به گزارش شهرآرانیوز، تب مالت یا همان بروسلوز بیماری عفونی است که بین حیوانات و انسان قابل انتقال است. عامل این عفونت باکتری بروسلاست که بین حیوانات و انسانها بهصورت مشترک بیماریزاست. این بیماری در حیوانات با نام سقط جنین واگیر یا بروسلوز مرسوم است.
تماس انسان با حیوانات اهلی یکی از راههای انتقال بیماری تب مالت است. این باکتری بر اثر مصرف گوشت آلوده و خوبپختهنشده، شیر و ماست آلوده و پاستوریزهنشده به انسان منتقل میشود. از راههای دیگر انتقال این بیماری، تماس با جنین سقطشده بر اثر تب مالت، مدفوع، خون و ترشحات واژینال آلوده است. راه دیگر انتقال بیماری از طریق تنفسی و انتقال از طریق پرسنل آزمایشگاهی است.
شروع بيماری تب مالت مبهم و نامشخص است و بههمراه خستگی، عرق فراوان، بیاشتهايی، سردرد و تب است كه کمکم ظاهر میشود. این بیماری به تب مواج معروف است که ميزان تب در صبح كم و در هنگام عصر و در شب زياد میشود و ممكن است با لرز همراه باشد.
معمولا در ابتدای بيماری اين علائم با سرماخوردگی اشتباه گرفته میشود و بيمار پس از مدتی ظاهرا بهبود میيابد، ولی بيماری بهتدريج ريشه دوانيده و ميكروب در بدن استقرار يافته و وارد مفاصل میشود. در اين مرحله درد مفاصل شروع میشود. در برخی موارد باعث ورم بيضه در مردها و ورم تخمدانها در زنان نيز میشود كه در صورت درماننشدن در اين مرحله، ممكن است منجر به ديسک بينمهرهای، فلج، مننژيت، عوارض شنوایی و... شود. عارضه ديگر بيماری تب مالت اثرات روانی بيماری است كه اهميت ويژهای دارد.
علائم از یک فرد به فرد دیگر متفاوت است و در بیشتر موارد علائم مشخصی ندارد. بیماری تب مالت جزو بیماریهای عفونی است.
مدیر اداره بهداشت و مسئول پیشگیری بیماریهای دام دامپزشکی خراسان رضوی درباره راههای انتقال بیماری تب مالت به خبرنگار شهرآرانیوز گفت: راههای انتقال این بیماری از دام به انسان مختلف است، اما مهمترین راه انتقال این بیماری از راه خوردن فراوردههای خام لبنی است، بهطوریکه با مصرف شیر حیوانی که مبتلا به این بیماری است، این بیماری منتقل میشود.
محمدرضا بهروزیان تأکید کرد: بهترین راه برای جلوگیری از انتقال این بیماری این است که قبل از مصرف شیر که به طور خام خریداری میشود، شیر جوشانده شود. بهطوریکه نقطه جوش شیر حدود ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه ادامهدار باشد یا اینکه سعی شود شیر پاستوریزه خریده و مصرف شود.
وی تأکید کرد: یکی از راههای جلوگیری از انتقال این بیماری، واکسیناسیون گسترده دام است. مسلما مانند سایر بیماریها مثل کرونا صددرصد ایمنی را ایجاد نمیکند و از دام واکسینهشده هم امکان انتقال وجود دارد.
وی افزود: دام واکسینه ۷۰درصد میتواند امنیت ایجاد کند، اما کنار این واکسیناسیون باید حتما از فراوردههای پاستوریزه استفاده کرد تا دچار این بیماری که روند درمان طولانی دارد، نشویم.
به گفته وی، مراکزی که این بیماری در آنها شیوع بیشتری داشته باشد، مسلما اولویت واکسیناسیون ما در آن منطقه خواهند بود. آموزشهای انسانی و واکسیناسیون دو راه اصلی جلوگیری از انتقال این بیماری است.
به گزارش شهرآرانیوز، مبارزه با بیماری مشترک دام و انسان و جلوگیری از شیوع آن، همکاری بینبخشی را میطلبد. دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اداره کل دامپزشکی استان و بانک کشاورزی سه دستگاهی هستند که در این موضوع دخیلاند.