ویدئو | منصور ضابطیان در «آپارات» میزبان ستارگان دوران مدرن می‌شود ویدئو | بخش هایی از گفتگوی جنجالی محمدحسین مهدویان با هوشنگ گلمکانی حادثه در تنکابن | یادی از مرحوم منوچهر حامدی خراسانی، بازیگر سینما و تلویزیون تمدید مهلت ارسال اثر به نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر به نام مادر | مروری بر مشهورترین مادر‌های سینمای پس از انقلاب اسلامی بومیان جزیره سی پی یو آموزش داستان نویسی | شکل مولکول‌های جهان (بخش اول) همه چیز درباره فیلم گلادیاتور ۲ + بازیگران و خلاصه داستان نقش‌آفرینی کیانو ریوز و جیم کری در یک فیلم کارگردان فیلم ۱۰۰ ثانیه‌ای ردپا: پیام انسانی، رمز موفقیت در جشنواره‌های جهانی است اسکار سینمای اسپانیا نامزدهای خود را معرفی کرد برج میلاد، کاخ چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شد آمار فروش سینمای ایران در هفته گذشته (٢ دی ١۴٠٣) استوری رضا کیانیان در واکنش به بستری‌شدن محمدعلی موحد و آلودگی هوا + عکس صوت | دانلود آهنگ جدید بهرام پاییز با نام مادر + متن صفحه نخست روزنامه‌های کشور - یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳
سرخط خبرها

مراسم بزرگداشت فردوسی در آرامگاه فردوسی مشهد برگزار شد + فیلم

  • کد خبر: ۱۶۴۰۰۹
  • ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۴
مراسم بزرگداشت فردوسی در آرامگاه فردوسی مشهد برگزار شد + فیلم
مراسم بزرگداشت حکیم ابولقاسم فردوسی امروز، ۲۴ اردیبهشت، با حضور مسئولان کشوری و استانی، مدیران شهری و حضور گرم مردم در آرامگاه حکیم توس برگزار شد.

به گزارش شهرآرانیوز، اهدای نشان فردوسی، نقالی و پرده خوانی، ضرب نوازی مرشد‌های ورزش باستانی و اجرای موسیقی توسط حجت اشرف زاده از برنامه‌های امروز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در آرامگاه حکیم است.

ویژه نامه بزرگداشت حکیم سخن، فردوسی توسی به همت موسسه فرهنگی و هنری شهرآرا منتشر و در این مراسم با حضور مسئولان کشوری، استانی و شهری، رونمایی شد.

گلباران آرامگاه فردوسی در سالروز بزرگداشت این شاعر ملی

در ابتدای این مراسم آرامگاه حماسه سرای بزرگ ایرانی حکیم ابوالقاسم فردوسی در شهر تاریخی توس  گلباران شد.

تعداد بازدید : 246

تکمیل ضلع شمالی طرح تفصیلی توس تا پایان سال

شهردار مشهد در ادامه این مراسم با بیان اینکه فاز اول طرح تفصیلی محدوده تاریخی توس در ضلع شمالی رود کشف‌رود تا پایان سال به پایان می‌رسد، افزود: بخش جنوبی نیز تا پایان این دوره مدیریت شهری به سرانجام خواهد رسید. 

محمدرضا قلندر شریف اظهار کرد: بزرگ‌ترین ارزش هر جامعه بشری زبان آن است. زبان هویت ملی هر جامعه و زبان فارسی هویت ما بوده و مسلما ماندگاری زبان شیرین فارسی مدیون حکیم ابوالقاسم فردوسی است.

وی بیان کرد: وقتی از حکیم ابوالقاسم فردوسی قدردانی می‌کنیم، در واقع از زبان فارسی قدردانی می‌کنیم. شاهنامه را قدر می‌دانیم که به عنوان یک اثر بین‌المللی حماسی و ماندگار در جهان مطرح است و شاهنامه‌پژوهان در آن به دنبال اسرار خلقت هستند. شاهنامه و فردوسی تا آخرالزمان ماندگار و پایدار و موجب افتخار فارسی‌زبانان مخصوصا ایرانی‌ها و مشهدی‌ها است.

