به گزارش شهرآرانیوز - رئیس برنامههای علمی ناسا در اواخر دوره مدیریت خود روی پروژهای کار میکرد که بیش از بقیه او را نگران مینمود: پروژه بازگرداندن نمونهها از مریخ. در آن زمان تخمین زده شده بود که هزینه توسعه این پروژه ۴.۴ میلیارد دلار باشد که بازهم رقم بالایی بود. اما مدارک جدید نشان میدهند که هزینه این پروژه درمجموع حالا به حدود ۱۰ میلیارد دلار رسیده است.
منابع آگاه به خبرگزاری آرستکنیکا اعلام کردهاند که «ریچارد کوک»، مدیر برنامه این مأموریت در آزمایشگاه پیشران جت و «جف گراملینگ»، رئیس بخش مأموریت در مقر اصلی ناسا، هفته گذشته در دیدار با مدیران ارشد این سازمان فضایی درباره هزینهها بحث کرده و از هزینههای هنگفتی حرف زدهاند.
آنها اعلام کردهاند که هزینه توسعه پروژه بازگرداندن نمونهها از مریخ حدود دوبرابر شده و به ۸ الی ۹ میلیارد دلار رسیده است. البته این هزینه صرفاً برای ساخت و آزمایش قطعات این مأموریت خواهد بود و هزینههای پرتاب، اداره عملیات در یک بازه زمانی پنجساله و ساخت یک مرکز جدید برای دریافت نمونههای مریخ را در بر نمیگیرد. با در نظر گرفتن این هزینهها، مجموع بودجه موردنیاز به حدود ۱۰ میلیارد دلار میرسد.
ناسا و سازمان فضایی اروپا تابستان پارسال بر سر طراحی فضاپیما و تجهیزات این پروژه به توافق رسیدند. آژانس فضایی آمریکا قرار است یک «فرودگر نمونهبردار» بزرگ بسازد که در سال ۲۰۲۸ پرتاب میشود و روی مریخ فرود میآید. بعد از گردآوری نمونهها از مریخ که خود فرایندی پیچیده است، از راکتی به نام Mars Ascent Vehicle برای پرتاب نمونهها به خارج از جو مریخ استفاده میشود. این راکت توسط لاکهید مارکین ساخته خواهد شد.
پس از رسیدن این راکت به مدار، مخزن نمونهها بهسمت مدارگرد دیگری رها میشود که توسط سازمان فضایی اروپا ساخته میشود. این فضاپیما نیز محموله خود را به فضاپیمای دیگر در مدار زمین میدهد تا درنهایت این نمونهها به دست محققان برسد.
کارشناسان پیشنهاد دادهاند که ناسا ساخت فرودگر بزرگ مریخ را به شرکتهای خصوصی بسپارد و این کار را با هزینه بسیار کمتری انجام دهد، چون احتمالاً حدود نیمی از کل هزینهها مربوط به این بخش خواهد بود. ناسا همچنین باید بخشهایی از پروژه خود را تغییر دهد تا هزینهها را پایین بیاورد. برای مثال، در بخشی از این مأموریت روی دو هلیکوپتر شبیه به هلیکوپتر نبوغ حساب شده است که حتی شاید به حذف آنها نیاز باشد.
درنهایت باید دید که این سازمان چه تصمیمی را برای این مأموریت مهم اتخاذ خواهد کرد.
منبع: دیجیاتو