به گزارش شهرآرانیوز به نقل از خبرگزاری راشا تودی، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در جریان دیدار با گروهی از رهبران آفریقایی در سن پترزبورگ برای اولین بار پیشنویس اسنادی را که بیش از یک سال پیش توسط نمایندگان روسیه و اوکراین در ترکیه مورد بحث قرار گرفته بود، نشان داد.
به گفته پوتین، سندی تحت عنوان «پیمان بیطرفی دائمی و ضمانتهای امنیتی برای اوکراین» توسط هیئت اوکراینی امضا شده بود. این پیشنویس تصریح میکند که اوکراین باید «بیطرفی دائمی» را در قانون اساسی خود قید کند. همچنین نام روسیه، آمریکا، انگلیس، چین و فرانسه به عنوان ضامن فهرست شده است.
همچنین الحاقیه این پیشنویس را که پوتین نشان داد، پیشنهادات روسیه و اوکراین را در مورد بزرگی ارتش دائم اوکراین در زمان صلح و همچنین تجهیزات آن تشریح میکند. مسکو پیشنهاد کرد تعداد پرسنل نظامی را به ۸۵۰۰۰ تن و تعداد اعضای گارد ملی را به ۱۵۰۰۰ تن محدود کند. در همین حال، کییف پیشنهاد کرد که نیروهای مسلح آن تا ۲۵۰۰۰۰ نفر باشد.
مسکو پیشنهاد کرد که اوکراین باید اجازه داشته باشد ۳۴۲ تانک، ۱۰۲۹ خودروی زرهی، ۹۶ موشکانداز چندگانه، ۵۰ هواپیمای جنگی و ۵۲ هواپیمای «امدادی» داشته باشد. در همین حال، کییف خواستار داشتن ۸۰۰ تانک، ۲۴۰۰ خودروی زرهی، ۶۰۰ موشکانداز چندگانه، ۷۴ هواپیمای جنگی و ۸۶ هواپیمای «امدادی» بود.
طرفین همچنین پیشنهاداتی در مورد محدود کردن خمپارهاندازها، تسلیحات ضد تانک و سیستمهای موشکی ضدهوایی اوکراین و سایر تجهیزات تبادل کردند.
این مذاکرات که بعد از حمله روسیه به اوکراین بود، عملا در بهار ۲۰۲۲ و اندکی پس از آن که مقامات اوکراینی نیروهای روسیه را به کشتن غیرنظامیان در چندین شهر کوچک اطراف کییف متهم کردند، ناکام ماند.
پوتین روز شنبه در صحبتهایش در جمع رهبران آفریقایی گفت که اوکراین «مسئول کارشکنی» در مذاکرات است.
او گفت: «پس از اینکه ما نیروهای خود را از کییف بیرون کشیدیم – همانطور که قول داده بودیم – مقامات کییف تعهدات خود را به زبالهدان تاریخ انداختند. آنها همه چیز را رها کردند. تضمین اینکه آنها در آینده از توافقها کنار نکشند، چیست؟ با این حال، حتی در چنین شرایطی، ما هرگز از انجام مذاکرات خودداری نکردهایم.»
هیئت آفریقایی شامل روسای جمهور آفریقای جنوبی، سنگال و زامبیا و نخستوزیر مصر پس از دیدار روز جمعه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در کییف، وارد مسکو شد. سیریل رامافوسا، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی، نقشهراه ۹ مادهای را برای پایان دادن به خصومتها ارائه کرد و از هر دو طرف خواست تا تنشزدایی کنند.
در همین حال، زلنسکی موضع کییف را تکرار کرده و گفت که مذاکرات تنها پس از آنکه مسکو مناطق گرفته را پس بدهد، ممکن است آغاز شود. شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ و همچنین چهار منطقه دیگر پس از همهپرسی سپتامبر ۲۰۲۲ از اوکراین ضمیمه روسیه شدند.
پوتین روز شنبه مدعی شد که تصاحب این اراضی به دست روسیه «از نظر حقوق بینالملل و منشور ملل متحد بیعیب و نقص» بود. او افزود که مسکو «حق داشت برای حفاظت از مردم دونباس که با کودتای ۲۰۱۴ در کییف مخالفت کردند، مداخله کند.»
اوکراین سال گذشته تمام بحث و بررسیها درباره بیطرفی احتمالی را کنار گذاشت و از آن زمان رسما درخواست پیوستن به ناتو را داده است.
در همین حال سیریل رامافوسا، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی روز شنبه در دیدار دوجانبه با پوتین گفت، ماموریت صلح آفریقا تعدادی از مسائل مربوط به بحران اوکراین را با رهبری کرملین مورد بحث و بررسی قرار داد و برای ادامه گفتوگو در نشست آتی روسیه و آفریقا ابراز رضایت کرد.
او خاطرنشان کرد که دیدار هیئت آفریقایی و رئیس جمهویر روسیه باعث شد تا وضعیت کنونی به وضوح درک شود. رامافوسا تاکید کرد: ما بسیار سپاسگزاریم که ولادیمیر پوتین هیئت ما را پذیرفت و وضعیتی را که در بحران اوکراین به وجود آمده توضیح داد. این هیئت برای مذاکرات اخیر ارزش زیادی قائل است. ما در ماه ژوئیه در نشست روسیه و آفریقا شرکت خواهیم کرد و بحث را ادامه خواهیم داد، ما از این بابت سپاسگزاریم.
رهبران هفت کشور آفریقایی در نشست روز شنبه در سن پترزبورگ از ولادیمیر پوتین خواستند تا به پایان دادن به جنگ در اوکراین کمک کند.
رئیس جمهوری آفریقای جنوبی گفت: ما اینجا هستیم تا پیام بسیار واضحی را ارسال کنیم که مایلیم این جنگ پایان یابد. ما معتقدیم که اکنون زمان مذاکره هر دو طرف برای پایان دادن به این جنگ است زیرا این جنگ باعث بیثباتی و آسیب رساندن به به کشورهای مختلف در سراسر جهان میشود.
منبع: ایسنا