شهردار مشهد مقدس افزود: ما مشهدی‌ها خادم زائران هستیم. ما در مشهد فرهنگ رضوی را داریم و به حضور و وجود مقدس امام رضا (ع) افتخار می‌کنیم، اما در جوار این شهر حکیمی داریم که یکی از بزرگ‌ترین شاعران حماسی بوده و اثری را خلق کرده که جاودانه است، بنابراین به میزبانی حکیم فردوسی افتخار می‌کنیم.

وی با بیان اینکه ما از چند منظر به آرامگاه فردوسی، خود حکیم و شاهنامه نگاه می‌کنیم، عنوان کرد: یکی از موضوعات مهم دیپلماسی شهری مخصوصا دیپلماسی شهری بین ایران و شهر مشهد و کشور‌های فارسی‌زبان مجاور است. 

قلندر ادامه داد: بودجه‌های خوبی در سال گذشته و امسال در جهت تحقق اهداف در نظر گرفتیم که به مرور هزینه می‌شود. امسال اعتبارات ۹۰ درصد افزایش پیدا کرده و از ۱۴۰ به ۲۶۰ میلیارد تومان رسیده است. طرح تفصیلی نیز یکی از موارد اساسی است که باعث ارتقا این محدوده می‌شود.

شهردار مشهد مقدس ادامه داد: فاز اول طرح تفصیلی محدوده تاریخی توس در ضلع شمالی رود کشف‌رود تا پایان سال به پایان می‌رسد و بخش عظیمی از مشکلات مردم منطقه رفع خواهد شد. بخش جنوبی نیز تا پایان این دوره مدیریت شهری به سرانجام خواهد رسید. پروژه‌های خوبی را انجام دادیم. پیشخوان و جلوخان بازسازی و بهسازی شده و امیدواریم پروژه‌های این محدوده به سمتی برود که یک محدوده تاریخی بین‌المللی را احیا کنیم.

رونمایی از ویژه نامه «سرو هزارساله»

ویژه نامه بزرگداشت حکیم سخن، فردوسی توسی به همت موسسه فرهنگی و هنری شهرآرا منتشر و در مراسم بزرگداشت این شاعر پرآوازه زبان فارسی در آرامگاه حکیم فردوسی و با حضور مسئولان کشوری، استانی و شهری، رونمایی شد.

در این ویژه نامه که برای چهارمین سال و با مضامینی متفاوت منتشر شده است، بخش های متنوعی از قبیل گزیده نگاری سخنان رهبر معظم انقلاب درباره حکیم توس، فردوسی در کلام ادیبان و اندیشمندان فارسی و اندیشمندان جهانی، تاریخ حماسه در ایران و روح حماسه و تجلی در ایران، به رشته تحریر درآمده است.

از دیگر بخش های این ویژه نامه می توان به سرفصل فردوسی و بایسته‌های زبان فارسی با قلم و آثاری از محمدکاظم کاظمی، دکتر حسن بشیر و همچنین سرفصل فردوسی، زن و حماسه با نوشته ها و آثاری از قطب الدین صادقی، خانم دکتر یزدان پناه و دکتر بیرق اشاره کرد.

در این ویژه نامه همچنین آثاری از محمدجواد استادی، دکتر خسروپناه و حسن رحیم پورازغدی چاپ شده است، گفتنی است علی محمدی، دکتر علیرضا بلیغ، سجاد صفارهرندی، محمد نوراللهی و علی ایوبی نیز درباره فردوسی، حماسه و آینده مطالبی را ارائه کرده اند.

شاهنامه بزرگ‌ترین نماد فرهنگی است

در بخشی دیگر از مراسم بزرگداشت فردوسی، قائم مقام وزارت میراث فرهنگی اظهار کرد: شاهنامه را شناسنامه ایرانیان، ترازوی زبان فارسی، اوستای پس از اسلام، اخلاق‌نامه، خردنامه، نیک‌نامه، شجاعت‌نامه و ثبت احوال ایرانیان نامیده‌اند.

علی دارابی افزود: شاهنامه را نمی‌توان اثر یک نفر دانست، گویا هزاران هزار مردم در سرودن آن مشارکت داشته‌اند. شاهنامه بیان حال یک قوم و این کتاب بشریت به ویژه کتاب ایران بوده که ایرانی آن را بر بالین خود داشته تا بی‌گاه خوابش نبرد و اگر برد خواب‌های آشفته نبیند. در تاجیکستان فردوسی را مقدس می‌دانند و کودک که متولد می‌شود شاهنامه را بالای سر وی می‌گذارند.

