سعیده آلابراهیم | شهرآرانیوز؛ گره مرز برزخی مشهد با طرقبهشاندیز گویا باز شده و آنطور که جواد خدایی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسانرضوی، به خبرنگار شهرآرا گفته است «تعیینتکلیف این حریم از لحاظ فنی به پایان رسیده و قرار است ظرف یک یا دو هفته آینده با وزارت کشور مکاتبات لازم دراینباره انجام شود.»
ماجرای این اختلاف مرزی به سال ۱۳۸۷ برمیگردد، یعنی همانسالی که در تقسیمات کشوری شهرستان طرقبهشاندیز متولد شد. تقریبا همان زمان هم بود که شورای عالی معماری و شهرسازی طرح سوم جامع مشهد را تصویب و محدوده و حریم این شهر را مشخص کرد، اما خطوط تعیینشده در طرح جامع مشهد با خطوط تعیینشده برای طرقبهشاندیز با هم تداخل داشت و همینمسئله به ریشه این اختلاف مرزی میان دو شهرستان تبدیل شد؛ اختلافی که منجر به بلاتکلیفی زمینهای زیادی در این محدوده شده است. از سوی دیگر اختلاف بر سر این حریم، گود را برای سودجویی زمینخواران و تهدید فرصتطلبان برای تصرف طبیعت خالی کرده است؛ همچنین مانعی برای برنامههای توسعهای است.
۳۰ خردادماه پارسال معاون دادگستری خراسانرضوی در پاسخ به خبرنگار شهرآرا، از ورود جدی این مجموعه به موضوع حریم اختلافی مشهد و طرقبهشاندیز خبر داد. سیدامیر مرتضوی که معتقد است این موضوع دو حوزه سیاسی و جغرافیایی را دربر گرفته و وزارتخانههای کشور و راهوشهرسازی در آن دخیل هستند، همانزمان درباره برنامه دستگاه قضا برای تعیین تکلیف این اختلاف کهنه گفته بود: ابتدا باید این طرح در مرکز استان توسط اداره کل راه وشهرسازی و معاونتهای سیاسی و عمرانی استانداری آماده شود و پس از آن به دو وزارتخانه مرتبط اعلام و در نهایت تصویب و ابلاغ شود که هنوز این اتفاق نیفتاده است.
اگرچه یعقوبعلی نظری، استاندار خراسانرضوی، اول شهریورماه ۱۴۰۱ در نشستی خبری در پاسخ به خبرنگار شهرآرا از تعیین تکلیف قطعی این مرز اختلافی تا پایان همان سال خبر داده بود، خدایی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسانرضوی، هم در همان نشست دراینباره گفته بود: برای جمع بندی مسئله، کمیتهای فنی تشکیل شده است و در حال گفت وگوی نهایی با حوزههای تصمیمگیری این موضوع هستیم تا جمعبندی نهایی را به وزارت کشور ارائه دهیم. این موضوع بی شک تا پایان امسال به جمع بندی خواهد رسید.
اگرچه سال ۱۴۰۱ به پایان رسید و خبری از حل اختلاف مرزی مشهد با طرقبهشاندیز نشد، اما خدایی حالا در گفتگو با خبرنگار شهرآرا میگوید: حریم اختلافی مشهد و طرقبه و شاندیز از لحاظ فنی تعیینتکلیف شده است و اگر نکتهای پیش نیاید، ظرف یک یا دو هفته آینده مکاتبات لازم درباره جمعبندی فنی با وزارت کشور انجام خواهد شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسانرضوی خاطرنشان میکند: این جمعبندی با حضور مدیران شهرستانها و دستگاههای مربوط بوده است که در نهایت وزارت کشور نیز اقدامات موردنظر را در دستورکار قرار میدهد.
او با بیان اینکه ماجرای حریم اختلافی در بازه زمانی حدود پانزده سال اتفاق افتاده است، تصریح میکند: اکنون تغییراتی در این محدوده رخ داده یا عناصری مانند آزادراه مشهد-چناران و تحولات در شبکه حملوقل یا نظام کاربری به آن اضافه شده است که میتواند در حل این مشکل بسیار کمک کند. آزادراه مشهد-چناران بدون شک به عنوان یک عنصر مصنوع مهم در این تقسیمبندیها تأثیرگذار است.
خدایی در پاسخ به این پرسش که قرار است دقیقا چه اتفاقی برای این حریم اختلافی بیفتد، گفت: اتفاقی که قرار است بیفتد از لحاظ فنی توضیح مفصلی دارد و پس از تأیید وزارتخانه اعلام میشود.