امیررضا وثوقی - ۲ سالی میشود که نبض بازار تند میزند و با هرتپش، قیمتها پلهبهپله بالا میروند. افزایش قیمتها به تغییر رویه مصرف در میان مردم منجر شده است، بهنحویکه به نظر میرسد تعمیر مقرونبهصرفهتر از خرید است و به همین دلیل با افزایش تقاضای مردم برای تعمیرات لوازم خانگی و بهخصوص لوازم گرمایشی مدرن نظیر پکیجهای گرمایشی هزینه تعمیرات افزایش یافته است.
بخشی از هزینه تعمیر شامل لوازم و قطعات جانبی و بخشی شامل اجرت تعمیر میشود. بررسیهای شهرآرا نشان میدهد که ضعف در قانونگذاری به کاهش نظارتپذیری در تعرفهگذاری اجرت تعمیر منجر شده است. طبق قانون این جنس از فعالیتهای صنفی نرخنامه ندارد و بررسی کارشناسی برای هر فعالیت جدا انجام میشود. به همین دلیل شهروندان باید در ازای پرداخت هرگونه هزینه تعمیرات فاکتور دریافت کنند تا در صورت شکایت بتوانند درخواستشان را پیگیری کنند.
نرخمان تغییر نکرده است
معاون اتحادیه تعمیرات لوازم الکترونیک مشهد در اینباره به شهرآرا میگوید: نرخنامه تعمیر لوازم گرمایشی از سال ۹۲ تغییر نکرده و نرخنامه جدیدی به تعمیرکاران داده نشده است. تعمیرکاران با توجه به رشد هزینهها میتوانند با رضایت مشتری سالی ۱۰ درصد نسبت به نرخنامه سال ۹۲ افزایش قیمت داشته باشند. ما امیدواریم تا یک ماه دیگر نرخنامه جدید منتشر شود تا ابهامات درباره حقالتعمیر لوازم گرمایشی از جمله بخاری حلوفصل شود.
اکبر نفتی با اشاره به لزوم ارائه فاکتور به مشتری در خصوص بررسی شکایات شهروندان میگوید: اگر شهروندان اعتراض یا شکایتی درباره دریافت هزینه اضافی توسط تعمیرکاران لوازم گرمایشی دارند، میتوانند با مراجعه به اتحادیه تعمیرکاران شکایت خود را ثبت کنند. پس از بررسی شکایتشان اگر تخلف محرز شود، همه تلاش خود را برای احقاق حقوق مشتریان خواهیم کرد.
تعویض مقرونبهصرفهتر از تعمیر!
مدیر بازرگانی یکی از شرکتهای فروش و خدمات نیز پس از فروش سیستمهای گرمایشی با اعلام قیمت پایهای ۳ میلیون و ۳۰۰ هزارتومان برای پکیجهای دیواری میگوید: عمر پکیجهای خارجی حداکثر ۱۰ سال و عمر پکیجهای ایرانی ۵ سال است.
در سرویسهای تعمیری پکیج پرشر هوا، پمپ، برد و سنسور بیشترین خرابی را دارند و اگر تعویض این قطعات مشکل دستگاه را حل نکند رفع خرابی پکیج شما پیچیدهتر میشود و هزینه بالاتری خواهد داشت، اما به صورت کلی حضور تعمیرکار در محل و سرویس پکیج برای مصرفکنندگان.هزینهای بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان دارد.
علی نمینی با بیان اینکه در شرایط کنونی تعویض پکیج برای مصرفکنندگان بهصرفهتر است میگوید: استفاده از پکیجهای مستعمل علاوه بر هزینههای جانبیای که تعمیرات برای مصرفکنندگان دارد، به دلیل کمبود قطعات بهصرفه نیست.
وی ادامه میدهد: شرکتهای عرضهکننده پکیج طرحهای تعویضی دارند که در آنها با دریافت دستگاه فرسوده شما و پرداخت هزینهای منطقی پکیج جدید به شما خواهند داد. باید توجه داشت که کاهش مصرف انرژی در این پکیجهای جدید نسبت به مدلهای قدیمی و خدمات پس از فروش چندساله آنها بخش زیادی از هزینههای تعویض پکیج را پوشش میدهد.