دارابی با بیان اینکه شاهنامه بزرگ‌ترین نماد فرهنگی است، عنوان کرد: شاهنامه شاهکاری هنری، ادبی و فلسفی است پیش از آنکه اسطوره‌ای و تاریخی باشد. در حقیقت اهمیت فردوسی و خلاقیت هنری او در مطالبی که منظوم کرده، نیست بلکه در چگونگی منظوم کردن آن است. زیبایی شعر فردوسی، بی‌همتایی تبع شعری و حکمت پویای اندیشه اوست که توانسته با فراغتی شگفت‌انگیز شاهنامه را به شاهکاری نادسترس در عرصه حکمت و ادب فارسی تبدیل و به جهانیان معرفی کند.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: هدف بلند فردوسی در سرودن شاهنامه زنده نگه داشتن زبان و فرهنگ فارسی است. شاهنامه را باید همان‌طور که استاد بزرگ زبان و ادبیات فارسی استاد دکتر شفیعی کدکنی می‌گویند کتاب تاریخ ایران بنامیم. هنر بزرگ و شاهکار شاهنامه توسط فردوسی در سده چهارم هجری که دوره شکوه فرهنگ دوران اسلامی بوده در این است که در پرتو آن توانسته‌ایم هویت خود را بارسازی کنیم.

وی بیان کرد: حکیم توس انگشت بر مهم‌ترین مساله یعنی هویت ملی می‌گذارد. فردوسی زبان ملت، خود ملت و جوهره ملیت را در کار خود تشخیص داده و تعیین کرده است. هویت ملی برای یک ملت به منزله روح برای بدن است که فقدان آن به منزله مرگ خواهد بود. هویت ملی عامل همبستگی و شکل‌گیری روح جمعی در یک ملت ‌و وجه مشخصه در میان ملل دیگر است. هویت ملی ریشه در تاریخ و فرهنگ یک ملت دارد و با سرشت تک تک افراد یک جامعه گدر هم آمیخته است.

دارابی اضافه کرد: هویت ملی در برگیرنده چهار دسته ارزش‌های ملی، دینی، جامعه‌ای و انسانی است. یک ملت برای بقای خود نیازمند هویت ملی است و وحدت ملی جز با تکیه بر هویت ملی فراهم نمی‌شود. دین می‌تواند به عنوان مهم‌ترین عنصر هویت ملی باشد، اگرچه جستجوی ریشه‌های تاریخی و فرهنگی زمینه‌ای است که نباید آن را کم گرفت.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: مراد از هویت در لغت پاسخ به سوال چه کسی بودن است، آنگاه هنر بزرگ فردوسی را در تلاش ۳۰ ساله برای نگارش شاهنامه بهتر درک می‌کنیم، چراکه هزار سال پیش اثری خلق کرده که می‌داند چرا، چگونه و برای چه مخاطبی سخن می‌گوید، اثری که در هر عصر و زمانه‌ای پویا و مانا بوده و مخاطب خود را دارد و همگان را به تحسین خود واداشته است.

وی با اشاره به اینکه ادبیات فارسی بر چهار ستون اصلی استوار است فردوسی، سعدی حافظ و‌ مولانا، تصریح کرد: نسل امروز جامعه‌ای که دارای چنین هنرمندان، شاعران، ادیبان و بزرگانی در سطح جهان است، رسالت مهمی را برعهده دارد. چنین جامعه‌ای دچار گسست فرهنگی نخواهد بود و همچنان بر قله میراث فرهنگی جهان می‌ایستد و از میراث فرهنگی خود می‌گوید.

تلاش برای حفظ آنچه فردوسی در شاهنامه خلق کرده است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی نیزدر حاشیه این مراسم گفت: امروز به مناسبت گرامیداشت فردوسی دو برنامه بزرگ در مشهد برگزار شد که صبح در دانشگاه فردوسی با حضور اساتید و اهالی فرهنگ و هنر همایش علمی را برگزار کردیم که در آن بیش از ۱۱۰ مقاله به دبیرخانه همایش رسیده بود.

