به گزارش شهرآرانیوز، خبرگزاری آناتولی ترکیه درگزارشی از کتابخانه نسخ خطی آستان قدس رضوی در شهر مشهد نوشت که این کتابخانه با آثار کمیاب خود جهان علم را روشن میکند.
ابوالفضل حسن آبادی، مدیر مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی درباره این کتابخانه که میزبان دهها هزار نسخه خطی و چاپ سنگی است، گفت که کتابخانه نسخ خطی آستان قدس قدمتی ۵۰۰ ساله دارد، گفت: در گذشته کتابها با نام «گنجینه کتاب» در اینجا نگهداری میشد، اما در دوره صفویه بازسازی و به کتابخانه تبدیل شد.
وی با توصیف این کتابخانه بهعنوان بزرگترین مرکز نسخههای خطی ایران، گفت: ویژگی که این مکان را از سایر کتابخانهها متمایز میکند این است که کتابها در اینجا نوشته شده یا نسل به نسل اهدا شده است.
حسن آبادی با توجه به سوابقی که در دست دارد، گفت: ۳ نسل از یک خانواده یعنی پدربزرگ، پدر و پسر به کتابخانه کتاب اهدا کردند.
مدیر مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با بیان اینکه بیش از ۹۰ هزار نسخه خطی و بیش از ۵۰ هزار نسخه چاپ سنگی در کتابخانه نگهداری میشود، اظهار کرد: این کتابخانه میزبان آثاری از اواخر قرن اول هجری تا دوره قاجار (تا سال ۱۹۲۵) است.
حسن آبادی با بیان اینکه هزاران مصاحف شریف، جزوات قرآنی خطی، چاپ سنگی، سربی و افست در کتابخانه وجود دارد، گفت: این کتابخانه یکی از بزرگترین مراکز قرآنی خطی جهان از این نظر است.
وی گفت: پژوهشگران میتوانند به این آثار از طریق سایت کتابخانه دسترسی داشته باشند.
حسن آبادی گفت: قدیمیترین نسخه قرآن در جهان که با خط کوفی و روی پوست آهو نوشته شده است در اینجا نگهداری میشود.
مدیر مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با بیان اینکه در این کتابخانه هزاران اثر نوشته شده در ادبیات، پزشکی، داروسازی و موارد مشابه وجود دارد، گفت: دست نوشتههایی از شاعران فردوسی، حکیم نظامی گنجوی، رازی، حافظ، سعدی شیرازی و ابن سینا موجود است.
حسن آبادی با بیان اینکه بیش از چهل نسخه خطی از نظامی گنجوی در کتابخانه نگهداری میشود، تاکید کرد: چشمگیرترین آنها کتاب «خمسه» است.
وی افزود: کتاب رازی که گیاهان را معرفی میکند و توضیح میدهد که برای کدام بیماریها مفید است، یکی از آثار نادر است.
حسن آبادی ضمن معرفی این کتاب گفت: این کتاب در زمینه خود ارزش زیادی دارد. کتاب در زمینه پزشکی نوشته شده است و شامل بیش از ۸۰۰ تصویر است. مثلا در مورد نیشکر و زعفران اطلاعاتی وجود دارد. این نشان میدهد که زعفران در طول تاریخ چقدر در این سرزمینها اهمیت داشته است. این کتاب حدود ۷۰۰ سال قدمت دارد.
ابوالفضل حسن آبادی با بیان اینکه در کنار اسلام، پزشکی و ادبیات، آثاری در ارتباط با ادیان دیگر نیز در کتابخانه آستان قدس رضوی وجود دارد، گفت: به عنوان مثال منابع بسیار ارزشمندی در زمینه دین زرتشتی داریم. تورات و انجیل نیز در اینجا نگهداری میشوند. این کتاب مقدسی که میبینید منبع بسیار ارزشمندی است. ما همچنین نسخههای تورات بسیار ارزشمندتری در این زمینه داریم.
منبع: فرارو