درماراتن تورم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->