وی ادامه داد: از عصر امروز هم برنامه بزرگداشت فردوسی در آرامگاه این شاعر پرآوازه در توس برگزار شد که طی آن نشان عالی فردوسی نیز به سه نفر از افرادی که در حوزه فردوسی فعالیت داشتند، اعطا شد. فردا هم مجموعه اساتید و پژوهشگران به تبادل نظر درباره مقالات می‌پردازند.

حسین زاده افزود: تلاش می کنیم تا با برگزاری برنامه های اینچنینی به نوعی بتوانیم برای آنچه که فردوسی بزرگ برای حفظ هویت ایران درشاهنامه خلق کرده است، اقدامی انجام دهیم و از حماسه سازی ادبی فردوسی پاسداری کنیم.  

اعطای نشان عالی فردوسی در حماسه سازی به خانواده شهید الداغی

 در  این مراسم همچنین سه نشان عالی فردوسی در چهار بخش حماسه پژوهی، حماسه سرایی، حماسه سازی و نشان افتخاری فردوسی به رئیس موسسه فرهنگی اکو به پاس فعالیت‌هایش در حوزه زبان و ادبیات فارسی اهدا شد.

حماسه پژوهی

در بخش حماسه پژوهی نشان عالی فردوسی به دکتر محمود مدبری- شاهنامه پژوه اهدا شد.

دکتر محمود مدبری، زاده ۱۳۳۵ تهران و دکترای زبان و ادبیات فارسی استاد تمام دانشگاه کرمان است و آثار و علمی و پژوهشی زیادی را به رشته تحریر درآورده است.

حماسه سرایی

در بخش حماسه سرایی نشان عالی فردوسی به محمد حسین لطیفی کارگردان سینما و تلویزیون برای ساخت فیلم سینمایی غریب اهدا شد.

محمد حسین لطیفی متولد ۲۵ اسفند ۱۳۴۱، تهران کارگردان، نویسنده، مجری، بازیگر و تهیه‌کننده است.

وی فعالیت خود را با نقاشی و مجسمه‌سازی و به دنبال آن نقاشی متحرک شروع کرد و وارد عرصه فیلمسازی شد. او در بدو راه اندازی سینمای تجربی و نیمه حرفه‌ای؛ توسط محسن مسعودشاهی از اعضاء فعال آن مرکز بود. وی در فعالیت‌هایش چند مورد مشاور کارگردان نیز بوده‌است.

غریب یک فیلم ایرانی به کارگردانی محمدحسین لطیفی و به نویسندگی و تهیه‌کنندگی حامد عنقا محصول سال ۱۴۰۱ است. این فیلم درباره شهید محمد بروجردی است که نقش او توسط بابک حمیدیان ایفا شده‌است. این فیلم نخستین‌بار در چهل و یکمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم فجر و سپس در هفدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت به اکران درآمد. سرمایه‌گذار این فیلم سازمان هنری رسانه‌ای اوج است.

حماسه ساز

در بخش حماسه ساز نشان عالی فردوسی به شهید حمیدرضا الداغی به پاس پاسداری از زنان و دختران کشور عزیزمان اهدا شد. برادر شهید الداغی این جایزه را دریافت کرد.

شهید الداغی متولد ۱۳۵۶ در سبزوار بود که در شب ۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ در حالی که در راه کلاس دخترش بود با مشاهده «مزاحمت چند مرد جوان برای یک دختر» با آن‌ها درگیر شد و بر اثر اصابت ضربات چاقو جان خود را در راه دفاع از این دختر جوان از دست داد و به عنوان شهید غیرت معرفی شد.

نشان افتخاری فردوسی برای رئیس موسسه فرهنگی اکو

همچنین «مرادجان بوری بایف» رئیس موسسه فرهنگی اکو از کشور تاجیکستان به پاس خدمات ارزشمندش در حوزه زبان و ادبیات فارسی نشان عالی فردوسی را دریافت کرد.

او در سخنانی بعد از دریافت این جایزه اظهارداشت: «می‌خواستم به همه شما عزیزان و همه هواداران حکیم فردوسی توسی، بزرگوارِ اهل منطقه، بزرگوارِ ما و شما و همه آن‌هایی که به خرد علاقه دارند تبریک بگوییم. خدا کند هرجا هستیم با درک درستی از وظیفه کاری برای امروزیان و فرداییان کنیم.»

 

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->