به گزارش شهرآرانیوز، غلامعباس اربابخالص امروز، ۲۷ خرداد ماه، در اولین نشست تجاری و سرمایهگذاری ایران و ترکمنستان که در اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: امروز بعد ۳۰ سال از استقلال ترکمنستان توسعه همهجانبه با این کشور در حال شکل گرفتن است. به دلیل اشتراکات موجود میان ایران و ترکمنستان، مقام معظم رهبری و رئیسجمهور کشورمان بارها تاکید کردهاند که ما نهتنها همسایهایم بلکه خویشاوند یکدیگر هم هستیم.
وی با اشاره به سفر رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان به ایران افزود: این سفر موجب شد هیات ترکمنستانی با وجهه جدیدی از ظرفیت استراتژیک کشور ما آشنا شود. همیشه ایران و ترکمنستان از سیاستهای یکدیگر حمایت کردهاند؛ به طوری که در ۳۰ سال گذشته شاهد بروز هیچ اختلافی بین ۲ کشور نبودهایم. ایران و ترکمنستان ۱۲۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد. همچنین ۲ کشور مکمل هم در حوزه تجارت و ترانزیت هستند. اگر زمانی مشکلاتی در مبادی مرزهای ایران و ترکمنستان رخ دهد، کشورهای بالادست نیز تحت تاثیر این مسائل قرار میگیرند؛ بنابراین نشست حاضر بر توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه ایران و ترکمنستان تاکید دارد. ترکمنستان ظرفیت کاملی برای مراودات اقتصادی با ایران دارد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان تصریح کرد: نگاه ۲ کشور باید مبتنی بر همکاریهای دوجانبه باشد. بر این اساس در تجارت با ترکمنستان لازم است نگاهمان مبتنی بر صداقت و انصاف باشد. همچنین ضروری است تجارت بین ۲ کشور از طریق تجار انجام و دست دلالان کوتاه شود. امروز دولت، وزات امور خارجه، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی و... وظیفه تامین زیرساختهای لازم برای توسعه همکاریها با ترکمنستان را بر عهده دارند.
اربابخالص با اشاره به تاثیرات کرونا بر کاهش مراودات تجاری بین ایران و ترکمنستان بیان کرد: بعد از کرونا و با تلاش سفارت ایران در این کشور، همکاریهای ریلی میان ایران و ترکمنستان به تدریج آغاز شد و به حالت پیشین بازگشته است. در چند ماه اخیر نمایشگاه اختصاصی ایران در ترکمنستان نیز برگزار شد و اکنون برگزاری نمایشگاه تخصصی کالاهای ساختمانی در آن کشور در دستور کار است. همچنین طی یک ماه آینده هفدهمین نشست مشترک کمیسیون اقتصادی ایران و ترکمنستان در عشقآباد برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: طی سفر سال گذشته مقامات ترکمنستان به ایران بالغ بر ۱۷ سند همکاری بین ۲ طرف امضا شده که بخش زیادی از این اسناد متوجه خراسان رضوی است. در حقیقت دولت سیاست مدیریت استانی را در پیش گرفته است. امید است استان ما طلایهدار همکاریهای اقتصادی با کشور ترکمنستان باشد. کار با ترکمنستان یک فعالیت ملی است، اما باید سایر استانها را نیز درگیر این همکاری کنیم. ترکمنستان پنج استان دارد که آنها نیز میتوانند در تجارت با خراسان رضوی و کشور ما وارد عمل شوند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان درباره تسهیل صدور روادید برای تجار ایرانی و ترکمن خاطرنشان کرد: اخیرا دولت ترکمنستان برای تسهیل تجارت میان ایران و ترکمنستان اقدامات متنوعی را در دستور کار خویش قرار داده است؛ در واقع به جز کاهش تعرفههای ترانزیتی میان ایران و ترکمنستان که موجب تقویت ترانزیت شمال به جنوب شد، یکسری اقدامات برای تسهیل صدور ویزا برای گردشگران نیز آغاز شده و ۷۸ شرکت گردشگری برای اخذ ویزا به طرف ایرانی معرفی شده است.
وی ابراز امیدواری کرد در نشست آتی کمیسیون اقتصادی با ترکمنستان موضوع فراهمسازی زیرساختها برای صدور ویزای تجاری مطرح شود و ترکمنستان به آن پاسخ مثبت دهد.
اربابخالص اضافه کرد: همچنین سفر استاندار خراسان رضوی به ترکمنستان بعد از جلسه کمیسیون مشترک در دستور کار قرار دارد.