به گزارش شهرآرانیوز و به نقل از نیو اطلس، تاکنون شاهد چند دستگاه از جمله یک ربات به نام "SmokeBot" بودهایم که به آتش نشانان درباره چگونگی حرکت داخل ساختمانهای در حال سوختن راهنمایی میدهد. اما هنگامی که آتشنشانان داخل ساختمان هستند، ممکن است دود باعث شود که نتوانند ببینند که کجا باید بروند و قادر به دیدن رباتها نیز نباشند.
اکنون کلاه ایمنی مجهز به فناوری لمسی (Haptic technology) ساخته شده به دست محققان بخش مهندسی دانشگاه کارنگی ملون (Carnegie Mellon) میتواند کمک کننده باشد.
فناوری لمسی یا فناوری بَساوشی به گونهای از فناوری گفته میشود که از راه لمس و توسط حرکت، لرزش یا اعمال فشار با کاربر تعامل میکند. این فناوری مکانیکی میتواند به وسیله دادن حس لمس اجسام مجازی به کاربر، به او در کنترل بهتر اجسام مجازی کمک کند. از این فناوری امروزه در ساخت فرمانهای ماشینسواری رایانهای استفاده شده و این فرمانها با حرکتهای لرزشی خود حس جاده و خودرو مجازی را واقعیتر میکنند.
یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه "کارنگی ملون" به سرپرستی "یانگ کای" موفق به ساخت و تعبیه محرکهای لمسی داخل کلاه ایمنی استاندارد آتشنشانی شدهاند؛ بنابراین هنگامی که آتشنشانان از سمت چپ کلاه لرزش احساس کنند به این معنی است که باید به سمت چپ نگاه یا حرکت کنند. به همین ترتیب این کلاه قادر از چهار جهت اصلی به آتشنشان راهنمایی دهد تا دیگر دود مانعی برای حرکت آتشنشانان نباشد.
نمونه اولیه این کلاه ایمنی لمسی به صورت بیسیم با استفاده از یک ریموت RF کنترل میشود و این بدان معنی است که آتشنشانان میتوانند با استفاده از دادههای تهیه شده توسط رباتها، پهپادها یا سایر دستگاههای سنجشی توسط اپراتورها در یک واحد کنترل متحرک هدایت شوند.
این کلاه ایمنی در سناریوهای مجازی و در یک سری آزمایشات آموزش واقعی آتشنشانی مورد آزمایش قرار گرفت که موفق نشان داد.
محققان میگویند این کلاه ایمنی را میتوان برای اهداف آموزشی با یک شبیهساز واقعیت مجازی سازگار کرد.
"فلورین آلبرت" یکی از محققان این پروژه گفت: آتشنشانان از رویکرد ما خوششان آمد، زیرا بیشتر حسی بود. حسی بودن بسیار مهم است، چرا که به دیدن وابسته نیست.
محققان اکنون به دنبال همکاری با آتش نشانان برای بهبود طراحی این کلاه هستند.
منیع: ایسنا